• Informacje na temat:

    łosos z brokułami i serem

Przepisy na temat: łosos z brokułami i serem
Artykuły na temat: łosos z brokułami i serem
  • Łosoś z brokułami w cieście francuskim

    Składniki: 400 g filetów z łososia opakowanie ciasta francuskiego oliwa brokuł 2 cebule 200 g mozzarelli 125 g płatków migdałowych 2 żółtka 1/2 cytryny sól cukier tłuszcz do wysmarowania formy Filet z łososia umyj i osusz, a następnie podziel na kawałki. Posól, oprósz pieprzem i smaż na oliwie 10 minut. Brokuł ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedź i podziel na różyczki. Mozzarellę...

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

  • Wzmocnij mięśnie dietą

    Najlepiej, żeby była bogata w rośliny strączkowe, sojowe oraz serwatkę. Wskazane, by zawierała kwasy omega-3 - znajdziemy je w tłustych rybach morskich, olejach, orzechach i migdałach. A także mikroelementy, których źródłem są świeże warzywa i owoce.  Śniadanie  Owsianka na mleku z jabłkiem i cynamonem, sok pomarańczowy albo dwie kanapki z razowca z serem i pomidorem, herbata. Drugie śniadanie...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Coś na ząb: Witaminy i minerały

    Stan uzębienia zależy także od tego, co jemy.

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Jak wzmocnić swoje kości?

    Zwykło się mówić, że wystarczy uprawiać sport i jeść nabiał. Najnowsze badania nieco tę teorię zmieniają.

  • Kołocz to regionalny śląski wypiek. Od staropolskiego kołacza odróżnia go prostokątny kształt oraz posypka. Zobacz, jak łatwo przygotować to drożdżowe ciasto w domu. Ciasto drożdżowe115 g mleka 12 g świeżych drożdży335 g mąki typ 50050 g masła 80 g jaj10 g żółtka35 g cukru1,35 g drobnej soli morskiejświeżo starta skórka z 1 pomarańczy białko do smarowania ciastabułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Zrobić zaczyn drożdżowy z mleka, drożdży i łyżki mąki. Odstawić na 10-15...

  • Nietolerancja histaminy - choroba, która udaje alergię

    Miewasz migreny i problemy skórne? Możliwe, że wywołuje je substancja, która jest odpowiedzialna również za reakcje uczuleniowe.

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...