• Informacje na temat:

    litr mąki

Przepisy na temat: litr mąki
  • Francuska zupa z młodego szczawiu

    Składniki: 4 łyżki masła • 1/2 szklanki posiekanej cebuli • 4-6 szklanek pokrojonego szczawiu • sól • 3 łyżki mąki pszennej • 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka • 2 żółtka • 1/2 szklanki śmietany.

  • Bardzo szybki i smaczny chlebek.

  • Składniki: pół kostki masła, litr mleka, 3 łyżki mąki, 30dag szynki, 0,7kg pieczarek, opakowanie makaronu "świderki", ser żółty.

  • Makaron z mąki pełnoziarnistej. Prosto i smacznie. Z podanych składników otrzymałam makaron na 1-2 porcje.

  • Składniki: 2 duże paczki krakersów (słonych); 1 litr mleka; 3/4 szkl. Cukru; 4 żółtka; 1 szkl. mąki; 3 cukry waniliowe; 1 kostka masła lub margaryny.

  • Kluski lane na mleku..., myślę że każdy pamięta takie śniadanko z dzieciństwa. Moje córki wołają na nie wielorybki na mleku, bo w gotowaniu kluski przybierają bardzo dziwne kształty. Tym razem z mąki kukurydzianej, która bardzo mi posmakowała.

  • Rafaello - przysłał Robo

    ...2 duże paczki krakersów, 1 kostka margaryny KASIA; 3 żółtka; 1 litr mleka; 1 olejek waniliowy; 1 paczka cukru waniliowego; 1 szklanka cukru; 3 łyżki mąki ziemniaczanej; 6 łyżek mąki pszennej; 2 paczki wiórków kokosowych...

  • Przepis na tradycyjne naleśniki z mąki gryczanej. Przysmak pochodzi z Bretanii, regnionu na północym zachodzie Francji.

  • Fajerczaki, czyli placki na zsiadłym mleku

    Fajerczaki czy fajerkasy to pochodzące z Lubelszczyzny proste placki sporządzane na bazie mąki i zsiadłego mleka, które dawnej zastępowały chleb. Kiedyś przygotowywano je w piecach węglowych z fajerkami. Dzisiaj robi się je prościej - na patelni. Są równie pyszne.

  • ciasto bez mąki? - tak! pyszne i zdrowe i bardzo świąteczne :)

Artykuły na temat: litr mąki
  • Naleśniki z kurczakiem

    Przygotowanie: Do 2 litrów wody włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dodać czosnek, przyprawy, zagotować. Dodać kurczaka, gotować do miękkości warzyw i mięsa....

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Barszcz z pieczonymi uszkami

    Przygotowanie: Grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz 2 godz., po czym gotuj do miękkości (ok. 70 min). Buraki upiecz w piekarniku (30-40 min w temperaturze...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Litr wody; 0,5 l zakwasu; kilka grzybków; łyżka masła; łyżka mąki.

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Żurek wiejski

    Litr wody; 0,5 l zakwasu; kilka grzybków; łyżka masła; łyżka mąki.

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Litr wody; 0,5 l zakwasu; kilka grzybków; łyżka masła; łyżka mąki.

  • Naleśniki, zapiekanki, placki ziemniaczane a może zupa? Nie wiesz, co zrobić dziś na obiad, żeby było smacznie, tanio i zdrowo? Twoja lodówka i nasze przepisy to skarbnica wiedzy, jak zaplanować menu na wszystkie dni tygodnia za niewielką kwotę. Pieniądze z portfela znikają w zastraszającym tempie, a do pierwszego pozostało jeszcze sporo czasu? Nie masz pomysłu jak zjeść tanio i obficie, a burczący brzuch przypomina, że pora obiadowa się zbliża? Wykorzystaj to, co przechowujesz w lodówce....