• Informacje na temat:

    likier z zoltek

Przepisy na temat: likier z zoltek
  • Rolada z likierem kawowym

    ...wodnej i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasnokremową masę. W czasie ucierania powoli dolewaj stopioną czekoladę. Krem wymieszaj z likierem kawowym. Biszkopt rozwiń. Posmaruj...

  • Likier nadaje się do kremów,lodów i do degustacji.Wyszedł bardzo gęsty i smaczny. Bardzo polecam:)

  • Banany w puszystym cieście

    Składniki: 6 bananów, 4 łyżki mąki tortowej, 4 jajka, 2 łyżki likieru bananowego, łyżka cukru, szczypta soli, olej do smażenia, 3 łyżki jasnego płynnego miodu, 200 ml kwaśnej śmietany, pomarańcza.

  • Często podejmując gości podajemy im ciasto czy jakieś przekąski. Proponuję - szczególnie w karnawale - zaskoczyć swoich bliskich i podać na stół własnoręcznie przygotowany likier. Dzisiaj proponuję Wam likier karmelkowy na bazie mlecznych cukierków. Smak tych karmelków pamiętam z dzieciństwa, dziś chcąc dodać mu ciut ostrzejszego smaku, proponuję przygotować właśnie likier. Można go podawać w kieliszkach, ale i polewać nim desery czy lody. Schłodzony smakuje wyśmienicie!

  • Chłodnik z wina

    Składniki: - butelka białego wytrawnego wina, - 4-5 żółtek, - 10 dag cukru pudru, - 5 łyżek likieru maraskono, - 8 dag rodzynek Przygotowanie:...

  • Kojarzy się ze świętami. Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.

  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    Składniki: - 4 porcje, - 1 l mleka, - 50 dag malin, - 4 żółtka, - biszkopty, - 1/2 szklanki naturalnego miodu, - 1/2 laski wanilii, - 3-4 łyżki likieru malinowego Przygotowanie: Mleko zagotuj, zdejmij z ognia, ostudź. Maliny przetrzyj przez sito o drobnych oczkach. Żółtka włóż do wysokiego naczynia. Dodaj miód, posiekany rdzeń wanilii i likier. Wstaw do większego naczynia z gotującą...

  • bardzo dobre do lodów i na spotkanie ze znajomymi

  • Przepis na lekkie tiramisu

    Sposób przygotowania Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty kogel-mogel. Dodawać stopniowo Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony  dalej ucierając, masę schłodzić. Biszkopty maczać w kawie wymieszanej z likierem, układać w pucharkach lub większym naczyniu. Biszkopty przekładać masą, aby ostatnią warstwą była masa twarogowa.  Schłodzić deser w lodówce, przed podaniem posypać kakao...

  • Szybkie i proste w przygotowaniu a przede wszystkim pyszne :)

Artykuły na temat: likier z zoltek
  • Likier pomarańczowo-jajeczny na prezent

    ...wstążeczkami. Trzymać w chłodnym miejscu. Przepis na ok 0,5 l likieru. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 8060 kJ/1925 kcal...

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...

  • Likier pomarańczowo-jajeczny na prezent

    ...wstążeczkami. Trzymać w chłodnym miejscu. Przepis na ok 0,5 l likieru. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 8060 kJ/1925 kcal...

  • W półfinałowym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomek zaprezentował jurorom przepis na tort kokosowo-ananasowy. Biszkopt9 jaj 300 g cukru225 g mąki pszennej75 g skrobi ziemniaczanej Krem kokosowy400 g wiórków kokosowych800 ml mleka4 żółtka6 łyżek mąki pszennej4 łyżki skrobi ziemniaczanej 400 g masła100 g drobnego cukru 60 ml likieru kokosowego Krem ananasowy800 g ananasa z puszki70 g drobnego cukru4 żółtka2 jajka4 łyżki soku z cytryny4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej2 łyżki masła6-7...

  • Mus z likieru jajecznego z wiśniowym kisielem

    Składniki na 4 porcje: - słoik wiśni (720 ml), - łyżka maki ziemniaczanej, - pół łyżeczki cynamonu, - 140 g cukru, - 5 płatów żelatyny, - 5 jaj, - opakowanie cukru waniliowego, - 125 likieru(...) waniliowy i żółtka ubić na puszystą masę, dodać likier. Namoczoną żelatynę roztopić i wmieszać do masy. Mus nałożyć na kisiel wiśniowy i odstawić na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce...

  • W drugim odcinku programu, w konkurencji autorskiej jurorzy nagrodzili przepis Grzegorza. Zobaczcie jak przygotować deser ze śląskim akcentem "Zmierzch nad grubą". Galaretki z kawy i soku pomarańczowego: 1 szklanka soku pomarańczowego1 szklanka kawy1 łyżeczka żelatyny Czarna kruszonka: 90 g masła100 g mąki80 g cukru pudru szczypta soli 40 g kakao1 łyżeczka sproszkowanego węgla bambusowegosuszone wiśnie - puffingowane, rozdrobnione Mus czekoladowy:90 g żółtek45 g całych jaj110 g cukru100 g...

  • Lodowy deser na słodkie chwile

    Do przygotowania lodowego bloku możemy wykorzystać owoce i odrobinę likieru.

  • W ósmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomasz zaprezentował jurorom przepis na japoński sernik. Jiggly cheesecake (sernik japoński)250 g serka śmietankowego50 g masła100 ml mleka6 jajek60 g mąki pszennej20 g skrobi kukurydzianej1 łyżka soku z cytryny140 g drobnego cukru Sos pomarańczowy do sernika5-6 pomarańczy4-5 łyżek cukru100 ml likieru pomarańczowegomiód akacjowy do smaku Jiggly cheesecake (sernik japoński)W kąpieli wodnej połączyć serek, masło i mleko. Schłodzić. Oddzielić żółtka...

  • ​Włoskie zapomnienie

    Owoce kroimy w kostkę i zalewamy połową likieru. Przygotowujemy masę: żółtka mieszamy z Kajmakiem Tiramisu, dodajemy serek, a na koniec wlewamy resztę...

  • W dziewiątym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentował jurorom przepis na tort różany z dodatkiem morelowej konfitury. Biszkopty (o średnicy 20 cm i 12 cm)150 g pistacji bez skorupek i bez skórki (mogą być posiekane w paski) 6 jaj rozmiaru L (temperatura pokojowa)210 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki oleju6-7 łyżek mąki pszennej (typ 450)136 g mąki migdałowej Konfitura z moreli i kardamonu z migdałami 500 g moreli50 g cukru¼ łyżeczki zmielonego...