• Informacje na temat:

    lody wg nigelli

Przepisy na temat: lody wg nigelli
  • Sezon na lody wciąż trwa

    Wciąż jeszcze ciepłe dni sprawiają, że chętnie sięgamy po lody. Polacy są tradycjonalistami i wybierają lody waniliowe lub czekoladowe. Włochów łatwiej przekonać do nowych smaków, np. pomidorowych lub serowych.

  • Przepis nie mój, ale nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała po swojemu. Nie zrażajcie się przypalonym garnkiem, da sie go odmyć.

  • moje ulubione ciasto mega czekoladowe, rozpływające się w ustach, bez dodatku mąki. Polecam czekoladożercom :-)

  • Niewiele składników. Szybkie i proste w robieniu. Idealna konsystencja od razu po zrobieniu jak i wyjęciu z zamrażalki. A przede wszystkim idealnie pyszne - kremowe lody :) http://vanillateaspoon.blox.pl/html

  • Po upieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A przepis znalazłam na blogu Mia Cucina.

  • są łatwe do zrobienia

  • Smaczne, idealne na gorące dni, a przy okazji zdrowsze od kupnych...

  • Na lato idealne :>

  • Smaczny pomysł na "Babeczki Nigelli"

  • pycha pycha i jeszcze raz pycha :)

Artykuły na temat: lody wg nigelli
  • Przedwiosenna uczta z Nigellą

    Bourbon sos czekoladowy oraz toffi   Opis przygotowania  P oczekać, aż lody lekko się rozmrożą, by były miękkie. Tortownicę o długości około 20 cm wyłożyć folią spożywczą z każdej strony tak, by wystawała ponad brzegi. Lody przełożyć do miski, wymieszać z orzeszkami, 150g chipsów czekoladowych (lub ciasteczek z masła orzechowego), posiekanym batonikiem i ciasteczkami Bourbon. Przełożyć całość do...

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Fot. 123RF/Picsel   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity...

  • Książka kucharska Jane Austen

    ...solę w winie z grzybami, jabłka "pod kołdrą", śliczną potrawę z jajek oraz lody. A oto kilka przepisów: Paszteciki z mięsem Zagnieć kruche ciasto, grubo rozwałkuj, wytnij cząstki wielkości łyżki...

  • Jak wiadomo, dla ochłody najlepsze są lody. Po co jednak kupować je w sklepie, skoro można je szybko i łatwo zrobić w domu, bez zbędnej chemii i konserwantów? Jak zrobić sobie domowe lody?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Domowe lody to świetne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie i linię, a także dla przyszłych mam i dzieci. Obecnie wiele lodów produkowanych jest ze sztucznych dodatków i barwników, a do tego dosładzanych jest dużo słodszymi od cukru substancjami. W lodach można znaleźć szkodliwe...

  • Przepis na życie

    ...wyzwanie: "W telewizji organizują konkurs, szukają polskiej Nigelli. Zgłoś się. - Zwariowaliście?" - Gosia nie wierzy w siebie. - Maila ze zgłoszeniem na casting wysłałam po wypiciu pół butelki wina(...) już klasykę. Lody z pokruszoną chałwą. Małgosia: - Na podłodze brudne serwetki, plamy na obrusie i przekrzykujący się goście - wtedy czuję, że kocham gotować. Ale każda kolacja to improwizacja. Gdy...

  • Jakiś czas temu wszystkich wielbicieli lodów zelektryzowała informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej tej ciekawej tezie. Fot. 123RF Jaki jest deser idealny? Taki, który doskonale smakuje, jest słodki i nie tuczy, a jeszcze lepiej jeśli odchudza. Czy to możliwe? Okazuje się, że tak! Co ciekawe, nie mówimy tutaj o wymyślnych słodkościach, zawierających w sobie wiele modnych i bardzo drogich składników. Według doniesień naukowców, tym cudownym deserem mają...

  • Bóg i dziewczyna

    ...dziś jest zupa ogórkowa, schabowe, mizeria i ryż. I będą też lody czekoladowe. Anna włącza laptopa. Dostaje zdjęcia z wakacji podopiecznych fundacji zajmującej się dziećmi z rodzin patologicznych...

  • Od dłuższego czasu wszystkich wielbicieli lodów elektryzuje informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Jak jest w rzeczywistości? Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej tej ciekawej tezie. Fot. 123RF/Picsel Jaki jest deser idealny? Taki, który doskonale smakuje, jest słodki i nie tuczy, a jeszcze lepiej jeśli odchudza. Czy to możliwe? Okazuje się, że tak! Co ciekawe, nie mówimy tutaj o wymyślnych słodkościach, zawierających w sobie wiele modnych i bardzo drogich składników. Według...

  • Oto najlepsze przepisy niekwestionowanego króla mrożonych deserów – Davida Lebovitza! Jeśli do tej pory nie próbowałeś domowych lodów, nie czekaj ani chwili dłużej. Rodzina oszaleje na ich punkcie - ich smak jest nieporównanie lepszy od tych ze sklepu. Znajdziesz tu nie tylko klasyczne przepisy na lody czekoladowe czy waniliowe, ale też unikalne kompozycje smakowe: lody z pietruszki lody miodowo-lawendowe sorbet mandarynkowy lody z zielonej herbaty sorbet jeżynowo-limonkowy lody z masła...

  • Od dawna wiemy, że ludzka pomysłowość nie zna granic. Dotyczy to również lodów. Entuzjastom tego pozornie niewinnego mlecznego deseru udało się wyprodukować niezwykłe kombinacje smaków. Fot. 123RF/Picsel Wenezuela to kraj gorący, w którym amatorów lodów nie brakuje. Jeden z nich, Portugalczyk Manuel Da Silva Oliveira, wymyślił około 900 smaków lodów. W miejscowości Merida prowadzi on lodziarnię o nazwie Heladeria Coromoto, gdzie codziennie można spróbować lodów w 75 smakach. I są to smaki nie...