• Informacje na temat:

    łuski z łososia

Przepisy na temat: łuski z łososia
  • Łosoś w majonezie

    Składniki na 10 porcji: - 3 kg sprawionego łososia, - sól, ziarnka pieprzu, - 4 listki laurowe, 1 cebula, - 4 łyżki octu winnego, - słoiczek majonezu, - 3 łyżki koperku, - 2 dag żelatyny, - 1 ogórek wężowy Przygotowanie: 1. Do garnka do gotowania ryb wlać zimną wodę (do 1/2 wysokości). Dodać 2 łyżki soli, 12 ziaren pieprzu, listki laurowe, talarki cebuli, ocet. 2. Łososia ułożyć na...

  • Soczyste mięso z łososia otoczone blanszowanym porem oraz kruchym ciastem serowym. Całość po upieczeniu posypana czerwonym kawiorem.

  • Śledzie z serkiem chrzanowo- czosnkowym pod ogórkową łuską.

  • Niezwykle subtelny smak łososia w klasycznych klimatach. Dlaczego na smalcu? Ponieważ niweluje przykry zapach podczas smażenia.

  • Tatar to przystawka, którą jedni kochają inni są jego zdecydowanymi przeciwniki, Może w takim razie przekonam tych drugich, że tatar, który proponuję, z surowego łososia, jest naprawdę bardzo smaczny.

  • Choć naturą tataru jest podanie go z żółtkiem, cebulą oraz ogórkiem to tatar z łososia w moim pomyśle idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu urodzinowym czy zbliżającym się sylwestrowym.

  • Danie z kuchni japońskiej.

  • Lekka, smakowita przystawka. Jej zadaniem jest zaostrzyć apetyt, stworzyć przedsmak rozkoszy kulinarnych. Idealna na Święta. Bardzo szybka w wykonaniu.

  • Pyszna przystawka na karnawałowe party.

  • Bardzo łatwa, wykwintna przystawka, doskonała na każdą okazję.

Artykuły na temat: łuski z łososia
  • Fettuccine z mlodym bobem i lososiem

    To kolejny wloski przysmak na kolacje. na 3 porcje 350 g swiezego makaronu Fettuccine czyli cos pomiedzy tagliatelle a spaghetti... 1 kg swiezego...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Sposoby na piękne włosy: Akcja - regeneracja

    ..., oleje roślinne, kiełki, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, warzywa i owoce. Pamiętaj o białku. Jedz ryby (łososia, makrelę, sardynki i tuńczyka), drób, warzywa takie jak szpinak czy soja. - Myj je(...) łuski włosów. Po myciu nie trzyj włosów ręcznikiem, wilgotne pasma są rozpulchnione i podatne na uszkodzenia. - Przed układaniem włosów na gorąco zabezpiecz pasma profesjonalnym kosmetykiem...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, która często gości na naszych stołach. Niestety, jej miłośnicy mogą mieć powody do zmartwień. Fot. 123RF/Picsel Hodowcy ryb z różnych zakątków globu alarmują, iż światowe zapasy łososi mogą być zagrożone. Wszystko to za sprawą tzw. „oceanicznych wszy", które dziesiątkują ich populację. Pasożyty, będące w rzeczywistości niewielkimi skorupiakami, przyczepiają się do ciała łososia, żerując na nim oraz sprawiając, iż nie nadaje się on do sprzedaży. Badania wskazują,...

  • Ryby mają głos

    ...tygodniowo jeden niewielki filet z łososia (ok. 100 g) lub 300 g śledzi. - Ważne, by w te dni, gdy jemy rybę, zrezygnować z mięsa i wędlin, a także jajek i roślin strączkowych - podkreśla Hanna(...) zapadać). Znaczenie ma też kolor. U ryb o czerwonym mięsie, jak tuńczyk, im bardziej intensywny odcień, tym lepiej. W przypadku łososia zwracaj uwagę na jasne pręgi. Odległość między nimi ma być nie...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Smacznych świąt

    ...surowego łososia, sól, 6 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, cebula, 2 łyżki octu winnego, 1-2 dag żelatyny, 200 ml majonezu, 2 łyżki posiekanego koperku, ogórek wężowy, koperek do dekoracji Przygotowanie(...)° C). 2. Kratkę z ciepłą rybą wyjmij z wywaru, osącz, usuń ości i zdejmij skórę. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę. Żelatynę rozpuść w 1/2 litra wywaru z ryby i odstaw, by stężała. 3. Łososia przełóż...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Cook Story by Samsung to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy. Zabiera gości w podróże pełne smaków oraz aromatów z różnych stron świata. Pozwala łączyć najlepszą kuchnię z nowoczesnymi technologiami, które dziś stają się jej nieodłączną częścią. Fot. materiały prasowe Wyjątkowe miejsce to także wyjątkowi goście. Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący prestiżowego Samsung Club des Chefs. Ten wybitny francuski szef kuchni, na co...

  • Tuż przed pojawieniem się nowalijek, kończy się sezon na rzadko wykorzystywane w naszej kuchni warzywo – cykorię. Co ważne, właśnie z końcem jej upraw, czyli w kwietniu, cykoria jest najsmaczniejsza. Tylko co z nią zrobić? Fot. 123RF/Picsel Pierwotnie cykorię uprawiano dla korzeni, które były, i nadal są, wykorzystywane jako substytut kawy. Liście uprawia się od około 150 lat, a o podaniu ich na stoły zadecydował przypadek. Otóż pewnego razu, w Belgii, cykoria obrodziła tak obficie, że część...