• Informacje na temat:

    maca domowy

Przepisy na temat: maca domowy
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Polecam, bo domowy makaron jest lepszy od kupnego. Ja zazwyczaj używam go do lasagne.

  • Domowe krakersy

    Smaczna przekąska na domówkę.

  • pyszny chlebek domowej roboty

  • Domowa pizza hawajska

    Uwielbiana przez wszystkich, dobra zarówno na słodko, jak i wytrawnie – pizza. Ten wywodzący się z Włoch przysmak jest jednym z najlepiej znanych fast foodów na świecie. Oryginalna to ta na cienkim cieście, posmarowana sosem pomidorowym, obsypana mozzarellą i ziołami. Dzisiaj znana jest w różnych odmianach, z rozmaitymi dodatkami. Zamiast sięgać po pizzę kupioną w sklepie lub w osiedlowej pizzerii, przygotujecie ją samodzielnie, wykorzystując przepis na tradycyjny, neapolitański spód.

  • Makaron domowy przygotujemy w ciągu 45 minut, o tanim koszcie, nie jest to czynność bardzo trudna, myślę że każdy sobie z nim poradzi. Rosół domowy z kury, też może być bardzo smaczny. Wykonuje się znacznie szybciej, bo jeśli użyjemy mięsa z kury wystarczy go gotować 1- 1,5 godziny i będzie gotowy. Podany z makaronem własnej roboty albo ugotowanymi ziemniakami, z dodatkiem marchewki i natki pietruszki na pewno zachwyci domowników.

  • Domowe krakersy z ziarnami

    Na przekąskę, podwieczorek, do śniadaniówki do pracy - sprawdzą się słone ciasteczka z parmezanem i ziarnami. Chrupiące, pyszne, dodadzą energii.

  • Przepyszny domowy makaron z ziołami.

  • Domowy sos chili

    Prosty i pyszny.

  • niezbyt pracochłonny, a na pewno lepsze niż ten sklepowy ;)

Artykuły na temat: maca domowy
  • Gofry bez mąki

    Przygotowanie: Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika i wiórków kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko...

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Domowy chleb

    Moda na pieczenie chleba trwa. Jest wiele przepisów, ale ten zawsze się udaje.

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Limonka. Domowe sposoby

    Mniej znana i popularna od swojej żółtej kuzynki, cytryny – limonka nie ustępuje jej pod względem zdrowotnym. Zawiera dużo witaminy C, kwasów owocowych, które odmładzają skórę. Jest też źródłem potasu, fosforu oraz wapnia, ważnego dla mocnych kości i jędrnej skóry.

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Drugie życie domowych odpadów

    Przedmioty, które zwykle lądują w koszu, można wykorzystać na wiele sposobów. Pozornie nieprzydatne, posłużą ci do porządkowania, osuszania, użyźniania.

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Domowe sposoby: Brzoskwinia

    Słodkie, soczyste, o pięknym kolorze kuszą swoim smakiem i zapachem. Zawierają także wiele witamin (z grupy B, C, beta-karoten), minerały, a także kwasy owocowe. Dzięki temu poprawiają stan skóry.

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...