• Informacje na temat:

    lubczyk w kuchni

Przepisy na temat: lubczyk w kuchni
  • Na Walentynki (i nie tylko) - zupa z lubczyka

    Cóż można polecić na święto zakochanych? Zupę z lubczyka. Przepis przyda się także i po Walentynkach. Wszak miłości trzeba czasem pomóc....

  • Lubczyk to zioło na miłość. Przypisywano mu wielką moc. Był składnikiem w napojach miłosnych, według pradawnych wierzeń wykopany wraz z nacią 1 października o szóstej rano wielkie i znamienite skutki w związku, rozterki i niezgody w nim równa. Upięty we włosach lub przyczepiony do sukni ślubnej ma przynosić młodej parze szczęście. Ja go lubię najbardziej w brzuszku, zwłaszcza w jajecznicy z czerwoną cebulą i chili. I takie śniadanie Wam dzisiaj polecam.

  • Słodkie, soczyste ziarna. Czyli kukurydza w kuchni

    ..., 2 kolby kukurydzy, kilka pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, cząber, lubczyk, 3 łyżki oleju; Przygotowanie: Mięso kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami; mięso wkładamy do...

  • Tradycyjna staropolska grochówka

  • Miłość od kuchni

    .... Jabłko jako takie afrodyzjakiem nie jest, ale jest jego najstarszym symbolem. Pomysłodawczynią kuchni uwodzenia była znana wszystkim mityczna bogini Afrodyta, która łaskawie użyczyła swego imienia(...) jaj z bazylią, lubczykiem i czosnkiem. Porannym posiłkiem Casanovy było 50 ostryg, a Madame Pompadour, słynna faworyta króla Francji Ludwika XV, gustowała w najzwyklejszej marchewce. Podawała ją...

  • Pogacze to tradycyjne słone ciastka podawane w kuchni węgierskiej.

  • Cieciorka na śniadanie, obiad i kolację!

    Nazywana grochem włoskim cieciorka, idealnie sprawdza się jako składnik wielu dań. Jest jednym z głównych składników wykorzystywanych w kuchni Bliskiego Wschodu, dlatego inspirując się orientalnymi przepisami, możemy przygotować zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację z cieciorką w roli głównej.

  • Smaczne bułeczki na śniadanie z kuchni rosyjskiej.

  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    ...szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.

  • Miałam robić tradycyjne pierożki,a poniosło mnie do kuchni rosyjskiej.Spodobało mi się bardzo ciasto z dodatkiem sody i koperku.Cóż mogę powiedzieć smakowały nam bardzo,będę wracać do tego przepisu.

Artykuły na temat: lubczyk w kuchni
  • Polub lubczyk

    Niezastąpiony w kuchni: wzbogaca smak zup i sosów. Ale też leczy kamicę, dnę moczanową i reumatyzm oraz pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn.

  • Lubczyk powszechnie rośnie w naszych ogródkach. Cenimy go ze względu na wyjątkowy aromat oraz smak. Mniej osób wie o tym, że ma on również zaskakujące właściwości lecznicze. Fot. 123RF/Picsel Dla naszych babć lubczyk był ziołem magicznym - przyciągał miłość i wzbudzał pożądanie u partnera. Jednak nie był to jedyny powód, dla którego można było go znaleźć w niemal każdym gospodarstwie. Doświadczone gospodynie wiedziały, że mało która przyprawa tak dobrze podkreśla smak przygotowywanych...

  • Lubczyk leczy trądzik

    Lubczyk kojarzy się przede wszystkim jako afrodyzjak. Mało kto jednak wie, że to zioło ma właściwości moczopędne i świetnie radzi sobie w walce z trądzikiem.

  • Według statystyk 9 na 10 wypadków zdarza się w domu. Chociaż to może nieco zawyżona liczba, faktem jest, że miejsce, które bywa dla nam symbolem spokoju i bezpieczeństwa, nie zawsze jest nim w istocie. Co robić, aby czuć się bezpiecznie w kuchni i czerpać radość z gotowania? Fot. 123RF/Picsel Mokre noże, niewłaściwe garnki, śliska podłoga? Te niby drobne problemy mogą sprawić, że przygotowywanie posiłków może być nie lada udręką. Jednak przy zachowaniu ostrożności i kilku prostych zasad,...

  • Czarodziejski lubczyk

    Kształtem i smakiem jego listki przypominają selera, ale w polskiej kuchni ma znaczenie prawie magiczne. Był dodawany do napojów miłosnych. Wierzono, że wpływa na potencję. Jest znanym afrodyzjakiem.

  • W tej książce znajdziecie ponad 100 zaskakująco prostych przepisów do zastosowania w każdym domu. Przygotowałam dla Was receptury na współczesne lekkie dania będące w zgodzie z dzisiejszymi trendami smakowymi. To potrawy piękne, zdrowe i kolorowe, na których widok każdemu smakoszowi cieknie ślinka. A więc nie czekajcie dłużej i jak najszybciej zajrzyjcie do tej magicznej księgi. Zapraszam do mojego klubu! Klubu Luksusowych Polaków, którzy jedzą wszystko, co dobre! Jestem księgową. Zawód,...

  • ...z tych miast w XIII i XIV wieku oraz Królowej Bony, która zapoczątkowała, 300-letnią tradycję, wpływów hiszpańskich na polską kuchnię.   Historyczna tradycja   Początkowo hiszpańskie(...) Zygmunta Starego oraz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych...

  • Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Fot. 123RF/Picsel Tani szafran Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.   Także...

  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.

  • Jesień to wyjątkowo piękna pora roku, która zachwyca złocistymi promieniami słońca, odbijanymi przez zażółcone liście w parku, letnim, choć już orzeźwiającym wiatrem, kasztanami i obietnicą długich spacerów. Fot. 123RF/Picsel Są jednak i takie jesienne dni, w których marzymy o jak najszybszym powrocie do domu. I mimo że najchętniej ucieklibyśmy pod koc - to przyznajmy, że najcieplej, najmilej i najbezpieczniej jest w kuchni, gdy w garnkach gwarno, a cały dom wypełnia aromat jesiennych dań....

Wideo na temat: lubczyk w kuchni
  • Nieznane właściwości mięty, lubczyka, estragonu i szałwii

    Dodają potrawom smaku i wyjątkowego aromatu. Wiele ziół, których używamy w kuchni ma również mnóstwo właściwości zdrowotnych. - Bazylia posiada bardzo cenne właściwości lecznicze, działa odkażająco na gardło. Z kolei majeranek działa odkażająco i żółciopędnie - powiedziała w programie "Pytanie na śniadanie" Aldona Adamska-Szewczyk. Zielarka opowiedziała także o nieznanych właściwościach mięty