• Informacje na temat:

    lekkie ciasto budyniowe

Przepisy na temat: lekkie ciasto budyniowe
  • Placek drożdżowy z masą budyniową

    ..., resztę cukru i jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę.W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. 2. Truskawki umyj, oczyść, pokrój na połówki. Blachę (36 x 41 cm) posmaruj tłuszczem. Stolnicę oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.Rozwałkuj na stolnicy na grubszy placek. Wylep nim spód blachy. Odstaw jeszcze na ok. 15 minut, by ciasto ponownie podrosło. 3. Pozostałe masło...

  • Ciasto kruche z truskawkami i budyniem. Delicja, której trudno się oprzeć:)

  • Budyniowy wieniec z morelami

    ...elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.  2. Z reszty mleka, proszku budyniowego i pozostałego cukru ugotuj budyń. Przestudź. Morele pokrój na kawałki i zalej wrzątkiem. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i uformuj prostokąt o wym. 20 x 40 cm.  3. Na ciasto wyłóż budyń (pozostawiając 2 cm z boków nieposmarowane)i osączone morele. Zwiń, zaczynając od dłuższej krawędzi,a następnie mocno zlep brzegi.Przełóż...

  • Ciekawe połączenie słodkiego ciasta i budyniu z lekko kwaśnymi śliwkami

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin ●bułka tarta Przygotowanie: 1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180ºC. Ostudź. 2. Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo cierpkie, możesz oprószyć je cukrem). Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną...

  • Ciasto na zdjęciu jeszcze się nie zsiadło, ale ciężko sie powstrzymać od spróbowania :)

  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...z cytryny. Ciasto wylać na jabłka. Piec ok. 30 minut w 180°C. Pozostawić w formie na 10 minut do przestudzenia. Wyjąć, odwracając tak, by biszkopt był na spodzie. Ostrożnie zdjąć folię. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty krem. Przełożyć do miski, posypać cukrem wanilinowym. Schłodzić. Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem. Mieszając, dodawać porcjami...

  • Pyszne i szybkie do zrobienia ciacho.

  • Najlepsze ciasta na Międzynarodowy Dzień Pieczenia

    Sernik rabarbarowy, Banana split lub brzoskwinowo-budyniowe - wypróbuj doskonałe przepisy na pyszne ciasta!

  • Zaciekawiły mnie te naleśniki z proszkiem budyniowym. Postanowiłam przygotować swoją wersję. Naleśniki są niezwykle pachnące, chrupiące i pyszne. Dodam, że wychodzą bardzo cieniutki i nie chłoną tłuszczu. Polecam podać z ulubionymi dodatkami.

Artykuły na temat: lekkie ciasto budyniowe
  • Lekki tort z kremem budyniowym

    Z kremem budyniowym Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem 5 żółtek, 5 łyżek cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 170 ml mleka, 9 dag masła lub margaryny. Ponadto: 4 łyżki dżemu truskawkowego, 50 dag truskawek, 2 łyżki posiekanych pistacji Obie...

  • Puszysty biszkopt kawowy z masą budyniową, bezą włoską i frużeliną z wiśni. Wszystko oblane polewą czekoladową i udekorowane owocami. Biszkopt kakaowy7 jajek rozmiar L1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju słonecznikowego2 łyżki kakao7 łyżek mąki pszennej Beza włoska65 g orzechów włoskich80 g białek120 g drobnego cukru Budyń waniliowy500 ml mleka100 g cukru1 laska wanilii4 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej200 g masła w temperaturze pokojowej...

  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...i skórkę otartą z cytryny. Ciasto wylać na jabłka. Piec ok. 30 minut w 180°C. Pozostawić w formie na 10 minut do przestudzenia. Wyjąć, odwracając tak, by biszkopt był na spodzie. Ostrożnie zdjąć folię. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty krem. Przełożyć do miski, posypać cukrem wanilinowym. Schłodzić. Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem. Mieszając...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Bułeczki owocowo-budyniowe

    ...i gotujemy 30 minut, żeby owoce zmiękły. 2. Drożdże mieszamy z 15 g cukru. Rozpuszczamy masło i dodajemy 200 ml mleka. Mąkę, 60 g cukru, jajo, drożdże i mleko z masłem wyrabiamy mikserem. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 3. Budyń gotujemy w 350 ml mleka, według przepisu na opakowaniu. Studzimy. 4. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy wałek i kroimy na 10 pasków, które układamy na...

  • Planujesz piknik i nie wiesz, jakie przekąski zabrać ze sobą w plener? Żaden problem! Wykorzystaj pomysły naszych użytkowników, a zyskasz pewność, że zaserwujesz bliskim smaczny i niebanalny posiłek. Fot. 123RF/Picsel Wiosna dostarcza nam wielu okazji do spotkań z bliskimi na łonie natury. Kiedy temperatury zaczynają oscylować w granicach 25 stopni, aż trudno powstrzymać się przed zorganizowaniem grilla lub pikniku. Z pewnością wielu z was w takiej sytuacji zastanawia się nad tym, jakie...

  • Karpatka z kremem budyniowym. Tego smaku nie znajdziesz w cukierni

    Puszysty krem zamknięty między płatkami lekkiego ciasta wykonasz zaledwie w 90 minut.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Kolorowe ciasta

    ...pomarańczowym. Na koniec dodaj kilka kropli barwnika oraz pianę z białek. Wymieszaj łyżką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto. Piecz w temp. 165°C 50-60 min. Gdy(...) na ok. 20 sztuk: Na ciasto: 175 ml mleka, 1 jajko, 45 dag + 2 łyżki mąki, 1 dag suchych drożdży, 5 dag cukru, 25 dag masła. Na nadzienie: 70 dag wiśni (świeże lub mrożone), 3-4 łyżki cukru, 4 płaskie...

  • Bez śniadania ani rusz – to hasło, powtarzane nam od dziecka jak mantra, jest głęboko zakorzenione w naszej świadomości. Pierwszy poranny posiłek to jednocześnie pierwszy solidny zastrzyk energii na cały nadchodzący dzień. Fot. 123RF/Picsel Ważne, by zawsze o nim pamiętać, spożywać je regularnie, w odpowiedniej formie i zrównoważonych proporcjach. Dlatego warto zadać sobie kilka pytań i dowiedzieć się, jak wygląda nasze podejście do śniadań. Czy jest prawidłowe, czy może przyda się mały...