• Informacje na temat:

    lekkie i łatwostrawne ciasto

Przepisy na temat: lekkie i łatwostrawne ciasto
Artykuły na temat: lekkie i łatwostrawne ciasto
  • Planujesz piknik i nie wiesz, jakie przekąski zabrać ze sobą w plener? Żaden problem! Wykorzystaj pomysły naszych użytkowników, a zyskasz pewność, że zaserwujesz bliskim smaczny i niebanalny posiłek. Fot. 123RF/Picsel Wiosna dostarcza nam wielu okazji do spotkań z bliskimi na łonie natury. Kiedy temperatury zaczynają oscylować w granicach 25 stopni, aż trudno powstrzymać się przed zorganizowaniem grilla lub pikniku. Z pewnością wielu z was w takiej sytuacji zastanawia się nad tym, jakie...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Koniec lata i pożegnanie z bikini to nie powód, żeby zapomnieć o zdrowym odżywianiu. Bogate w niezbędne dla organizmu wartości odżywcze posiłki to podstawa zróżnicowanej diety. Co zrobić, by po wakacjach nadal być w formie i wbić się w ulubione dżinsy? Liczne diety na bazie ryżu są wystarczającym dowodem, że warto dołączać go do codziennych dań. Bogaty w potas ryż zawiera jednocześnie mało sodu, co umożliwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa, jaką zapewnia...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • W Waszych odpowiedziach najczęściej pojawiały się ciasta, które przygotowuje się szybko i bez pieczenia. Nagrodziliśmy 4 przepisy, których autorzy otrzymają od nas książki Siostry Salomei. Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami swoimi pomysłami na letnie ciasta. Wszystkich biorących udział w konkursie gorąco zachęcamy do dołączenia do społeczności Smakera i dzielenia się swoimi przepisami. Osoby, do których powędrują książki to: Pani Mirosława "Letnie ciasto powinno być...

  • Majówka to niewątpliwie okres ciężkich i tłustych potraw z grilla. Z pewnością nie pomaga to naszej sylwetce, a przecież smacznie nie koniecznie znaczy kalorycznie. Nie przepadasz za mięsem, a dania wolisz w lżejszej formie? Jeżeli należysz do osób, które starają się żyć zdrowo, opowiedz nam jaki jest twój pomysł na lekką majówkę i weź udział w konkursie! Majówka zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią pojawia się sezon grilla, tłustego mięsa i alkoholu. Nie każdy z nas tak wyobraża sobie...