• Informacje na temat:

    lukier na makowce

Przepisy na temat: lukier na makowce
  • Drożdżowy makowiec

    Wilgotny i pyszny, z dużą ilością masy

  • najlepszy z najlepszych, przepis z programu "Między kuchnią a Salonem", do ciast, ciasteczek, babek, keksów itp.

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Ciasta z makiem są tradycyjnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Obok niezastąpionych strucli z makiem, można pokusić się jeszcze o zrobienie makowca japońskiego, który jest idealnie wilgotny dzięki dodatkowi jabłek.

  • Szybki i prosty sposób na kolorowy lukier, który zawsze wychodzi.

  • Makowiec jak u mamy

    ...migdałowego łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki bułki tartej Lukier: białko 15 dag cukru pudru skórka pomarańczowa Przygotowanie: 1. Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Do(...), włóż ciasta, odstaw na 30 minut. Piecz 40 minut w temp. 180˚C. Zrób lukier, udekoruj.

  • Żeby zrobić dobry lukier trzeba dobrze ubić białka.. - Ot cały sekret lukru. Dzisiaj rano znalazłam dosyć ciekawy filmik o tym Jak zrobić lukier królewski ? Po obejrzeniu rzeczywiście okazało się to banalnie proste, więc...

  • Szybki makowiec

    Świąteczny makowiec na ostatnią chwilę

  • Jest to lukier, który najlepiej nadaje się do dekoracji pierniczków. Polecam go wszystkim, którzy poza walorami smakowymi, zwracają również uwagę na wygląd smakołyków.

  • prosty lukier do dekoracji ciastek czy pierników

  • Przepis wart wypróbowania: "Makowiec z lukrem"

Artykuły na temat: lukier na makowce
  • Makowiec w duecie

    Masz smak na apetyczny makowiec, jaki pojawił się na stole Natalii i Ludwika w serialu Rodzinka.pl? Teraz możesz przygotować go w swoim domu. Podajemy przepis!

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Makowiec

    ...(opcjonalnie) sól Biszkopt: 4 duże jajka 200 g drobnego cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody sól Lukier cytrynowy: 1,5 łyżki soku z cytryny 200 g cukru pudru Masa makowa(...) którym piekł się biszkopt, i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Lukier: Sok z cytryny przecedź przez sitko i mieszaj z cukrem pudrem aż do powstania jednolitej konsystencji lukru. Ciasto rozwiń...

  • Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam z zapachem przepysznych, tradycyjnych ciast, roznoszącym się po całym domu. Zobaczcie, jak upiec świąteczne pyszności! Serniki i makowce to tradycyjne, wigilijne ciasta. / 123rf.com Głównymi składnikami tradycyjnych, świątecznych ciast są bakalie oraz mak. Według wierzeń, przynoszą one bogactwo, szczęście oraz chronią przed złymi duchami. Aż strach więc ich nie skosztować. Przyjrzyjmy się przepisom na wspaniałe, bożonarodzeniowe ciasta. Pierniki nie...

  • Makowcowe last minute. Sekret tkwi w proporcjach

    Zamiast jednej okazałej strucli makowej możesz przygotować trzy mniejsze w keksówkach. Takie makowce piecz krócej, około pół godziny, do zbrązowienia wierzchu.

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Masa makowa: szklanka maku; 125 dkg masła; 0,5 szklanki miodu; 3 jajka; łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: kg sera; 2,5 szklanki cukru; 8 jajek; 250 dkg masła; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Lukier: szklanka cukru pudru; tabliczka czekolady; sok z 1 cytryny; masło i bułka tarta do blachy.

  • Wielkanoc to czas pełen radości – także na naszych świątecznych stołach, które w tym czasie wypełniają kolorowe pisanki, pyszne, warzywne sałatki, ale także – oryginalne wypieki, na które przez cały rok czeka z niecierpliwością cała rodzina. Fot. materiały prasowe Babki, mazurki, serniki, makowce i torty - to właśnie one już za kilka dni będą podbijać nasze podniebienia! By smakowały wyśmienicie, do ich przygotowania wykorzystajmy sprawdzone już przepisy - tylko wtedy świetnie się udadzą....

  • Strucla makowa czyli MAKOWIEC

    ...makiem czas robienia makowca to 20 minut!!! a kiedys ponad godzine... nie liczac oczywiscie pieczenia i rosniecia ciasta... na 2 makowce 500 g maki 125 g cukru + 1 lyzeczka 40 g drozdzy...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...