• Informacje na temat:

    likier wiśniowy na miodzie

Przepisy na temat: likier wiśniowy na miodzie
  • Jest to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mocno nasiąkniętych alkoholem owoców wiśni, do zrobienia likieru wiśniowego. Nic tak nie wyciągnie alkoholu z owoców jak cukier. Likier rozgrzewający :)

  • Likiery to mocne, słodkie i bardzo aromatyczne alkohole, sporządzane ze świeżych lub suszonych owoców, a także z ziół i kwiatów. Mój likier jest z wiśni i muszę przyznać, że smak i zapach tuż po przyrządzeniu był znakomity, a po dwóch miesiącach będzie jeszcze lepszy i mocniejszy.

  • Przepis wart wypróbowania: "Tort wiśniowy"

  • pyszny kompocik *

  • Słodkie co nieco na letnie popołudnia

  • ciasto kilkuwarstwowe

  • Sernik bardzo lekki z dodatkiem serka kremowego, kremówki, bez żelatyny z odrobiną soku z cytryny. Autorka proponuje użycie konfitury, ja trochę zmodyfikowałam przepis i użyłam mrożonych wiśni, według mnie smaczniej. Polecam idealny deser......

  • Szybki i smaczny barszczyk dla pracujących.

  • Ciasto kakaowe z masą jogurtową i wiśniami. Ciasto na górze też jogurtowe, polane w esy-floresy. Ciasto wyszło pyszne.

  • Zbliża się sezon na wiśnie

Artykuły na temat: likier wiśniowy na miodzie
  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...

  • Ciepłe, sierpniowe wieczory są świetną okazją do spędzania czasu ze znajomymi na świeżym powietrzu. Obowiązkowym elementem tego rodzaju spotkań towarzyskich są napoje, które kuszą letnimi połączeniami smaków. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali kilka sezonowych propozycji na drinki z lub bez alkoholu. Sprawdź, które kompozycje smaków przypadną ci do gustu. Fot. 123RF/Picsel Arbuzowy raj   100 ml herbaty Strawberry Sensation Ahmad Tea London 30 dag arbuza Pokruszony lód 50 ml szampana...

  • Ciężko sobie wyobrazić początek dnia bez filiżanki gorącej kawy. Czasem jednak bywa tak, że temperatura za oknem jest wyższa od temperatury owej kawy. Czy to znaczy, że musimy zrezygnować z codziennej, aromatycznej dawki kofeiny? Fot. 123RF/Picsel Mrożona kawa to sposób na orzeźwienie i pobudzenie. Mrożoną kawę pija się na całym świecie - od Australii po Wietnam. Zazwyczaj podaje się ją z lodami, bitą śmietaną i polewą czekoladową - jako deser. Na taką kawę chodzimy do kawiarni, sącząc ją...

  • Na wielkanocnym stole bezsprzecznie królują jajka oraz domowe wędliny. Jednak powinniśmy znaleźć na nim miejsce także dla odrobiny słodyczy. Jakie? Na to pytanie najlepiej odpowiedzą użytkownicy Smakera. Fot. 123RF Święta wielkanocne to doskonały pretekst do wypróbowania nowych przepisów. W końcu różnego rodzaju babki, mazurki i serniki smakują wtedy jak nigdy. Jakich wypieków nie może zabraknąć na waszym wielkanocnym stole? Spośród przepisów naszych użytkowników wybraliśmy kilka, które...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • Herbata jest napojem spełniającym wiele różnorodnych funkcji. Doskonale gasi pragnienie, jest nieodłącznym elementem spotkań z rodziną lub znajomymi oraz stanowi dodatek do dobrej książki podczas długich zimowych wieczorów. Fot. materiały prasowe Dodając odpowiednie składniki do czarnej herbaty możemy stworzyć napój, który będzie nie tylko pysznie smakował, ale także w korzystny sposób oddziaływał na nasz organizm. Eksperci marki Akbar przygotowali przepisy na herbaty doskonale sprawdzające...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Co prawda polskie maliny smakują tak dobrze, że można jeść je bez dodatków., my jednak zdecydowaliśmy się zaproponować wam kilka wyjątkowych przepisów, które pokażą wam zupełnie nowe oblicze tych pysznych owoców. Fot. 123RF Sezon malinowy w pełni. W większości ogródków krzaczki już zaczerwieniły się dzięki tym słodkim owcom. Czas więc wykorzystać ten smakowity dar natury. W jaki sposób? To już podpowiedzą nam użytkownicy Smakera, którzy sztukę przygotowywania potraw z malinami opanowali do...