• Informacje na temat:

    łosos w wielu postaciach

Przepisy na temat: łosos w wielu postaciach
  • Co kryje łosoś?

    Na stołach Polaków coraz częściej goszczą ryby - w tym i łosoś. Po niepokojących wynikach naszego zeszłorocznego badania łososi, sprawdziliśmy, czy dziś możemy już bez obaw delektować się tą smaczną rybą.

  • Proste,łatwe i przyjemne. Frajda robienia różnych z jajek z dzieciakami, bezcenne:)

  • Zdrowie na talerzu: Papryczki chili

    Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Okazuje się, że ta niepozorna siostra słodkiej papryki stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki niej możemy zwiększyć odporność, poprawić krążenie oraz stracić kilka centymetrów w pasie.

  • Risotto z owocami morza, zupa rybna - wszystkie tego typu potrawy wymagają zastosowania bulionu. Najlepiej, żeby był rybny...

  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    ...czynnik ryzyka rozwoju wielu groźnych chorób. Dlatego, chcąc uchronić rodzinę przed szkodliwymi substancjami, warto czytać etykiety kupowanych produktów, które będziemy wykorzystywać do przygotowywania...

  • oryginalny pomysl nadanie z łososia

  • Grill? Dlaczego nie!

    Majówka to w wielu domach początek sezonu na grillowanie. Wraz z pierwszymi prawdziwie wiosennymi podmuchami powietrza przenosimy się do ogrodu, na działkę i do lasu. Spotkania przy grillu są(...) posiłek. Wspólne przygotowywanie produktów, urządzanie biesiady i pilnowanie grilla wzmacnia więź w rodzinie, sprzyja udanym kontaktom z innymi ludżmi a dla wielu jest czynnikiem eliminującym stres. I ten...

  • Kurczak wielu smaków jak z rożna!

  • Chyba najprostszy i najszybszy sposób przygotowania pieczonego boczku. Boczek jest po upieczeniu bardzo aromatyczny, mało słony, najlepiej smakuje albo z musztardą albo z kremowym chrzanem.

Artykuły na temat: łosos w wielu postaciach
  • Słoneczna witamina D

    Jest niezbędna dla zdrowia naszych kości. Zmniejsza także ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, w tym depresji.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Kolejność wigilijnych potraw

    Różne są tradycje i zwyczaje dotyczące wigilijnych potraw. Najczęściej podaje się ich 12 ­- symbolizują dwunastu apostołów. Jednak w wielu domach podaje się 7 potraw, które mają symbolizować siedem dni tygodnia, czy też 9 - na pamiątkę dziewięciu chórów anielskich.

  • O jego leczniczych właściwościach doskonale wiedziały nasze prababcie. Dzisiaj pomaga nam walczyć z problemami układu trawiennego i zbędnymi kilogramami. O czym mowa? Oczywiście o siemieniu lnianym! FOT. 123RF Małe, brązowe nasionka lnu są bardzo niepozorne, ale skrywają w sobie wielką moc. Wiedzieli o niej już w starożytni Rzymianie i Grecy, polecając spożywanie naparów z siemienia lnianego w przypadkach zapalenia błon śluzowych i bólów brzucha. Jego lecznicze właściwości od dawna doceniała...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    Skuteczne leczenie wielu chorób zależy często od tego, jak się odżywiasz. Stosując odpowiednią dietę, możesz nie tylko uniknąć wielu dolegliwości, ale też przyspieszyć powrót do zdrowia lub zahamować rozwój choroby.

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Zdrowe pokarmy na cenzurowanym

    ...niedoczynnością tarczycy. Jednak od wielu lat sól kuchenna jest jodowana. Częste jedzenie wodorostów i solenie potraw grozi przedawkowaniem tego pierwiastka, co też zaburza pracę tarczycy. Jeśli masz...

  • Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów. Fot. materiały prasowe Polacy to niewątpliwie naród kanapkowy. Kanapki jemy na śniadanie, następne w przerwie na lunch, na podwieczorek lub kolację. I nie ma w tym nic dziwnego - aby je przygotować nie musimy spędzać długich godzin w kuchni i mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wariantów na ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny...

  • Nietolerancja histaminy - choroba, która udaje alergię

    .... Ta substancja znajduje się także w składzie wielu produktów żywnościowych. Przyjmuje się, że u osób wrażliwych pseudoalergiczne objawy może wywołać dawka histaminy od 5 do 10 mg, im dawka ta będzie(...) tym, że jest ona składnikiem wielu produktów, które jednocześnie zawierają sporo histaminy (owoce cytrusowe, czerwone wino). Lista źródeł kwercetyny dla nietolerujących histaminy nie jest więc długa...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...