• Informacje na temat:

    lukier na ciasto

Przepisy na temat: lukier na ciasto
  • Cronuty z lukrem

    Sposób przygotowania Drożdże rozpuść w letnim mleku. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier. Dodaj żółtko,wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszaj. Kasię schłodź w zamrażarce. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i dobrze zagnieć. Powinno być zwarte i odchodzić od stołu i rąk. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć...

  • najlepszy z najlepszych, przepis z programu "Między kuchnią a Salonem", do ciast, ciasteczek, babek, keksów itp.

  • Piaskowy placek z lukrem

    Składniki na 12 porcji: Ciasto: 12 dag kaszy manny 6 dag cukru 1/3 szklanki oleju 20 dag śmietany 18 proc. 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 cytryny Lukier: 10 dag cukru pudru cytryna kilka łyżek płatków kukurydzianych Sposób przygotowania: 1. Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj...

  • Mega cytrynowa polewa do ciast.

  • Torcik z kawowym lukrem

    ...godzinę do lodówki.  4. Polewa: cukier puder przesiej przez sitko razem z kakao. Dolej likier kawowy. Utrzyj na gładki gęsty lukier. Polej nim wierzch tortu. Zanim polewa zastygnie,udekoruj ciasto, np(...) wymieszaj z proszkiem, kakao oraz korzenną przyprawą. Porcjami wsyp do masy jajecznej, ciągle mieszając ciasto łyżką. Na końcu wrzuć suszoną żurawinę. Ponownie przemieszaj ciasto.  2. Spód dużej...

  • Polewa do ciasta mega słodka i mega pomarańczowa.

  • Ciasta warzywne

    ...ciasto przekrój. Składniki do kremu włóż do miski, zmiksuj. Składniki na lukier wymieszaj. Marchewki obierz, pokrój w długie plastry. Karmelizuj z dodatkiem miodu i masła. Nałóż krem, dekoruj lukrem(...) cukier, jajka, kakao, przyprawę do piernika, olej i proszek do pieczenia. Zmiksuj.  2. Piecz ciasto 60 minut w temp. 180°C. Udekoruj je pokrojonym w paski burakiem i skórką cytrynową. Posyp cukrem...

  • Szybki i prosty sposób na kolorowy lukier, który zawsze wychodzi.

  • Polewy, lukry i posypki do dekoracji

    Pikantne spiralki Tabliczkę gorzkiej czekolady połam na kawałeczki. Stop w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszaj ze szczyptą chili, mielonego imbiru lub czarnego pieprzu. Oblej nią ciasto albo rozsmaruj(...). Gdy będzie już bardzo twarda, połam ją na drobniutkie kawałeczki (najlepiej w malakserze). Posypuj nimi polane czekoladą ciasto. Kajmakowa kołderka Do rondelka wlej 200 ml tłustego mleka. Dosyp 50 dag...

  • Żeby zrobić dobry lukier trzeba dobrze ubić białka.. - Ot cały sekret lukru. Dzisiaj rano znalazłam dosyć ciekawy filmik o tym Jak zrobić lukier królewski ? Po obejrzeniu rzeczywiście okazało się to banalnie proste, więc...

Artykuły na temat: lukier na ciasto
  • Ciasto kokosowe z lukrem

    ...powstał gładki lukier, którym dekorujemy ciasto z wierzchu i po bokach.(...) przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej razem z wiórkami kokosowymi, masłem i mlekiem. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto.   3. Prostokątną blachę smarujemy...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Puszyste serduszka z lukrem

    ...białka, mieszamy. Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż stanie się gładkie. Rozwałkowujemy na grubość ok. 5 milimetrów. Za pomocą foremek do ciasta wycinamy(...) gładki lukier, którym dość grubo smarujemy wierzch każdego ciasteczka. Serduszka dekorujemy migdałami i odstawiamy, żeby lukier się zestalił. 4. Ciasteczka przekładamy na duży talerz lub paterę...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Marmurek z lukrem

    Ciasto możesz udekorować skórką pomarańczy lub czekoladą.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Waniliowa kremówka z lukrem

    ...o wymiarach 12x30 cm. Dwie blaszki do pieczenia (o wymiarach jak wyżej) wyłożyć pergaminem. Ułożyć w nich rozwałkowane placki. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia para miała ujście(...) utrzeć lukier. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z zimnym budyniem. Placki przełożyć kremem budyniowym. Wierzch ciasta posmarować lukrem. Wstawić na godzinę do lodówki...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Placek cytrynowy z lukrem

    ...pianę z białek jaj i, powoli mieszając, łączymy z ciastem. 4. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch, który nożem nacinamy pośrodku wzdłuż formy. Pieczemy 45-50 minut w 180ºC, studzimy. 5. Do cukru pudru dodajemy pozostały sok z cytryny i energicznie mieszamy, by powstał lukier, którym dekorujemy ciasto.

  • Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery. Babka - królowa świątecznego stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie...

Wideo na temat: lukier na ciasto
  • Zmysłowe smaki: Lukier plastyczny

    Lukier plastyczny może stanowić doskonałą ozdobę ciast i ciasteczek. Warto poznać przepis na jego przygotowanie. Lukier proponowany przez nas ma tę zaletę, że jest wyjątkowo pyszny, a to dzięki składnikom użytym do jego przygotowania. Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Lukier

    Lukier to przysłowiowa "kropka nad i", jeśli chodzi o dekorację ciast i ciasteczek. Pokazujemy, jak przygotować go samodzielnie! Zobacz przepisy na pyszne desery i ciasta na blogu ZMYSŁOWE SMAKI Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Sposoby na udane ciasta

    Przygotowanie ciasta biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić wiele trudności. W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna Marieta Marecka pokazała i wyjaśniła, jak zrobić idealne ciasta i ciasteczka. Na stole w programie pojawiły się takie wypieki jak: biszkopt, kruche maślane ciasteczka oraz ciasto drożdżowe z bakaliami i lukrem różanym.