• Informacje na temat:

    łósoś z oleju

Przepisy na temat: łósoś z oleju
  • Łosoś w miodzie

    ...równomiernie zamarynowały.  3. Zamarynowane filety wyjmij, delikatnie osącz z marynaty i układaj na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju. Smaż na średnim ogniu, aż łosoś zacznie zmieniać kolor (zajmie...

  • Od trzech lat nie kupiłam czosnku, sama go zaczęłam sadzić. Tak przygotowany czosnek wykorzystuję zima do sałatek i wszelakich sosów. A olej o cudnym aromacie czosnku wykorzystuje do smażenia mięsa.

  • Łosoś na jarzynce

    Sposób przygotowania 1. Zrób marynatę do ryby: 2 łyżki oleju wymieszaj z octem, miodem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Rybę umyj, osusz, natrzyj marynatą. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut(...) potnij w paseczki. Pieczarki umyj, osusz. Pokrój na ćwiartki lub połówki. Rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć grzyby, duś, aż odparuje powstały sos. Pod koniec wrzuć paprykę. Zdejmij z ognia...

  • Babka na oleju.

  • Łosoś z grilla

    Składniki: 4 filety z łososia (każdy po ok. 150 g) 4 placki tortilli            1 papryka świeża czerwona 1 papryka świeża zielona 1 por             2 średnie marchwie 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku sos koperkowy np. Tarsmak      Przygotowanie: 1. Łososia doprawić solą,  pieprzem i odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa pokroić w cieniutkie paseczki...

  • Ciasto na muffinki jest identyczne jak w moim przepisie "Babka na oleju". Przygotowanie babeczek jest dość szybkie. Już nieraz uratowały mnie w awaryjnej sytuacji. Z podanych proporcji powstaje 12-13 muffinek. Można przygotować je bez kakao, pół na pół jasne i ciemne (tak proponuję w przepisie) lub całe z kakao ( jak na zdjęciu).

  • Pieczony łosoś z posypką

    Składniki: 4 porcje łososia po 150 g 1/2 szklanki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki dowolnych orzechów łyżka masła 2 czerwone cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz Sałatka: po szklance bobu i zielonego groszku 1/2 szklanki dowolnych ziół łyżka oliwy łyżka soku z cytryny Przygotowanie: 1. Na posypkę zmiksuj masło z bułką tartą, czosnkiem i orzechami. 2. Pokrój cebule...

  • Chyba najprostsze do przygotowania śledzie solone. Można je jeść solo lub z dowolnymi dodatkami.

  • Łosoś z blinami

    Składniki: 800 g filetu z łososia Pęczek natki pietruszki Pęczek kolendry 50 g grubej soli 50 g cukru Czarny pieprz 21 g drożdży Pół łyżeczki cukru 150 ml mleka 30 g mąki gryczanej 100 g mąki 30 g masła 1 jajko ¼ łyżeczki soli 100 g kwaśnej śmietany 4 łyżeczki oleju Przygotowanie: Łososia skropić cytryną. Zioła posiekać, zmieszać z solą...

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

Artykuły na temat: łósoś z oleju
  • Łosoś z fetą

    Przygotowanie: Szpinak rozmroź i odsącz na sitku. Podsmaż na rozgrzanym oleju i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Łosoś z warzywami i surówką

    Sposób przygotowania: Umyte i osuszone porcje łososia skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją odrobiną oleju i połóż rybę. Grilluj przez 5 minut(...) kapustę. Umyj i obierz jabłko. Możesz je pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. dodaj do kapusty, razem z posiekanym i umytym szczypiorkiem. Dopraw do smaku odrobiną oleju, cukru, soli...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Nadziewany pieczony łosoś

    Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15-20 minut Porcja dla: 2 osób Składniki: 2 łyżki stołowe oleju z oliwek 2 ząbki czosnku, wyciśnięte 100g pieczarek, pokrojonych na plasterki ½ czerwonej papryki, pokrojonej na plasterki 100g boćwiny 1 łyżka stołowa świeżego tymianku, posiekanego Sól i pieprz 2 x 250g filetów łososia, bez skóry 140g groszku cukrowego Sok i skórka z połowy...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Kinga Paruzel: Łosoś / szparagi / mak

    ...1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki maku sól morska cytryna Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki marynaty tj(...). - Ryby można podawać z sosem powstałym z redukowania mieszaniny: 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżek soku z pomarańczy, 1 łyżki miodu, 1 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżek sosu sojowego i startego 2 cm...

  • Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego nasza redakcja postanowiła sprawdzić co pojawi się na świątecznym stole Michela Morana oraz kilku znanych blogerek. Fot. materiały prasowe Kilka dni temu mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Kenwood. Głównym prowadzącym był Michel Moran - ambasador marki, znany wam chociażby z show Masterchef. Swoimi świątecznymi przepisami podzieliły się z nami również popularne blogerki. Kulinarne wskazówki Przedświąteczne spotkanie...

  • ...). Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 1/2 cm warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plasterki czosnek. Czosnek wyjąć i włożyć roladki. Smażyć je na średnio...

  • Producent Oleju Wielkopolskiego, mając na uwadze spadek liczebności gatunku bociana białego w naszym kraju, rozpoczyna projekt wspierający jego ochronę, odtworzenie jego żerowisk i badania naukowe, które pozwolą lepiej rozpoznać zwyczaje tego gatunku. Fot. materiały prasowe Bocian Biały to w Polsce synonim szczęścia, dobrobytu i płodności. Hołubiony od pokoleń zawsze znajduje w naszym kraju przyjazne miejsce do osiedlenia się i wyprowadzenia młodych.W Polsce też gnieździ się jedna z...