• Informacje na temat:

    likier z zoltek

Przepisy na temat: likier z zoltek
  • Rolada z likierem kawowym

    ...wodnej i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasnokremową masę. W czasie ucierania powoli dolewaj stopioną czekoladę. Krem wymieszaj z likierem kawowym. Biszkopt rozwiń. Posmaruj...

  • Likier nadaje się do kremów,lodów i do degustacji.Wyszedł bardzo gęsty i smaczny. Bardzo polecam:)

  • Banany w puszystym cieście

    Składniki: 6 bananów, 4 łyżki mąki tortowej, 4 jajka, 2 łyżki likieru bananowego, łyżka cukru, szczypta soli, olej do smażenia, 3 łyżki jasnego płynnego miodu, 200 ml kwaśnej śmietany, pomarańcza.

  • Często podejmując gości podajemy im ciasto czy jakieś przekąski. Proponuję - szczególnie w karnawale - zaskoczyć swoich bliskich i podać na stół własnoręcznie przygotowany likier. Dzisiaj proponuję Wam likier karmelkowy na bazie mlecznych cukierków. Smak tych karmelków pamiętam z dzieciństwa, dziś chcąc dodać mu ciut ostrzejszego smaku, proponuję przygotować właśnie likier. Można go podawać w kieliszkach, ale i polewać nim desery czy lody. Schłodzony smakuje wyśmienicie!

  • Chłodnik z wina

    Składniki: - butelka białego wytrawnego wina, - 4-5 żółtek, - 10 dag cukru pudru, - 5 łyżek likieru maraskono, - 8 dag rodzynek Przygotowanie:...

  • Kojarzy się ze świętami. Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.

  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    Składniki: - 4 porcje, - 1 l mleka, - 50 dag malin, - 4 żółtka, - biszkopty, - 1/2 szklanki naturalnego miodu, - 1/2 laski wanilii, - 3-4 łyżki likieru malinowego Przygotowanie: Mleko zagotuj, zdejmij z ognia, ostudź. Maliny przetrzyj przez sito o drobnych oczkach. Żółtka włóż do wysokiego naczynia. Dodaj miód, posiekany rdzeń wanilii i likier. Wstaw do większego naczynia z gotującą...

  • bardzo dobre do lodów i na spotkanie ze znajomymi

  • Przepis na lekkie tiramisu

    Sposób przygotowania Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty kogel-mogel. Dodawać stopniowo Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony  dalej ucierając, masę schłodzić. Biszkopty maczać w kawie wymieszanej z likierem, układać w pucharkach lub większym naczyniu. Biszkopty przekładać masą, aby ostatnią warstwą była masa twarogowa.  Schłodzić deser w lodówce, przed podaniem posypać kakao...

  • Szybkie i proste w przygotowaniu a przede wszystkim pyszne :)

Artykuły na temat: likier z zoltek
  • Likier pomarańczowo-jajeczny na prezent

    ...wstążeczkami. Trzymać w chłodnym miejscu. Przepis na ok 0,5 l likieru. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 8060 kJ/1925 kcal...

  • W drugim odcinku programu, w konkurencji autorskiej jurorzy nagrodzili przepis Grzegorza. Zobaczcie jak przygotować deser ze śląskim akcentem "Zmierzch nad grubą". Galaretki z kawy i soku pomarańczowego: 1 szklanka soku pomarańczowego1 szklanka kawy1 łyżeczka żelatyny Czarna kruszonka: 90 g masła100 g mąki80 g cukru pudru szczypta soli 40 g kakao1 łyżeczka sproszkowanego węgla bambusowegosuszone wiśnie - puffingowane, rozdrobnione Mus czekoladowy:90 g żółtek45 g całych jaj110 g cukru100 g...

  • Likier pomarańczowo-jajeczny na prezent

    ...wstążeczkami. Trzymać w chłodnym miejscu. Przepis na ok 0,5 l likieru. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 8060 kJ/1925 kcal...

  • Od zawsze krzew czarnego bzu był uważany za roślinę o nadzwyczajnych właściwościach. Dowiedzione jest naukowo, że wiele jego składników ma istotny i korzystny wpływ na ludzki organizm. Dzięki tej książce dowiecie się, jak domowymi sposobami leczyć dolegliwości dnia powszedniego, tak aby słaby ból nie zamienił się w duży problem zdrowotny. Wiele znanych przepisów i receptur wskazuje, że czarny bez jest silnie zakorzeniony także w naszej domowej kuchni. Niezależnie od tego, czy jest to dżem z...

  • Mus z likieru jajecznego z wiśniowym kisielem

    Składniki na 4 porcje: - słoik wiśni (720 ml), - łyżka maki ziemniaczanej, - pół łyżeczki cynamonu, - 140 g cukru, - 5 płatów żelatyny, - 5 jaj, - opakowanie cukru waniliowego, - 125 likieru(...) waniliowy i żółtka ubić na puszystą masę, dodać likier. Namoczoną żelatynę roztopić i wmieszać do masy. Mus nałożyć na kisiel wiśniowy i odstawić na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce...

  • Po zmaganiach z kruchym ciastem, Justyna Pszczółka zaprezentowała bardzo apetyczny wypiek, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkości. Ciasto kruche: 400g mąki pszennej 260g miękkiego masła 110g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki kardamonu Nadzienie: 800g wypestkowanych brzoskwiń 3 łyżki likieru amaretto 50g całych migdałów 700g mango 3 łyżki cukru 1 laska wanilii 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200g świeżych malin...

  • Lodowy deser na słodkie chwile

    Do przygotowania lodowego bloku możemy wykorzystać owoce i odrobinę likieru.

  • Włosi potrafią podawać espresso na różne sposoby. Na przykład espresso coretto pije się z odrobiną alkoholu. Fot. 123RF/Picsel Według legend kawę wynaleźli etiopscy mnisi. Napój miał im pomóc przetrwać, długie, nocne modlitwy. Jednak historyczne przekazy mówią, że początki wykorzystywania kawy znajdujemy na Bliskim Wschodzie. Niemiecki podróżnik Leonard Rauwolf, podróżując po tamtejszych krajach zebrał ziarna kawy i sprowadził je do Europy. Smak kawy, tak go zachwycił, że dokładnie opisał...

  • ​Włoskie zapomnienie

    Owoce kroimy w kostkę i zalewamy połową likieru. Przygotowujemy masę: żółtka mieszamy z Kajmakiem Tiramisu, dodajemy serek, a na koniec wlewamy resztę...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...