• Informacje na temat:

    łosoś marynowany z octem balsamicznym

Przepisy na temat: łosoś marynowany z octem balsamicznym
  • Pyszne dania z bakaliami

    ..., następnie łososia, pieczoną paprykę, kawałki grejpfruta oraz pestki słonecznika, orzechy włoskie i żurawinę. Przed podaniem danie delikatnie skrapiamy octem balsamicznym. Czekoladowe kąski(...) wraz z grzanką ziołową. Aromatyczny łosoś pieczony z warzywami i pestkami słonecznika Sposób przygotowania Oczyszczonego, osuszonego łososia marynujemy w mieszance sosu sojowego, oliwy...

  • coś dla smakoszy łososia :)

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...bułek na talerzach, połóż na nich plastry pomidora i posyp listkami bazylii. Skrop je octem balsamicznym i dopraw pieprzem. Na wierzch połóż skwierczące burgery i przykryj górnymi połówkami ciabatt(...), dodaj posiekaną kolendrę i porządnie wymieszaj całość. Łosoś z chili i imbirem Tłuste ryby, takie jak łosoś, doskonale sprawdzają się podczas odchudzania, ale trzeba pamiętać, że są bardziej...

  • Kluczem w tym deserze jest dobrej jakości ocet balsamiczny. Powinien być ciemny, gęsty i zawiesisty.

  • Mam problem z zupami…brzmi to jak wyznanie ze spotkania AA :) Uwielbiam zupy krem, a takich brakuje w tradycyjnej polskiej kuchni, większość ma kawałki warzyw czy innych wkładek. Postanowiłem to zmienić na przykładzie mojej ulubionej zimnej zupy – chłodniku. Uwielbiany przez wszystkich zwłaszcza w ciepłe dni, ze świeżymi warzywami, pachnący wiosną! Zainspirowała mnie chłodna zupa gaspacho, która pomimo tego, że jest zrobiona głównie z pomidorów jest gęsta i sycąca. Idąc tym tropem zabrałem...

  • Pomysł na tę sałatkę powstał w mojej głowie na 15 minut przed przyjazdem gości. A to z tego względu, że sałaty do obiadu było po prostu zbyt mało.

  • Wypróbowany przepis na "Dżem z octem balsamicznym"

  • Smaczny pomysł na "Cebulowy kisz z octem balsamicznym"

  • Sałatka śledziowa z kolorową papryką

  • Zdecydowany smak i aromat. Pewnie ameryki nie odkryłam, ale połączenie składników zadowala moje podniebienie w zupełności :) Polecam

Artykuły na temat: łosoś marynowany z octem balsamicznym
  • Łosoś świątecznie

    Pieczony, smażony, a nawet surowy – łosoś doskonale sprawdzi się na święta.

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Mistrzostwo grillowania

    ..., posól i popieprz. Grilluj na rozgrzanym ruszcie po 4 minuty z każdej strony. 3. Przełóż na talerz i podawaj z sosem. Grillowany łosoś z balsamiczno-cebulową glazurą ( Świeże smaki z Anną(...) zredukuj w małym garnuszku wraz z rozmarynem. 3. Łososia posmaruj oliwą z oliwek i przypraw. Grilluj 20-25 minut obracając rybę. Na ostatnie 5 minut posmaruj sosem balsamicznym z rozmarynem...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Toskania z perspektywy kieliszka i talerza

    ...podobnie jak nasz śledź, a to łosoś przecież), warzyw grillowanych z mozzarellą i toskańskiej ribollity, czyli gęstej zupy jarzynowej. Nie chcę myśleć, czego nie spróbowałyśmy, po prostu zostawiam to sobie...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...