• Informacje na temat:

    łosoś po chińsku

Przepisy na temat: łosoś po chińsku
Artykuły na temat: łosoś po chińsku
  • Ryby mają głos

    Jakie państwo mają ryby? - klasyczne pytanie w nadmorskiej czy nadjeziornej restauracji w Polsce zawsze wzbudza popłoch. Bo jeśli jest łosoś, to norweski, panga - wietnamska, matiasy - holenderskie, tilapia -chińska. A gdzie ryby z jeziora, nad którym siedzimy? Gdzie bałtyckie dorsze, łososie, turboty, witlinki i sandacze? Nie ma, I długo nie będzie. Dlaczego? Bo w Polsce ryby głosu nie mają.

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Ryby na polskim stole. Tych lepiej unikać

    ...antybiotykami, które mają spowodować ich szybki wzrost. Łosoś tak, ale nie każdy Choć łosoś jest jedną ze zdrowszych ryb, nie każdy jego gatunek nadaje się do spożycia. Najwięcej substancji szkodliwych ma łosoś bałtycki. Z kolei śmiało możemy decydować się na dzikiego łososia lub tego z wód pacyfiku. Skażony tuńczyk Tuńczyk choć smaczny i bardzo zdrowy należy do ryb, które są...

  • Nie wiedzą co to deser. W większości swoje zapotrzebowanie na cukier zaspokajają naturalnymi darami nieba. Słodkie niespodzianki i ciasteczka spożywają symbolicznie lub na specjalne okazje. Czego to Chińczycy nie wymyślą?! Fot. 123RF/Picsel "Czyścić stoły"- tak dosłownie brzmi tłumaczenie słowa deser z języka francuskiego (desservir). Dla Chińczyków jednak deser, nie ma nic wspólnego z degustacją słodkości lub serwowaniem smakołyków tuż po posiłku. Słodycze w Chinach podaje się jako przekąskę...

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    ...powinna być wysokokaloryczna. Najlepsze są tłuszcze działające przeciwzapalnie, czyli kwasy omega-3. Są w morskich rybach (śledź, dorsz, łosoś, makrela). Inne ich źródła to olej rzepakowy i lniany...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • ..., w sosie z pieczarkami + kapusta + bazylia, gotowane kulki do rosołu po chińsku, z otrębami, z porem i suszonymi pomidorami, itd. Wszystko jednego dnia.     Jak kurczak, to z ryżem + kukurydza(...) w kuchni od rana i trę. I smażę: placki z cukinii, z cukinii z ziemniakami, z ziemniaków z mąką białą i oddzielnie z żytnią + szałwia, z ziemniakami + marchewka i cytryna (+ łosoś), placki tzw. „lateks...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Żywność, która zniszczy ci zdrowie

    ..., konopi, lnu) - skarbnica zdrowych olejów, witamin i znacznych ilości błonnika - Oleje z ryb (sardynki, dziki łosoś) - zdrowe dla twojego ciała i umysłu - Fasola (nerkowata, pinto, czarna i haricot...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...