• Informacje na temat:

    łosoś ze szpinakiem ocet balsamiczny

Przepisy na temat: łosoś ze szpinakiem ocet balsamiczny
  • Bardzo popularne połączenie. I bardzo smaczne.

  • Lato to najlepszy okres na aromatyczne octy owocowe. Wlasnorecznie wykonane sa najsmaczniejsze, nadaja sie nie tylko do przeróznych dressingów, ale i wszelkich sosów do ryb lub miesa. Balsamiczny ocet o aromacie czarnej porzeczki jest doskonaly do wielu salat, a takze do miesa...

  • Zdrowe i pyszne danie. :)

  • Sprawdzony przepis na "Łosoś ze szpinakiem"

  • Bardzo zdrowe danie. Łosoś zawiera mnóstwo ważnych dla naszego mózgu składników odżywczych, nie mówiąc o szpinaku. Każda mama powinna uraczyć swoje dziecko takim posiłkiem:)))

  • Przepis wg. Pascala (kuchnia lidla)

  • Sprawdzony przepis na "Łosoś ze szpinakiem w galarecie"

  • Zdrowy obiad z łososiem w roli głownej

  • Lekkie, zdrowe i smaczne danie.

  • Mam problem z zupami…brzmi to jak wyznanie ze spotkania AA :) Uwielbiam zupy krem, a takich brakuje w tradycyjnej polskiej kuchni, większość ma kawałki warzyw czy innych wkładek. Postanowiłem to zmienić na przykładzie mojej ulubionej zimnej zupy – chłodniku. Uwielbiany przez wszystkich zwłaszcza w ciepłe dni, ze świeżymi warzywami, pachnący wiosną! Zainspirowała mnie chłodna zupa gaspacho, która pomimo tego, że jest zrobiona głównie z pomidorów jest gęsta i sycąca. Idąc tym tropem zabrałem...

Artykuły na temat: łosoś ze szpinakiem ocet balsamiczny
  • Wielki wiosenny detoks

    ...przez blokowanie jego wchłaniania w jelitach. Tłuste ryby (np. łosoś i makrela) dostarczają kwasów Omega-3. Poprawiają one stan serca poprzez zwiększenie stężenia dobroczynnego cholesterolu HDL. Dla ciebie - sałatka: Potrzebujesz: rukolę (garść); pół gruszki (pokrojonej w kostkę); pomidory koktajlowe (4); pieczonego łososia (50 g); parmezan (1 łyżeczkę), oliwa, ocet balsamiczny (po 1 łyżeczce...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...(pieprz czarny, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, czubryca, curry, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka suszona, chili) oraz ocet balsamiczny, ocet winny, musztarda, chrzan, skórka(...) - wszystkie morskie i słodkowodne świeże lub mrożone, np. morszczuk, mintaj, dorsz, pstrąg, łosoś, makrela, leszcz, dorada, sola, tuńczyk. Nabiał - białe chude i półtłuste sery twarogowe, ziarniste...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., czubryca, curry, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka suszona, chili) oraz ocet balsamiczny, ocet winny, musztarda, chrzan, skórka i sok z cytryny i limonki, ketchup z około 70(...)), dziczyzna, wędliny drobiowe; - ryby - wszystkie morskie i słodkowodne świeże lub mrożone, np. morszczuk, mintaj, tilapia, dorsz, pstrąg, łosoś, makrela, leszcz, dorada, sola, tuńczyk w sosie...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Przegląd najpopularniejszych diet odchudzających

    .... Obiad: Łosoś z gałązką rozmarynu, pieczony w folii.Brokuł gotowany na parze. Sałata zielona, z pomidorami, ogórkami i zielonąpapryką, doprawiona oliwą i octem balsamicznym. Filiżanka zielonej herbaty(...). Fasolka szparagowa gotowana na parze. Warzywa surowe i gotowane możesz doprawić sosem ziołowym. Przygotowuje się go miksując: oliwę, ocet balsamiczny, tymianek, sól i łyżkę posiekanej, świeżej...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Jaki wpływ wywarł ocet na elity Rzymu? Czym jest ocet czterech (siedmiu) złodziei? Dlaczego stosować go można jako środek odkażający? Jakie działanie ma masaż octowy? Czy wiesz, że ocet jabłkowy dodaje energii, poprawia formę i utrzymuje w zdrowiu? Od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej - o wszechstronnych zastosowaniach: poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, krwiotwórczo, pomaga schudnąć - zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii, poprawia kondycję jelit. Naucz się...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...