• Informacje na temat:

    lukier masa tortowa

Przepisy na temat: lukier masa tortowa
  • Masa orzechowa do tortu lub na mazurek - przysłała Cookie

    Przyrządzanie Orzechy posiekać. Całe jajka wbić do garnka, ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko i masło i orzechy. Zagotować stale mieszając. Pozwolić masie ostygnąć i jeśli po spróbowaniu coś z niej jeszcze zostanie - przełożyć na krążek tortowy (gotowy lub upieczony według własnego przepisu, może być krążek piernikowy). Gdy masa zastygnie - udekorować lukrem marcepanowym lub polewą...

  • najlepszy z najlepszych, przepis z programu "Między kuchnią a Salonem", do ciast, ciasteczek, babek, keksów itp.

  • ...na ciasto: 5 całych jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka maki tortowej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 1 szklanka bakali (kandyzowana skórka z cytryny, rodzynki, orzechy, figi, wiśnie z syropu bez pestek, otarta skórka z 1 cytryny i jednej pomarańczy, zapach waniliowy, ewentualnie kieliszek rumu; na lukier: 1 szklanka cukru, 3-4 łyżki wrzątku...

  • Masa idealna do tworzenia dekoracji i pokrywania nią tortów w stylu angielskim. Robi się ją szybko, a składniki wbrew pozorom są ogólnodostępne. Jest o wiele tańsza niż ta już gotowa dostępna w niektórych sklepach!

  • Wiosenne toricki

    Marchewkowa pychotka Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąkę przesiej z sodą i proszkiem. Utrzyj jajka z cukrem, a gdy powstanie puszysta masa, połącz ją z olejem i dodawanymi porcjami suchymi(...) waniliowym. Przygotowanym kremem przełóż blaty torciku. Lekko dociśnij i schłodź.  3. Lukier: podgrzej sok, utrzyj go z przesianym pudrem na gładki lukier. Lukrem polej tort. Od razu udekoruj ciasteczkami...

  • Żeby zrobić dobry lukier trzeba dobrze ubić białka.. - Ot cały sekret lukru. Dzisiaj rano znalazłam dosyć ciekawy filmik o tym Jak zrobić lukier królewski ? Po obejrzeniu rzeczywiście okazało się to banalnie proste, więc...

  • Warkocz makowy

    Składniki: Farsz makowy: 850 g masy makowej np. Bakalland 100 g żurawiny z sokiem z granatu Ciasto: 250 g mąki tortowej 50 g masła 150 ml mleka 1 opakowanie drożdży suszonych 3 łyżki cukru szczypta soli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem i solą...

  • Sprawdzony przepis na "Tortowa łączka"

  • Herbaciany placek z bakaliami

    ...kokosowego 250 gram cukru pudru 750 gram mąki tortowej 1 płaska łyżka sody oczyszczonej Lukier: 50 gram cukru pudru 3 białka 2 łyżeczki soku z cytryny (bez pestek...

  • Połączenie kilku smaków :) takich świątecznych.:)

Artykuły na temat: lukier masa tortowa
  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    Dżem czy marmolada? Masło ogrzane czy z lodówki? Lukier czy polewa? Oto kilka prostych rad, które pozwolą uniknąć kulinarnej wpadki przy przygotowywaniu świątecznych wypieków.

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Z owsianą nutą

    ...pudru, 2 jajka, 2 łyżki kawy mielonej, 2 łyżki skórki z cytryny, 130 g mąki półgrubej, pół torebki proszku do pieczenia, 50 g skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczka cynamonu, tłuszcz i mąka do formy. Lukier(...) kratkę kuchenną. Z cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody i soku cytrynowego przyrządzić lukier. Rozsmarować go na wierzchu jeszcze ciepłego (ale nie gorącego!) ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto...

  • Piotrek jest miłośnikiem zwierząt, dlatego na jego torcie świnki korzystają z luksusowego, czekoladowego spa.   300 g czekolady gorzkiej 300 g czekolady deserowej 200 ml śmietanki 18% 100 g kakao 4 jaja 150 g cukru 2 łyżki mąki tortowej szczypta soli himalajskiej masło do wysmarowania papieru do pieczenia 250 g lukru plastycznego różowego 250 g lukru plastycznego czarnego 1 opakowanie kakaowych kruchych ciastek   CiastoTabliczkę czekolady gorzkiej i deserowej rozpuścić ze śmietaną w...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ..., piwo, masło, mąka tortowa i cukier. Zupę grzybową może też śmiało zastąpić jadana na Kresach zupa migdałowa sporządzana na bazie mleka, płatków migdałowych, cukru, cukru waniliowego, mąki(...)). Skusić wielu może również nietypowy makowiec... makaronowy. Bazą do niego są płaty lasagne, a farsz stanowi masa makowa - gotowa lub tradycyjna (domowa). Całość dopełnia jeszcze sos wykonany z mleka...

  • Wilgotne i mocno czekoladowe – takie jest prawdziwe brownie, a jeśli dodamy do niego wiśnie otrzymamy uzależniająco pyszne ciasto, które jest najlepszym przykładem tego, że liczy się wnętrze a nie wygląd zewnętrzny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a co ważniejsze to ciasto nie może się nie udać. Brownie pokochacie za intensywny smak ale także za to, że długo pozostaje świeże, legendy głoszą, że po trzech dniach jest najlepsze ale kto mógłby się tak długo powstrzymywać? Składniki:...

  • Komunijne torty

    O tortowych wypiekach Pudrowa dekoracja Aby wykonać prostą i ładną dekorację na torcie, wystarczy położyć na nim papierową serwetę z wyciętym wzorem i posypać cukrem pudrem lub proszkiem kakaowym (gdy ciasto jest jasne). Nim polukrujesz Zanim polukrujesz tort, zetrzyj z niego tartą bułkę, którą była wysypana tortownica. Lukier i krem lepiej bowiem trzymają się gładkiej powierzchni...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Wykwintne torty

    Tortowe sekrety Gdy lukier jest rzadki Lukier do ozdobienia tortu wyszedł ci za rzadki? Rozmieszaj go z kilkoma kroplami białka. Aby lukier był słodki, ale też aromatyczny, dodaj do cukru pudru nieco soku z pomarańczy lub cytryny. Na boki Jeśli zabrakło nam siekanych orzechów czy migdałowych płatków do obsypania boków tortu, możemy wykorzystać wiórki kokosowe lub... okruszki biszkoptów...

  • Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Fot. 123RF/Picsel Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci...