• Informacje na temat:

    lukier do drożdżowego

Przepisy na temat: lukier do drożdżowego
  • Drożdżowe plecionki

    Przygotowanie tych wypieków zabierze wprawdzie trochę czasu, ale wynagrodzi ci to ich niezrównany smak i wyjątkowo efektowny wygląd.

  • Do pączków

  • Drożdżowy makowiec

    Wilgotny i pyszny, z dużą ilością masy

  • dobry do polewania ciast i ciasteczek

  • Kołacz drożdżowy z wiśniami

    Puszysty, słodziutki, a do tego z magiczną niespodzianką. W środku każdej drożdżowej kuleczki ukryta jest masa z migdałów, które zapewniają szczęście i długowieczność!

  • najlepszy z najlepszych, przepis z programu "Między kuchnią a Salonem", do ciast, ciasteczek, babek, keksów itp.

  • Wieniec drożdżowy ze śliwkami kalifornijskimi

    ...wieniec piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni, z funkcją termoobieg przez 30-35 minut.   6. Lukier: do połowy szklanki cukru pudru dodać 1-1 1/2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać...

  • prosty lukier do dekoracji ciastek czy pierników

  • ...). 2) Białka i zapach waniliowy dodajemy do przesianej mąki. (Rada: Dodanie do ciasta drożdżowego piany z białek spowoduje, że ciasto nie wyrośnie). 3) Ucieramy 4 żółtka ze 120g. cukru kryształu, topimy...

  • Jeśli przygotowany przez Ciebie lukier ma nieprawidłową konsystencję – nie przejmuj się. Łatwo jest go bowiem uratować. Do zbyt gęstego dodaj kilka kropel wody, natomiast do zbyt rzadkiego niewielką ilość cukru pudru. Następnie starannie wymieszaj całość, aż do momentu, w którym gęstością będzie przypominać jogurt.

Artykuły na temat: lukier do drożdżowego
  • Drożdżowe kuleczki

    Kulki obtocz w cukrze pudrze.

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Domowe donaty z lukrem

    ...z tłuszczu. Na samym końcu wrzuć małe krążki powstałe z dziurek i także usmaż je na złoto. Aby zrobić lukier, zmieszaj w misce cukier puder z ½ szklanki zimnej wody, solą i ekstraktem z wanilii, po czym...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Baby drożdżowe

    Dobre rady Składniki ciasta drożdżowego muszą mieć zawsze temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, by usunąć z niej zanieczyszczenia, i by ją dobrze napowietrzyć, co sprawi, że ciasto będzie miękkie(...) Składniki: 500 g mąki, 80 dag drożdży, 100 dag cukru, szklanka letniego mleka, szczypta soli, 5 jajek, 200 g masła, 4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej, 1 torebka cukru waniliowego. Lukier: 200

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Drożdżowa strucla z orzechami

    Przygotowanie: Do ciepłego mleka wsyp łyżkę cukru, wkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do miski, dodaj trzy łyżki mąki i odstaw na 15 minut. Przesiej...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Drożdżowe ślimaczki z makiem

    W misce pokrusz drożdże i zalej je ciepłym mlekiem. Co dalej?

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

Wideo na temat: lukier do drożdżowego
  • Sposoby na udane ciasta

    Przygotowanie ciasta biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić wiele trudności. W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna Marieta Marecka pokazała i wyjaśniła, jak zrobić idealne ciasta i ciasteczka. Na stole w programie pojawiły się takie wypieki jak: biszkopt, kruche maślane ciasteczka oraz ciasto drożdżowe z bakaliami i lukrem różanym.

  • Babki wielkanocne w pięciu odsłonach

    Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pachnącej, oblanej lukrem babki. Dlatego w kuchni "Dzień Dobry TVN" mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała ją w pięciu odsłonach. Na stole pojawiły się: babka drożdżowa, czekoladowa, gotowana, majonezowa i odwrócone mini babeczki z kremem patissiere. Materiał archiwalny.