• Informacje na temat:

    lekki sos do szparagi

Przepisy na temat: lekki sos do szparagi
  • Lekka zapiekanka z pomidorami

    Sposób przygotowania Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach - pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki. Posmaruj olejem dwie foremki lub jedną większą. Połącz ze sobą makaron...

  • Przepis na prosty i szybki w przygotowaniu lekki sos czosnkowo - koperkowy na bazie jogurtu naturalnego. Smaczny i bardzo aromatyczny :)

  • Lekka szparagowa sałatka z orzechami włoskimi

    Sposób przygotowania Szparagi, szpinak i truskawki myjemy. Truskawki szypułkujemy i kroimy każdy owoc na pół. Odcinamy twarde końcówki szparagów, zieloną część kroimy na 3 kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy białe wino i smażymy szparagi, aż wino odparuje. Do miski dodajemy szpinak, szparagi, truskawki i orzechy włoskie Chandler...

  • Przepyszne chrupiące szparagi z sosem czosnkowym

  • Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej

    Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie...

  • Kto powiedział że hamburger musi być podawany w bułce?

  • Zielone szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

    ....  5. Szparagi dekoracyjnie ułóż na talerzach, np. formując je w jodełkę. Na nich ułóż gorące jajko w koszulce, polej sosem holenderskim.  Od razu podawaj. Szparagi należy gotować w wąskim, wysokim garnku(...) przygotowania: 1. Odkrój kilkucentymetrowe, zdrewniałe końce szparagów (inaczej w czasie gotowania główki szparagów szybko się rozpadną, a dół będzie jeszcze twardy). Szparagi powinny być równe...

  • Sałatka z cyklu "zielono mi", czyli zielone szparagi, zielony groszek i zielona sałata. Wszystko uzupełnia sos imbirowy.

  • Szparagi w sosie ziołowym

    ..., pieprzem i szczyptą cukru. Ugotowane do miękkości szparagi wyjąć, ułożyć na półmisku. Polać przygotowanym sosem. Obok ułożyć plasterki szynki. Danie udekorować ziołami.(...)Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania lekko posolonej wody). Przestudzić, obrać ze skorupek. Białe szparagi opłukać, obrać, odciąć twarde końcówki. Pędy związać w pęczki. W wysokim garnku...

  • O :) Sezon na szparagi ,więc trzeba korzystać ile wlezie :)

Artykuły na temat: lekki sos do szparagi
  • Czas na szparagi

    ...z tym spotyka się ją dość rzadko. W sosie holenderskim Zielone szparagi oczyść i odetnij korzonki. Gotuj z dodatkiem soku z cytryny trzy minuty. Masło pokrój, włóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj dwa żółtka, łyżkę wody i energicznie mieszaj, aż składniki się połączą. Gdy sos stanie się kremowy, dolej sok z cytryny i dopraw solą. Szparagi wyłóż na talerz, polej sosem i posyp posiekaną...

  • Szparagi nie tylko wspaniale smakują, ale także oczyszczają nasz organizm. Są istną bombą witaminową, zawierają karoten i żelazo. Regularnie jedzone obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory.   Kucharz Piotr Kucharski radzi, jak prawidłowo gotować i przechowywać szparagi. Podpowie również, jak przyrządzić trzy najlepiej pasujące sosy do szparagów: błyskawiczny polski, holenderski i sos na bazie śmietany i zasmażki z cebulą.   Dzień Dobry TVN/x-news

  • Jajka po florentyńsku ze szparagami

    ...brioszce ułóż porcję szpinaku odciśniętego z soku, następnie szparagi i po jednym jajku. Polej sosem holenderskim i posyp szczypiorkiem. Zajadaj od razu. Szparagi, jajka i sos holenderski to klasyk(...) przygotowanie jajek po florentyńsku to wyższa szkoła technik kulinarnych. Łatwo nie będzie, będzie za to niebiańsko smacznie. Przygotowanie: Najpierw przygotuj sos holenderski. Zacznij od...

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki szparagów powinny...

  • Grillowane szparagi z cytrynową śmietaną z sera koziego

    Szparagi są doskonałe i na surowo, i po ugotowaniu, a tu je lekko zgrillowałam i ułożyłam na wykwintnym łożu ze śmietany z sera koziego o cytrynowym aromacie. Ten sos nadaje się znakomicie do(...) natrzyj odrobiną oleju kokosowego. Piecz szparagi około 5 minut, aż pojawią się na nich ślady żeberek grilla. Odwróć i piecz jeszcze kilka minut, aż każdy szparag zmięknie i będzie ładnie upieczony...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Szparagi - przebój wiosennej kuchni

    Sezon na szparagi czas zacząć! Białe, zielone lub fioletowe szparagi kosztują obecnie ok. 5 złotych za pęczek. Maj to najlepszy czas na to, by smakować je z jajkami, wędlinami czy serami.

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Kinga Paruzel: Łosoś / szparagi / mak

    Łosoś i szparagi - normalne, lekkie danie. Coś jednak nie pasuje mi w tej lekkości. Wkrada się tutaj dużo przeciętności.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...