• Informacje na temat:

    leszcz w occie

Przepisy na temat: leszcz w occie
Artykuły na temat: leszcz w occie
  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    .... pstrąg, leszcz, okoń, szczupak, karp. Kupujmy też kiełbasę drobiową , która jest mniej kaloryczna niż wieprzowa. Warto podczas zakupów sprawdzić skład kiełbasy. Dobra powinna zawierać co najmniej 70(...) przygotujmy marynatę i włóżmy do niej mięso na minimum 2-3 godziny przed pieczeniem. Badania dowodzą, że marynowanie mięs w oleju rzepakowym, oliwie, czosnku i occie winnym zapobiega tworzeniu się...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...- wszystkie morskie i słodkowodne świeże lub mrożone, np. morszczuk, mintaj, dorsz, pstrąg, łosoś, makrela, leszcz, dorada, sola, tuńczyk. Nabiał - białe chude i półtłuste sery twarogowe, ziarniste...

  • Jaki wpływ wywarł ocet na elity Rzymu? Czym jest ocet czterech (siedmiu) złodziei? Dlaczego stosować go można jako środek odkażający? Jakie działanie ma masaż octowy? Czy wiesz, że ocet jabłkowy dodaje energii, poprawia formę i utrzymuje w zdrowiu? Od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej - o wszechstronnych zastosowaniach: poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, krwiotwórczo, pomaga schudnąć - zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii, poprawia kondycję jelit. Naucz się...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ...), dziczyzna, wędliny drobiowe; - ryby - wszystkie morskie i słodkowodne świeże lub mrożone, np. morszczuk, mintaj, tilapia, dorsz, pstrąg, łosoś, makrela, leszcz, dorada, sola, tuńczyk w sosie...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Ryby mają głos

    Leszcz pieczony w warzywach Składniki na 4 porcje: 1 kg leszcza, duży por, 2 czerwone cebule, papryka czerwona, papryka zielona, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka natki(...)). Drugą cytrynę pokrój w plasterki. Z ryby usuń łuski, wnętrzności, głowę oraz płetwy, dokładnie umyj i osusz. Leszcze mają luźno osadzone łuski, usuniesz je łatwo ostrym nożem, prowadząc go od...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Jesień to wyjątkowo piękna pora roku, która zachwyca złocistymi promieniami słońca, odbijanymi przez zażółcone liście w parku, letnim, choć już orzeźwiającym wiatrem, kasztanami i obietnicą długich spacerów. Fot. 123RF/Picsel Są jednak i takie jesienne dni, w których marzymy o jak najszybszym powrocie do domu. I mimo że najchętniej ucieklibyśmy pod koc - to przyznajmy, że najcieplej, najmilej i najbezpieczniej jest w kuchni, gdy w garnkach gwarno, a cały dom wypełnia aromat jesiennych dań....