• Informacje na temat:

    lukier do drożdżowego

Przepisy na temat: lukier do drożdżowego
  • Drożdżowy makowiec

    Wilgotny i pyszny, z dużą ilością masy

  • Do pączków

  • Kołacz drożdżowy z wiśniami

    Puszysty, słodziutki, a do tego z magiczną niespodzianką. W środku każdej drożdżowej kuleczki ukryta jest masa z migdałów, które zapewniają szczęście i długowieczność!

  • dobry do polewania ciast i ciasteczek

  • Wieniec drożdżowy ze śliwkami kalifornijskimi

    ...wieniec piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni, z funkcją termoobieg przez 30-35 minut.   6. Lukier: do połowy szklanki cukru pudru dodać 1-1 1/2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać...

  • najlepszy z najlepszych, przepis z programu "Między kuchnią a Salonem", do ciast, ciasteczek, babek, keksów itp.

  • ...). 2) Białka i zapach waniliowy dodajemy do przesianej mąki. (Rada: Dodanie do ciasta drożdżowego piany z białek spowoduje, że ciasto nie wyrośnie). 3) Ucieramy 4 żółtka ze 120g. cukru kryształu, topimy...

  • prosty lukier do dekoracji ciastek czy pierników

  • Baba drożdżowa

    ...i otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. 3. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z łyżką wódki i 3 łyżkami wody na gładki lukier. Posmarować nim całą babkę, odstawić do zastygnięcia. Przed...

  • Masa idealna do tworzenia dekoracji i pokrywania nią tortów w stylu angielskim. Robi się ją szybko, a składniki wbrew pozorom są ogólnodostępne. Jest o wiele tańsza niż ta już gotowa dostępna w niektórych sklepach!

Artykuły na temat: lukier do drożdżowego
  • Drożdżowe kuleczki

    Kulki obtocz w cukrze pudrze.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Domowe donaty z lukrem

    ...z tłuszczu. Na samym końcu wrzuć małe krążki powstałe z dziurek i także usmaż je na złoto. Aby zrobić lukier, zmieszaj w misce cukier puder z ½ szklanki zimnej wody, solą i ekstraktem z wanilii, po czym...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Baby drożdżowe

    Dobre rady Składniki ciasta drożdżowego muszą mieć zawsze temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, by usunąć z niej zanieczyszczenia, i by ją dobrze napowietrzyć, co sprawi, że ciasto będzie miękkie(...) Składniki: 500 g mąki, 80 dag drożdży, 100 dag cukru, szklanka letniego mleka, szczypta soli, 5 jajek, 200 g masła, 4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej, 1 torebka cukru waniliowego. Lukier: 200

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Drożdżowa strucla z orzechami

    Przygotowanie: Do ciepłego mleka wsyp łyżkę cukru, wkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do miski, dodaj trzy łyżki mąki i odstaw na 15 minut. Przesiej...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Babka drożdżowa z lukrem

    ...lukier o konsystencji gęstej śmietany. Polać ostudzoną babkę, udekorować pomarańczami.

  • Okres wigilijny to gorączkowy czas, do którego trzeba się w odpowiedni sposób przygotować, aby ze wszystkim zdążyć przed pierwszą gwiazdką. Warto rozplanować sobie, co kiedy ugotujemy. Dzięki temu nie będziemy zmuszeni robić kilku rzeczy na raz. Kiedy przygotowywać potrawy, żeby wyrobić się ze wszystkim w Wigilię? / fot. 123rf.com   Niektóre potrawy wigilijne można przygotować dużo wcześniej i je zamrozić. Warto przyjrzeć się bliżej takim daniom i zobaczyć jak je przechować w odpowiedni...

Wideo na temat: lukier do drożdżowego
  • Sposoby na udane ciasta

    Przygotowanie ciasta biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić wiele trudności. W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna Marieta Marecka pokazała i wyjaśniła, jak zrobić idealne ciasta i ciasteczka. Na stole w programie pojawiły się takie wypieki jak: biszkopt, kruche maślane ciasteczka oraz ciasto drożdżowe z bakaliami i lukrem różanym.

  • Babki wielkanocne w pięciu odsłonach

    Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pachnącej, oblanej lukrem babki. Dlatego w kuchni "Dzień Dobry TVN" mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała ją w pięciu odsłonach. Na stole pojawiły się: babka drożdżowa, czekoladowa, gotowana, majonezowa i odwrócone mini babeczki z kremem patissiere. Materiał archiwalny.