• Informacje na temat:

    łosoś wędzony z pomidorami

Przepisy na temat: łosoś wędzony z pomidorami
  • Łosoś na dwa sposoby

    ...przemieszaj. 3. Udekoruj np. młodymi listkami szpinaku i wiórkami parmezanu. Łosoś norweski na kuskusie Składniki: 80 dag świeżego filetu z łososia norweskiego sok z 1/2 cytryny 3 łyżki...

  • Zdrowe, małokaloryczne, szybkie danie.

  • Zdrowie na talerzu: Papryczki chili

    ...ostrych smaków. Pyszny duet: Pepperoni i łosoś Składniki: 3 marynowane papryczki peperoni, np. marki Kuhne 2 łyżki śmietany 150 g wędzonego łososia 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki...

  • Wypróbowany przepis na "Łosoś wędzony z grejpfrutem"

  • Przekąska dla ucznia

    Zrolowany łosoś z twarożkiem i listkami szpinaku Składniki: 2 wrapy (mogą też być usmażone wcześniej, np. na kolację, naleśniki) opakowanie serka śmietankowego (np. Bieluch) 6 plasterków wędzonego łososia garść liści szpinaku sok z cytryny Przygotowanie: 1. Przygotuj wrapy według przepisu na opakowaniu. Rozłóż na talerzu i posmaruj śmietankowym serkiem. 2. Umyj liście...

  • Łosoś w chińskim sosie

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    .../831 kcal Łosoś w cieście francsukim i risotto z groszkiem Składniki na 4 porcje: - 640 g ciasta francuskiego, - 150 g mrożonego groszku, - cebula, - ząbek czosnku, - 2 łodyżki koperku...

  • Makaron z łososiem powstał z potrzeby chwili. Któregoś dnia po treningu wróciłam do domu potwornie głodna i musiałam coś ugotować na szybko. Ostatnio stawiam na zwiększenie ilości ryb w swojej diecie, więc postanowiłam zużyć spore kawałki łososia, które zalegały w lodówce. Ja podaję go z makaronem tagliatelle, ponieważ lubię jak jest on oblepiany przez sos, a w wypadku spaghetti niestety takiego efektu nie ma. Danie jest delikatne w smaku, lekko słone od ryby, a całość jest złamana słodko...

  • Lekka sałatka na zakończenie dnia

Artykuły na temat: łosoś wędzony z pomidorami
  • Dieta na przewlekły stan zapalny

    Z kolei kasze: gryczaną i jęczmienną oraz płatki owsiane, makaron, pieczywo razowe i dziki ryż, zapobiegają gwałtownym skokom glukozy we krwi. Dieta musi też zawierać dobrze przyswajalne białka. Śniadanie  Dwie kromki chleba razowego, dwa jajka na miękko, sałatka z sałaty, pomidorów z oliwą, kawa albo łosoś wędzony, bułka owsiana, herbata.  Drugie śniadanie  Kisiel z jagód i malin, kawa...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Lekkostrawne posiłki dla osób z nadczynnością tarczycy

    ..., - wędzony łosoś, - koperek, - papryka czerwona 1/2 średniej szt., - ogórek zielony 1/2 szt., - oliwki 1 łyżka, - sól, pieprz. Serek wymieszać z kawałkami łososia, dodać dużą ilość posiekanego koperku(...) składników, które wspomogą prawidłową gospodarkę wapnia w organizmie. Dodatek błonnika z warzyw oraz pieczywa sprawi, że będziemy syci przez dłuższy czas w ciągu dnia. Zapiekany łosoś w szparagach to bogactwo...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Nie żałuj kurkumy

    ...zmniejszenie bólu, obrzęków i sztywności stawów.  Najlepszym ich źródłem są tłuste ryby morskie: tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki, makrela, halibut. Liczne badania naukowe potwierdziły, że spożywanie...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Przyspieszamy metabolizm

    ..., szpinak, sałata, cukinia). Bez tłuszczu, owoców i zbóż! Przykład: śniadanie - polędwica z indyka z selerem naciowym, przekąska - wędzony łosoś z ogórkiem, lunch - papryka faszerowana tuńczykiem w sosie(...)). Przykład: śniadanie - owsianka z jagodami, przekąska - pasta z białej fasoli i oliwek, lunch - pieczony łosoś z dzikim ryżem, przekąska - 1/2 awokado z solą morską, kolacja - sałatka z 3 jajek z sałatą...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Nietolerancja histaminy - choroba, która udaje alergię

    ...zawierające dużą ilość histaminy Ryby świeże i owoce morza: Makrela, tuńczyk, śledź marynowany, śledź w oleju, sardela (np. anchois), pikling, łosoś, makrela wędzona, wędzony halibut, wędzony mintaj, wędzony węgorz, krewetki, małże, kalmary, langustynki, homary. Owoce i warzywa: Pomidory, rośliny strączkowe (fasola, fasolka szparagowa, groch, groszek śnieżny, soja), szpinak, pieczarki, bakłażany...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...