• Informacje na temat:

    łosoś wędzony lekkostrawne

Przepisy na temat: łosoś wędzony lekkostrawne
Artykuły na temat: łosoś wędzony lekkostrawne
  • Lekkostrawne posiłki dla osób z nadczynnością tarczycy

    ..., - wędzony łosoś, - koperek, - papryka czerwona 1/2 średniej szt., - ogórek zielony 1/2 szt., - oliwki 1 łyżka, - sól, pieprz. Serek wymieszać z kawałkami łososia, dodać dużą ilość posiekanego koperku(...) składników, które wspomogą prawidłową gospodarkę wapnia w organizmie. Dodatek błonnika z warzyw oraz pieczywa sprawi, że będziemy syci przez dłuższy czas w ciągu dnia. Zapiekany łosoś w szparagach to bogactwo...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Dlaczego warto jeść ryby?

    ..., podobnie jak konserwy rybne, nie są wskazane przy nadciśnieniu! Dawka witaminy D Najlepszymi jej źródłami są: śledź, łosoś, makrela, tuńczyk i sardynki. Pozostałe ryby, np. dorsz lub pstrąg, mają(...) rakotwórczych związków chemicznych) - wśród zbadanych gatunków ryb najwyższe ich ilości miały łosoś i śledź. Mintaj i sola wykazały natomiast najmniejszą ich kumulację. Kadm - najwięcej tego...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Ryby mają głos

    ...samo kwasów omega-3. Morski Instytut Rybacki-Państwowy Instytut Badawczy (MIR-PIB) przebadał różne gatunki. Okazało się, że najwięcej cennych EPA i DHA miały kolejno: łosoś bałtycki (3,8 g w 100(...) na kwasy omega-3. - Są również źródłem lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka. Oprócz tego zawierają ważne dla zdrowia minerały, m.in. wapń, fosfor, jod, fluor i selen, oraz witaminy...

  • „Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów. Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt...

  • Superskład

    ...z brokułów i rukoli albo kalafiory pieczone z czosnkiem. Szpinak na kolację. Lekkostrawny, ma dużo witaminy K cennej dla kości. Polecam szpinakową zapiekankę: zastąp plastry lazanii macą! Łosoś na...

  • Wszyscy doskonale wiemy, czym kończy się świąteczne ucztowanie. Tak! Zbędnymi kilogramami. Tylko nieliczni potrafią postawić sobie granicę i nie pofolgować za bardzo z jedzeniem. A jest to trudne. Bo, czy ktoś z Was wyobraża sobie dietetyczne święta bez porcji smakowitych pierogów, gołąbków czy przepysznych wędlin?   Jeśli nie należymy do tej nielicznej grupy osób odpornych na świąteczne pyszności to pewnie przybyło nam tu i ówdzie trochę ciałka. W związku z tym z pomocą przychodzi Smaker!...

  • Wakacje: Dobry czas dla twojego serca

    ...2-3 razy w tygodniu po 100 g. Powinny to być ryby takie jak łosoś, makrela i śledź - najlepiej wędzone na zimno. Sięgaj po nie nawet wtedy, gdy spędzasz urlop nad morzem i codziennie zajadasz się rybami(...) zewnątrz gwałtownie wzrasta. Pamiętaj o lekkostrawnej diecie. 22. Nie grywaj w badmintona To zalecenie może wydać ci się dziwne, nieraz przecież słyszałaś, że aktywność fizyczna to jeden...

  • Mięso z kurczaka można spożywać bez ograniczeń wiekowych. Jest wskazane dla dzieci od 6 miesiąca życia, a także dla osób w podeszłym wieku. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz bardzo drobnej budowie włókien, drób można podawać w dietach leczniczych (przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego) oraz w okresie ciąży czy karmienia piersią. Fot. 123RF Jak wiadomo, mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały. Czy jednak filet z kurczaka jest...