• Informacje na temat:

    lista tradycyjnych polskich dań

Przepisy na temat: lista tradycyjnych polskich dań
  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    Rendang to indonezyjskie danie, które zostało okrzyknięte najsmaczniejszym daniem na świecie. Duszona na wolnym ogniu wołowina z mleczkiem kokosowym i bogatym zestawem przypraw otwiera listę najsmaczniejszych dań, wśród których prym wiedzie kuchnia azjatycka.

  • Tego dania akurat często nie robię.W większości na jakieś okazje.Dlaczego? Ponieważ jest troszkę czasochłonne i nie zawsze wystarczy czasu.Ostatni raz robiłam je na konkursie z koleżanką.Zrobiła mięso w tej oto postaci, na szczęście pamiętam jak to robiła i jestem bardzo wdzięczna za to, że pokazała mi taką formę.Dosyć pisania...Zabierajmy się do pracy!

  • Niebanalne pomysły na "jajeczne" śniadania

    ...spaghetti z wczorajszego obiadu. Oto pełna lista produktów, z której wyczarujemy fritattę:  "Makaron wymieszaj z serem, pokrojonymi w kostkę pomidorami, makrelą, dodaj czosnek, zioła. Dopraw solą oraz(...)". Wawryniuk przećwiczył te przepisy z edukatorami Banków Żywności w ramach projektu "Kulinarnie Mocni". To inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick Polska, właściciela marki Kamis...

  • najprostsza potrawa łącząca królową polskich warzyw czyli kapustę z makaronem

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...także do okładania osełek masła, a także jako podkładek pod pieczony chleb. W XIX wieku jego smak i prozdrowotne właściwości docenił cesarz Austrii, Franciszek Józef. Do jego ulubionych dań należała(...) w Ameryce Północnej, Azji czy Australii. Jakie są zatem właściwości zdrowotne chrzanu? -  Lista zalet chrzanu jest naprawdę imponująca, dlatego skupię się na tych najbardziej istotnych dla...

  • Swietny sposob na orginalnego kurczaka o azjatyckich cechach z polskich produktów.

  • Renesans orkiszu

    Widoczne od lat zainteresowanie zdrową żywnością przyczyniło się do powrotu na nasze stoły orkiszu. Po latach zapomnienia ponownie możemy spróbować dań, przygotowywanych na bazie mąki, z której czerpali siłę rzymscy gladiatorzy.

  • O rozbrajającym smaku tego dania decydują starannie dobrane grzyby, własnoręcznie zbierane przez najbliższych, orzechy z własnego ogrodu oraz słodkie rodzynki. Faszerowany filet z indyka stanowi esencję smaku, której nie da się zapomnieć i przywodzi na myśl przyjemne chwile spędzane w rodzinnym domu i beztroskie dzieciństwo. Filet z indyka nadziewany grzybami z polskich lasów, orzechami oraz rodzynkami to danie idealne na świąteczny, wielkanocny obiad.

  • Smaczne i sycące danie, które możemy przygotować o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki. Przepis zaczerpnięty od Słodko Słodka.

  • Pyszna, chrupiąca i świeża sałatka jako dodatek do dań z grilla, ze świeżymi ziołami i jogurtem greckim na ostro. Polecam serdecznie

Artykuły na temat: lista tradycyjnych polskich dań
  • Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan, a na polskich stołach oliwki to nie kulinarna moda ostatnich lat a tradycja sięgająca XIII i XIV.

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • Lista przebojów

    .... Obecnie w polskich sklepach można dowolnie przebierać w słoiczkach z pesto, i to nie tylko tym klasycznym. Kupić można również pesto z suszonych pomidorów, grillowanej papryki czy prażonych orzechów(...) odmówił? Jak się okazuje niewiele osób. Lasagne jest jednym z najczęściej zamawianych dań we włoskich restauracjach na całym świecie. Ze względu na dość wysoką kaloryczność tego dania, powstało wiele...

  • Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses utrzymały Gwiazdki Michelin. W najnowszym wydaniu Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2017” warszawskie lokale Brasserie Warszawska, Kieliszki na Próżnej, Butchery and Wine oraz krakowski lokal Zazie zdobywają wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Fot. Bartosz Krupa/East News Inspektorzy Michelin docenili restaurację Kieliszki na Próżnej, która w tym roku dołączyła do rankingu,...

  • Święconki, koronki i... dziedzictwo kultury

    ...koszyczku. Najczęściej przykrywamy ją białą, koronkową serwetką. Zwykle jest to serwetka wykonana ręcznie szydełkiem, rzadziej na drutach. W wielu polskich domach jest to urokliwa koronka wykonana...

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...ulubionych dań należała gotowana w warzywach wołowina, do której przyrządzano specjalny sos z duszonych na maśle jabłek, białego wina, cukru i chrzanu. Warto podkreślić, że cesarz prawie nigdy nie chorował(...) tylko w Europie, ale także w Ameryce Północnej, Azji czy Australii.   Jakie są zatem właściwości zdrowotne chrzanu? - Lista zalet chrzanu jest naprawdę imponująca, dlatego skupię się na tych...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Co z tym glutenem?

    Nie jedzą go Gwyneth Paltrow, Kayah, Grażyna Szapołowska. Kolejna moda czy też taka dieta naprawdę dobrze wpływa na zdrowie i na urodę? Specjaliści przekonują, by nie stosować jej bez potrzeby. Dlatego zanim i ty odstawisz gluten, sprawdź, czy to właśnie on jest winien twoim problemom. Może chodzi jedynie o nadmiar dań mącznych w menu?

  • Album zawiera opis tradycji i obrzędów związanych z Bożym Narodzeniem Znajdziemy w nim także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek, m.in. „Anioł pasterzom mówił", „Dzisiaj w Betlejem", „Gdy śliczna Panna". Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne - znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak: zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków - zamieszczono tu również receptury na...