• Informacje na temat:

    losos ryz i warzywa salatka

Przepisy na temat: losos ryz i warzywa salatka
Artykuły na temat: losos ryz i warzywa salatka
  • Cytrynowy obiad

    Cytryna wydobywa smak potrawy. Mięso pod jej wpływem kruszeje, a owoce i warzywa nie tracą koloru. I jak cudownie orzeźwia!

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Wzmocnij mięśnie dietą

    Najlepiej, żeby była bogata w rośliny strączkowe, sojowe oraz serwatkę. Wskazane, by zawierała kwasy omega-3 - znajdziemy je w tłustych rybach morskich, olejach, orzechach i migdałach. A także mikroelementy, których źródłem są świeże warzywa i owoce.  Śniadanie  Owsianka na mleku z jabłkiem i cynamonem, sok pomarańczowy albo dwie kanapki z razowca z serem i pomidorem, herbata. Drugie śniadanie...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Kolacja na dobry sen

    ...ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu.  Jak jeść? Najlepsze na kolację są ryby pieczone, duszone lub przyrządzane na parze z warzywami. Mają delikatne mięso, które jest łatwiej trawione niż...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Niedoczynność tarczycy

    .... z roślin strączkowych czy warzyw. Białka roślinne zawierają bowiem mało lub nie zawierają w ogóle ważnych dla tarczycy aminokwasów. Produkty białkowe jedz razem z warzywami i owocami bogatymi w witaminę C i kwas foliowy, ponieważ ułatwiają przyswajanie tyrozyny. Witaminy te znajdziesz m.in. w szpinaku, sałacie, papryce, cytrusach, truskawkach, jabłkach i gruszkach. Warzywa dodawaj do każdego...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Dieta dla osób z grupą krwi A

    Twórcy tej diety twierdzą, że pokarmy nieodpowiednie dla danej grupy krwi są źle trawione, co powoduje nadmiar toksyn.

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...