• Informacje na temat:

    łosoś marynowany w burakach

Przepisy na temat: łosoś marynowany w burakach
  • Błyskawiczne szaszłyki

    ...– pokrój je w kostkę tak jak mięso. Można użyć także parówek, kiełbasy, a nawet kawałków pieczeni. Ryby i owoce morza: na szaszłyki nadają się ryby o dość tłustym i zwartym mięsie, np łosoś, mintaj...

  • coś dla smakoszy łososia :)

  • Przyjęcie w szwedzkim stylu

    Łosoś marynowany (gravad lax) Składniki na 6-8 porcji: - 1 kg łososia ze skórą, - 3 pęczki koperku, - 25 g grubej soli, - 50 g cukru, - 1 łyżka grubo zmielonego białego pieprzu, - 2 żółtka...

  • Sprawdzony przepis na "Łosoś marynowany w brandy"

  • Propozycja na delikatnego, smażonego łososia marynowanego w miodzie i białym winie, który będzie idealną propozycją na smakowity i pożywny obiad :)

  • Propozycja na delikatnego, bardzo aromatycznego łososia marynowanego w białym winie, przygotowywanego w papilotach na parze. Nuta winna, idealnie łączy się ze smakiem świeżego kopru i masła.

  • Propozycja na soczystego łososia, marynowanego w miodzie pitnym. Rybka tak przygotowana jest delikatna, z wyczuwalną nutką słodyczy, którą nadaje miód pitny. Całość świetnie komponuje się ze świeżym koperkiem.

  • Wypróbowany przepis na "Marynowany łosoś z dipem"

  • Łosoś z koperkiem to wyjątkowa gratka dla smakoszy ryb. Danie jest bardzo popularne w Skandynawii, może być traktowane jako przystawka. Znakomicie smakuje też, jako prosty posiłek. Cieniutkie kawałki ryb można położyć na świeży chleb z masłem. Pyszne!

  • Marynowany losos wlasnego wyrobu smakuje o wiele lepiej niz kupowany w sklepie. Mój przepis jest eksperymentem, który udal sie za pierwszym razem i z tymi skladnikami bedzie doskonalym daniem na Wigilie i nie tylko. Przepis jest na 8-10 osób, po marynowaniu przechowuje sie jeszcze 2-3 dni w lodówce ( jesli cos zostanie:)

Artykuły na temat: łosoś marynowany w burakach
  • Leczą anemię, grypę i nadciśnienie. Jedz je jak najczęściej

    ...także łosoś marynowany w burakach. Zdziwi się ten, kto nie wyobraża sobie buraczków, jako... deseru. Słodki smak warzywa sprawia, że i w tej formie się sprawdza np. przygotowana z buraków chałwa...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Skandynawska dieta przyspieszy metabolizm

    ...niż oliwa. Tego nie może zabraknąć w menu Tłuste ryby: Łosoś, śledź, makrela, dorsz. Jemy pieczone, wędzone, marynowane. Zawierają dużo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które zapobiegają...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Smacznych świąt

    ...w półplasterki. 4. Przed podaniem udekoruj plasterkami pomarańczy, zieleniną oraz ziarenkami czerwonego pieprzu. Przygotowanie: 180 minut Łosoś pod pierzyną w galarecie Składniki na 5 porcji: 1 i 1/2 kg(...) marynowanych, szklanka drobnej fasolki (ugotowanej lub z puszki), 2 jajka na twardo, duże kwaśne jabłko, 4 kawałki papryki konserwowej, 125 ml majonezu, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier...

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Fot. 123RF/Picsel Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...