• Informacje na temat:

    maca maka żytnia

Przepisy na temat: maca maka żytnia
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...do wypieków mąki pszennej to źródło wartościowych składników mineralnych, m. in. manganu, żelaza czy cynku, a także witamin, np. B1 i PP. Również mąka żytnia zawiera mangan i cynk, jest w niej z kolei(...) krupczatka, polecana do pieczenia m. in. do ciast kruchych, eklerów i ciast makaronowych. Typ 550 - mąka luksusowa, jest idealna do wypieku ciast drożdżowych, pączków, faworków, a także kopytek czy klusek...

  • Szybkie w przygotowaniu placuszki niezbyt słodkie. Nie wyglądają pięknie, ale dobrze smakują :)

  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    ..., którą otrzymuje się mieląc całe, niełuskane ziarno zbóż. To właśnie łuska odpowiada za wysoką wartość odżywczą produktów z niej wytwarzanych. Idealna dla osób aktywnych Pieczywo i makarony(...) przykład smażąc domowe naleśniki. Przygotowując drugie dania czy makaron do zupy również warto sięgnąć po ten ciemniejszy. To w domu, a co z jedzeniem "na mieście"? Coraz więcej lokali rozszerza swoją...

  • Wspaniała przekąska na towarzyskie spotkanie.

  • 3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy

  • Super zdrowe i smaczne pierożki.

  • Pierniczki z miodem

    Danie po staropolsku.

  • Grissini, czyli włoskie paluchy chlebowe

Artykuły na temat: maca maka żytnia
  • Jak wyhodować zakwas

    To łatwe – wystarczy mąka, najlepiej żytnia (o wyższym typie np. razowa) i woda.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • 3 kroki do...

    .... Przy wypieku domowego chleba i bułek sprawdzi się mąka pszenna pełnoziarnista. Świetna jest też mąka żytnia. Ten rodzaj wybieraj również, gdy robisz zakwas na żur. 3. Mąka gryczana, kukurydziana czy...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Apetyt na pełne ziarna

    ...zmęczeniu) Pyszności z ciemnej mąki W niektórych marketach bez trudu kupisz ciasteczka, herbatniki czy makarony pełnoziarniste. Znajdziesz tam również ciemne mąki, na zdrowe wypieki i np(...) gości w naszych domach - Na zakupach i w kuchni . Do wyboru masz makarony z mąki razowej, gryki, jęczmienia, orkiszu. Zanim je kupisz przeczytaj skład na ulotce. Nie sugeruj się kolorem, ale oceń, czy...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Chleb - wróg, czy przyjaciel?

    ​Nie jem pieczywa, bo się odchudzam - słychać czasem. A przecież kromka chleba dostarcza tylko ok. 100 kcal. Czy więc chleb tuczy?

  • Wiele osób na diecie bezglutenowej zastanawia się, w jaki sposób zastąpić mąkę pszenną. Oto kilka produktów, które bez obaw możecie włączyć do swojej diety. Mąka pszenna, mąka żytnia jasna, ciemna, razowa, mąka kukurydziana czy też mąka orkiszowa, to jedne z najbardziej znanych gatunków mąki. Jednakże potencjał tego produktu sięga dużo dalej, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że stale rośnie zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe i te niezawierające gliadyny. Przedstawiamy wam...

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    Uwielbiasz go, ale wyliczasz sobie każdą kromkę, bo jest tuczący? Dietetyczka wyjaśnia, że nie musisz się go obawiać. Trzeba tylko jeść zdrowy.

  • Zawierają mnóstwo witamin, obniżają cholesterol, odmładzają, chronią przed rakiem, dodają energii oraz są skutecznym afrodyzjakiem. Małe, niepozorne i pyszne...figi. „Figę z makiem!" Tak odpowiadał mój dziadek, kiedy zasypywaliśmy go pytaniami, co dobrego przywiózł nam z podróży... Figi jednak nigdy nie było, zastępowały ją inne cuda, i dopiero dużo, dużo później poznałem jej smak...   Tam gdzie rosną figiNajpierw jednak, musiałem się dowiedzieć, czy figi istnieją naprawdę, czy są tylko...