• Informacje na temat:

    losos marynowany w sosie cytrynowym

Przepisy na temat: losos marynowany w sosie cytrynowym
  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...łyżeczki ekstraktu z wanilii, przygotowując polewę z wodą zamiast soku cytrynowego. Włoskie klopsiki w gęstym sosie pomidorowym Chude mięso mielone jest przyjacielem osoby na diecie, ale(...) zgęstnieje. Często mieszaj, a jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dolej trochę wody. Podawaj gorące klopsiki w sosie z małą porcją makaronu lub mnóstwem świeżo ugotowanych warzyw. Owocowa sałatka...

  • Uwielbiam łososia za jego delikatny smak i bogactwo składników odżywczych. W mojej kuchni najczęściej serwuję go w postaci grillowanego bądź pieczonego filetu z różnymi dodatkami. Tym razem zdecydowałam się zaprezentować przepis na łososia pieczonego z sosem cytrynowym, podanego z sałatką grejpfrutową. To się nazywa obiad doskonały: zdrowy, pyszny i sycący!

  • Coś dla smakoszy ryb.

  • apetyczne,zawierajace duzo kwasow omega-3 polecam

  • Pyszny, aromatyczny, bardzo łatwy i szybki przepis na łososia grillowanego.

  • coś dla smakoszy łososia :)

  • Marynowany losos wlasnego wyrobu smakuje o wiele lepiej niz kupowany w sklepie. Mój przepis jest eksperymentem, który udal sie za pierwszym razem i z tymi skladnikami bedzie doskonalym daniem na Wigilie i nie tylko. Przepis jest na 8-10 osób, po marynowaniu przechowuje sie jeszcze 2-3 dni w lodówce ( jesli cos zostanie:)

  • Przepyszny kurczak z wyraźnie wyczuwalną nutą orzeszków arachidowych

  • Propozycja na aromatycznego i delikatnego łososia marynowanego w miodzie i czerwonym winie, podawanego ze słupkami warzywnymi skąpanymi w słodkim sosie sojowym. Całość dopełniają ziarna słonecznika i świeży szczypiorek.

Artykuły na temat: losos marynowany w sosie cytrynowym
  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Ola przygotowała niezwykle smaczny i przepięknie prezentujący się w ciemności tort. Jeśli lubicie smak porzeczki i cytrusowe nuty, ten wypiek z pewnością przypadnie wam do gustu. Biszkopt cytrynowy5 dużych jaj ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków¾ szklanki mąki tortowej¼ szklanki mąki ziemniaczanej1 cytryna (skórka) Frużelina porzeczkowa400 g czarnych porzeczek100 g cukru1 cytryna (sok)5 łyżeczek żelatyny75 ml wody Krem cytrynowy2 szklanki mleka4 jaja4 łyżki mąki pszennej5 łyżek mąki...

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...