• Informacje na temat:

    lukrowanie ciasta na blaszce

Przepisy na temat: lukrowanie ciasta na blaszce
  • Lukrowany bakaliowiec

    ...wyrośnięcia.  2. Rodzynki wymieszaj z rumem, a słupki migdałowe zrumień na patelni bez tłuszczu. Masę marcepanową pokrój na małe kawałki. Do ciasta dodaj rodzynki, 2/3 migdałów oraz marcepan, lekko razem zagnieć. Ciasto przełóż do okrągłej blaszki z kominem wysmarowanej obficie tłuszczem i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.   3. Żółtko roztrzep ze śmietaną, posmaruj wierzch ciasta. Piecz 35-40 min...

  • Ciasto dwukolorowe przekładane masą budyniową z pewnością skradnie Wasze podniebienia.

  • Lukrowane słodkości na karnawał

    Francuskie poduszeczki Sposób przygotowania 1. Ciasto: płat ciasta delikatnie rozwałkuj. Pokrój go na prostokąty o wymiarach ok. 2 x 5 cm. Rozłóż je na blaszce wyłożonej pergaminem. Zostaw między nimi odstępy, by nie skleiły się podczas pieczenia. Posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz przez ok. 20 minut. Ostudź...

  • Pachnące pierniki z lukrem cytrynowym i kolorową posypką. Te pierniki lepiej zrobić kilka dni przed świętami bo dopiero po kilku dniach robią się miękkie.

  • Przepis na ciasteczka jest w naszej rodzinie od pokoleń, ciasteczka są łatwe w przygotowaniu. Najlepsze są po kilku dniach leżaczkowania. A ozdobione lukrem i cukrowymi pisakami cieszą oko, a w ozdabianie ciastek możemy zaangażować nasze pociechy ???? Cała rodzina będzie miała wiele radości.

  • Uwielbiam ten świąteczny czas, pełen cudownych zapachów i wyjątkowej atmosfery. Zawsze tydzień przed Bożym Narodzeniem odbywa się u mnie wielkie pieczenie i dekorowanie pierniczków. Później te pierniczki zjadamy dzień po dniu. A jak jest u Was? Upiekliście już pierniczki? Jeśli nie to polecam Wam mój sprawdzony przepis. Po upieczeniu są chrupiące, ale miękną z każdym kolejnym dniem. Pachnące miodem i przyprawami korzennymi. Zapraszam :)

  • Pierniczki kruche, lukrowane przygotowane z przeznaczeniem na drobne upominki dla rodziny. Pierniki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu są wtedy kruche, aby nieco zmiękły mogą leżakować szczelnie zamknięte w puszce, będą równie pyszne.

  • przepis ze starego zeszytu mojej mamy :) w oryginale jest zwykły serek homo - ja użyłam serka z Biedronki o smaku jabłko-cynamon masło zastąpiłam margaryną..

  • super paczusie.. mini i w lukrze...

Artykuły na temat: lukrowanie ciasta na blaszce
  • pierniczkowato - lukrowane ciasteczka

    CIASTO:  Mąkę (przesitkowaną), kakao, mielone gożkiki, cynamon, kardamon i proszek do pieczenia przesypujemy do miski. Dodajemy masło, żółtko, miód i aromat do ciast.  Wszystko razem siekamy nożem, następnie mieszamy i zgniatamy.  Owinięte w foli wkładamy do lodówki na około 60 min.  Wakłkujemy ciasto na grubość około 5 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka.  Układamy na blaszce...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • 10 najbardziej irytujących męskich zachowań

    ...ciasto? Aaaa... W  lodówce... Ale gdzie? Aaaa... w blaszce. No, to jutro sobie zjem". Ale jeśli przypadkiem w czasie sprzątania z tej lodówki zniknie, serce mężczyzny zaczyna krwawić. Bo tam był(...) wolałabyś ciasta czekoladowego? Bo moja mama... Najlepiej gotuje, pierze, prasuje, układa do snu, zawijając kołdrę pod stopy tak, by nigdy nie marzły. Wiedza i umiejętności jego mamy wykraczają...

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...pierniczki, ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10-15 minut w zależności od wielkości pierniczków. Po wystudzeniu udekoruj. Kisiel żurawinowy Czas przygotowania: 15 minut...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...