• Informacje na temat:

    liście kalafiora

Przepisy na temat: liście kalafiora
  • Pieczony kalafior z sosem tahinowo-cytrynowym

    Kalafior ma tyleż zwolenników, co przeciwników. Tym, którzy nie lubią zapachu kalafiora może przypadnie jednak do gustu to warzywo podane z sosem tahinowo-cytrynowym.

  • Laur szlachetny inaczej wawrzyn,potoczna nazwa to liście laurowe lub bobkowe.Na zdjeciu sa liscie laurowe,ktore uprawiam.Jest to cześc mojego ogródka ziolowego.

  • Zimowa rozgrzewka na ostro

    ...gotuj, aż do zmięknięcia soczewicy, czyli około 20 minut, co jakiś czas mieszając. 3. Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj zupę kolejnych kilka minut. 4. Do miski nałóż garść szpinaku (duże liście warto poszarpać na mniejsze kawałki). Następnie zalej szpinak gotową zupą. Gdy tylko szpinak zmięknie, dodaj łyżkę jogurtu i wymieszaj. Smacznego! Krem z kalafiora Sposób przygotowania...

  • lekkie, szybkie danie

  • Fast food na zdrowo

    Sposób przygotowania Kalafiora ścieramy na tarce. Odciskamy z niego wodę przez gazę i prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Łączymy go z parmezanem i jajkiem. Doprawiamy harissą, ziołami, solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto i formujemy okrągły placek. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Po tym czasie na spód pizzy kładziemy liście szpinaku, pokrojone pomidorki i posypujemy tartą...

  • Lato, to okres w którym należy wykorzystać bogactwo warzyw i podawać je w miarę często.Ta sałatka jest naprawdę smaczna pod warunkiem, że kalafiora nie rozgotujemy.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ...i tymiankiem. Podawaj z pieczywem czosnkowym.   Sposób przygotowania 1. Kalafiora pokrój. Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem ziołowym, wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, cukrem pudrem i szczyptą kminu. Kalafior obtocz w marynacie, piecz 20 minut w temp. 180 st. C.  2. Rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, groszek, pomidorki, pokrojoną...

  • Lekkie kotleciki w sam raz na lato.

  • Smaczne dania obiadowe

    Gołąbki po azjatycku Sposób przygotowania 1. Kapustę pekińską podziel na pojedyncze liście. Tłuczkiem delikatnie rozbij grubą część liścia, zblanszuj. Ryż ugotuj na sypko. Do naczynia przełóż(...) solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej na tartę, na wierzchu ułóż warzywa. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.  Placuszki z kalafiora 1. Kalafior umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach...

  • Pyszna surówka do obiadu.

Artykuły na temat: liście kalafiora
  • Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta

    Zachowaj trochę świeżych ziół do podania kalafiora, pozostałe składniki sosu wrzuć do miksera i zblenduj na gładką masę. Sos shatta gotowy. Teraz steki. Na jednej łyżce oliwy szybko upraż na patelni orzechy, odstaw. Usuń z kalafiora liście i odetnij twardą podstawę, ale ostrożnie, tak żeby nie naruszyć rdzenia, bo wtedy steki się rozlecą. Przekrój główkę na pół i dużym nożem (najlepiej...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Risotto z kalafiora, taleggio i orzechów laskowych z masłem palonym

    Taleggio to ser z północnych Włoch o mazistej skórce. Ma mocny, specyficzny zapach, ale zaskakująco słodki i łagodny smak oraz kremową konsystencję - rozpływa się w ustach. Wspaniale pasuje do kalafiora, ryżu i orzechów, ale możesz zamiast niego wykorzystać błękitny ser pleśniowy, taki jak gorgonzola dolce.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Zupa krem z grochu i kalafiora

    Przygotowanie: Kawałki kalafiora i groch przełóż do garnka. Zalej wodą. Liście laurowe, ziele angielskie i suszone chili zawiń w gazę, przewiąż nitką i wrzuć do garnka. Dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Gotuj ok. 30 minut.  Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony na plasterki czosnek i posiekaną cebulę. Podsmaż do zrumienienia i ze startym imbirem dodaj do gotujących się warzyw...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Niezwykła moc kalafiora

    ...na tarce kalafior można jeść zamiast kuskusu i ryżu, a grillowane różyczki kalafiora zastąpią popcorn. Kalafiorowy placek do pizzy Wrzuć kalafior do wrzątku i gotuj 5 minut, odcedź, zawiń(...). Placek nie powinien być grubszy niż 1 cm. Piecz 30-35 minut w temp. 200° C na złoty kolor. Na placku możesz ułożyć: sos pomidorowy, zblanszowane liście szpinaku, czosnek, cebulę, surowe jajko, szynkę...

  • Pokłońcie się: oto król Kalafior w pełni chwały. Najbardziej wszechstronne i najfajniejsze superwarzywo świata. Jest zdrowe i pożywne, wpisujące się w najnowsze trendy kulinarne i odpowiednie na ciepły zimowy obiadek u babuni (albo do samotnego wyjadania prosto z garnka na kanapie - wszak króla nie obowiązują żadne reguły). O błękitnej krwi kalafiora, kameleona wśród warzyw, świadczy 70 przepisów z całego świata. Pyszny i szlachetny przedstawiciel kapustowatych może zostać uprażony na piękny...

  • kruchość warzyw

    ...  Zagapiam się na to, co zostało z kalafiora po oczyszczeniu go przed ugotowaniem. Liście, skruszony przy łamaniu łodyg kwiat i kaczan. Przypomniał mi...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...