• Informacje na temat:

    litewski tort miodowy

Przepisy na temat: litewski tort miodowy
  • Jest troszeczkę pracochłonne ale efekt końcowy wynagrodzi smacznie włożoną w placuszek pracę :))) przepis zaczerpnięty z kobiety i życie

  • Smaczny pomysł na "Tort miodowy"

  • Wypróbowany przepis na "Litewski tort ze śliwkami"

  • Smaczny pomysł na "Tort miodowy z orzechami"

  • Sprawdzony przepis na "Tort miodowy z orzechową „skórką”"

  • Smaczny pomysł na "Tort miodowy z orzechami i daktylami"

  • Chłodnik litewski

  • Chłodnik litewski, to idealna zupa na upalne dni. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Chłodnik litewski w oryginale podawany był z gotowanymi szyjkami raków lub też z kawałkami gotowanej gęsiny.

  • Piernik litewski to ciasto, które od razu pokochałam. Oprócz tego, że jest pełne aromatu, dosyć łatwo go przygotować. Piernik litewski jest miękkim, wilgotnym ciastem. Jak już zauważyliście pewnie uwielbiam piec pierniki i poznawać ciekawe przepisy na to ciasto. Piernik litewski zaciekawił mnie właśnie dlatego, iż czytając przepis na jego wykonanie nabrałam smaku na jego spałaszowanie. Nie czekając długo, kupiłam potrzebne składniki i wzięłam się do roboty. Jak się okazało nie pomyliłam się,...

  • Dzień n-ty pięknej pogody, nic oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba, chciałoby się zaśpiewać. Mam nadzieję, że aura utrzyma się i również będzie słonecznie :) Na obiadek polecam orzeźwiający chłodnik litewski taki, który robiły kiedyś nasze babcie :) Jeżeli jeszcze nie próbowaliście to obiecuję Wam, że gdy spróbujecie to nigdy nie pożałujecie tej decyzji :)

Artykuły na temat: litewski tort miodowy
  • Joanna Moro: Wielkanoc spędzam w Wilnie

    ...odeszła, ale na szczęście druga cieszy się dobrym zdrowiem. Mama robi też tort miodowy: piecze dużo blinów z miodem, układa jeden na drugim, przekłada kremem ze śmietaną i cytryną i polewa czekoladą. Co(...) pomagać. Musi też być pieczona cielęcina w wielkim kawałku, po staropolsku. Ale najbardziej tęsknię za babciną wątróbianką. To pasztet z wątróbki i serduszek drobiowych, takie litewskie foie gras. Poza...

  • Litwa jest Polakom bardzo bliska. Lata wspólnej historii, wieszcz piszący o Litwie „ojczyzno” i łącząca miłość do dobrego jedzenia. Okazuje się, że coraz częściej odwiedzamy ten bałtycki kraj i śmiało sięgamy po przysmaki produkowane przez naszego sąsiada. Fot. 123RF/Picsel Doceniamy nie tylko litewskie wędliny, ale także i nabiał. Pyszne litewskie sery pojawiają się na domowych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. Jednym z najczęściej wybieranych jest ser DŽIUGAS. Na sklepowych...

  • W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza? Blaty: 150 g cukinii zielonej 150 g cukinii żółtej 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 150 g cukru 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g cukru pudru 1 cytryna 50 g obranych pistacji tłuszcz do posmarowania formy Biszkopt: 2 jajka 150 g cukru białego 75 ml oleju słonecznikowego 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki...

  • Kuchnia litewska jest bardzo bogata i różnorodna. To, co pojawia się na stole, zależy od pory roku i regionu. Nawet dobrze znane tradycyjne potrawy, takie jak cepeliny, chłodnik litewski czy kugel, w każdej części Litwy smakują nieco inaczej. Oto czego warto spróbować podróżując po Litwie. Fot. 123RF/Picsel Na smaki kuchni litewskiej ogromny wpływ miała historia kraju. Kontakty z Białorusinami, Polakami, Tatarami, Ukraińcami, Żydami i Rosjanami zaowocowały bardzo charakterystyczną kuchnią,...

  • W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem? BISZKOPT ORZECHOWY 33 g mąki pszennej typ 450 58 g mielonych orzechów laskowych 100 g białka 80 g cukru pudru 80 g masła MetodaPrzesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w...

  • Chcielibyście odtworzyć w zaciszu własnej kuchni spektakularny tort Tomasza, który zagwarantował mu zwycięstwo w trzeciej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"? Pierwsza, najwyższa warstwa - ptasie gniazdo z kukułczym jajem   Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 80 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej Krem: 300 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml zimnej śmietany 36% 2 jajka 2 żółtka 140 g cukru 70 ml wody 20 g kawy rozpuszczalnej Poncz: ½ szklanki wody sok z...

  • Lubisz odkrywać nowe smaki? Poznaj długo dojrzewające sery litewskie marki Dziugas i weź udział w naszym konkursie. Odpowiedz na dwa proste pytania i wygraj bony o wartości 200 zł. Ser Dziugas to Litewski przysmak, który zyskał popularność także w Polsce. Ten długo dojrzewający przysmak, produkowany jest prawie od wieku. Powstaje tylko z mleka, soli, kultur bakterii kwasu mlekowego oraz naturalnego enzymu koagulującego. Nie zawierają laktozy i podpuszczki dlatego śmiało mogą po niego sięgać...

  • Ola Baran przygotowała tort na bazie brownie i dwóch biszkoptów (ciemnego oraz jasnego). Blaty ciasta przełożyła kremem z białej czekolady, z czekolady ciemniej i jeżynami oraz kremem z malin. Brownie90 g mąki 180 g cukru pudru 45 g kakaopłaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowego100 ml jogurtu naturalnego 25 ml oleju rzepakowego 100 ml zimnego espresso 1 jajo Biszkopt (jasny i ciemny)6 jaj270 g cukru 100 g mąki pszennej100 g mąki...

  • Najbardziej znany tort na całym świecie, którego smak zachwyca wszystkich niezależnie od miejsca zamieszkania. Krzysztof Ilnicki zdradza przepis, dzięki któremu samodzielnie przygotujecie ten pyszny deser w domu. Ciasto150 g masło75 g cukier kryształ do żółtek130 g żółtko75 g cukier kryształ do bezy200 g białko180 g czekolada gorzka 60-70%50 g maizena50 g mąka T-45020 g proszek kakaowy60 g mielone migdały Masło rozpuścić. Żółtka ubić z cukrem, a następnie połączyć z masłem. Osobno ubić bezę...

  • Małgosia zwyciężyła drugą edycję "Bake Off - Ale Ciacho". Jej imponujący wypiek zachwycił jurorów oraz naszą redakcję. Myślicie, że poradzilibyście sobie z wykonaniem tego przepisu? Biszkopty: 16 jaj 450 g maki 450 400 g cukru 110 g masła jagody liofilizowane 100 g ( dodatek do biszkoptów) Miary na poszczególne piętra trotu: Pierwszy blat -  wysoka forma16 cm mąka 76 g jajka 3 szt. cukier 70 g maslo 18 g Drugi blat - forma 22 cm mąka 143 g jajka 5 szt. cukier...