• Informacje na temat:

    losos ryz i warzywa salatka

Przepisy na temat: losos ryz i warzywa salatka
Artykuły na temat: losos ryz i warzywa salatka
  • Cytrynowy obiad

    Cytryna wydobywa smak potrawy. Mięso pod jej wpływem kruszeje, a owoce i warzywa nie tracą koloru. I jak cudownie orzeźwia!

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Niedoczynność tarczycy

    .... z roślin strączkowych czy warzyw. Białka roślinne zawierają bowiem mało lub nie zawierają w ogóle ważnych dla tarczycy aminokwasów. Produkty białkowe jedz razem z warzywami i owocami bogatymi w witaminę C i kwas foliowy, ponieważ ułatwiają przyswajanie tyrozyny. Witaminy te znajdziesz m.in. w szpinaku, sałacie, papryce, cytrusach, truskawkach, jabłkach i gruszkach. Warzywa dodawaj do każdego...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede wszystkim łosoś...

  • Dieta dla osób z grupą krwi A

    Twórcy tej diety twierdzą, że pokarmy nieodpowiednie dla danej grupy krwi są źle trawione, co powoduje nadmiar toksyn.

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Menu na odporność

    .... Już połowa tego warzywa dostarczy nam dziennej dawki witaminy C. Bogatymi źródłami witaminy C są też kiszona kapusta, jarmuż i natka pietruszki, dzika róża oraz cytrusy. Zielone warzywa Ta...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Porcja 100 g ugotowanego ryżu, to około 93-112 kalorii. Po...

  • Przyspieszamy metabolizm

    ...bogate w węglowodany złożone (brązowy ryż, kasza jęczmienna, komosa ryżowa), owoce i warzywa. Do tego umiarkowane ilości białka (gotowane mięso i ryby). Zero tłuszczu, nawet do smażenia! Obowiązkowo(...). Przez 3 dni jemy produkty bogate w zdrowe tłuszcze (orzechy, awokado, humus, masło migdałowe), umiarkowane ilości białka (np. tłusta ryba morska, warzywa strączkowe: soczewica, ciecierzyca, fasolka...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...