• Informacje na temat:

    lekki krem cytrynowy do tortu

Przepisy na temat: lekki krem cytrynowy do tortu
  • Tort truskawkowy

    Truskawki to bogactwo witamin! Wiosną i latem dostęp do nich jest nieograniczony, dlatego nie może ich zabraknąć na stole. Tort truskawkowy z masą mascarpone to propozycja na popołudniowy, lekki deser.

  • Sprawdzony przepis na "Lekki deser cytrynowy"

  • Marmurek malinowo-brzoskwiniowy

    .... Ok. 1/3 malin zmiksuj z sokiem cytrynowym i 4 łyżkami cukru. Brzoskwinie umyj, ponacinaj skórkę u nasady. Owoce włóż na chwilę do wrzątku. Wyjmij, obierz, rozetnij, usuń pestki,  miąższ pokrój na cząstki.  3. Namocz 5 łyżeczek żelatyny, rozpuść ją, podgrzewając. Jogurt utrzyj z twarogiem, 2/3 szkl. śmietany, 1 cukrem waniliowym i połową pozostałego cukru. Do kremu domieszaj żelatynę. Rozdziel...

  • lekki, orzeźwiający, niezamulający, bardzo smaczny tort :-)

  • Bezowe torciki i torty

    ...okrąg o średnicy ok. 24 cm. Wyłóż na niego pianę, formując na środku lekkie wgłębienie na krem. Wstaw do piekarnika na 5 minut, zmniejsz temperaturę do 130°C i susz jeszcze 50-60 minut. Wyjmij, odstaw(...) ubitą kremówkę. Odłóż 5 łyżek kremu, połącz z czekoladą. Jasnym kremem przełóż blaty bezowe i posmaruj boki tortu.  3. Wierzch udekoruj rozetkami z czekoladowego kremu, na nich ułóż orzeszki. Chłodź...

  • Pyszny, delikatny, świeży tort, w którym cytrynowa nuta, jest nie tylko zatopiona w delikatnym kremie z mascarpone, ale również mocno zaakcentowana w mięciutkim, cytrynowym biszkopcie. Idealny na każdą okazję

  • A dzisiaj obiecana propozycja walentynkowa. Wiem – pracochłonna, co może zniechęcać, ale zapewniam, ze najwięcej czasu zajęło mi przygotowanie czekoladowej dekoracji. Chciałam poćwiczyć tę formę przed wyjściem z nią przed większą publicznością. Może nie jest idealna, ale i tak zebrała pozytywne recenzje. W poszanowaniu dla święta zakochanych nie będę Was usilnie namawiać do przygotowania fikuśnych dekoracji – na pewno ciasto nie straci na smaku gdy najzwyczajniej w świecie polejecie je...

  • Sprawdzony przepis na "Tort cytrynowy"

  • Dzisiaj zrobiłam krem cytrynowy. Ma on kosystencję pianki, nadaje się do ciastek, ciast i do jedzenia po prostu z pucharków. Robi się go około 10 minut, z czekaniem na stężenie około godziny czasu. Zapraszam do przygotowania.

  • Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a nie margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt maślana. Jest po prostu pyszna :)

Artykuły na temat: lekki krem cytrynowy do tortu
  • Kokosowo-cytrynowy tort dla Cécile

    ...przelozyc juz lekko stezalym kremem. Ja ukladam pierwszy krazek na talerzu na ktorym bede podawac ciasto, zamykam na nim obrecz tortownicy by uzyskac idealny ksztalt tortu. Chlodzic calosc minimum 12(...). Wylozyc wierzch i boki tortu kremem, posypac kokosem. Schlodzic kolejne 2 h.   To takie typowo zimowe ciasto... Mysle, ze bedzie tez idealnie sie nadawac na swiateczny badz noworoczny stol.

  • Torty pojawiają się na naszych stołach w przełomowych momentach życia. Obecnie trudno, bez nich wyobrazić sobie celebrowania takich uroczystości, jak urodziny, wesela czy też chrzciny. Ciasta, ciasteczka i muffinki są urocze, jednak żaden deser nie wygląda równie imponująco, co tort! Co zrobić, aby wyszedł idealny? Zapoznajcie się z poradami Dariusza Barańskiego, szefa kuchni restauracji Concept13. Fot. 123RF/Picsel Sztuka cukiernicza nie należy do najprostszych. Aby stworzyć znakomite...

  • Babeczki

    Efektowne, z dużą porcją kremu, ciastka idealne na urodzinowe przyjęcie. Oprócz tortu albo zamiast niego.

  • Ola przygotowała niezwykle smaczny i przepięknie prezentujący się w ciemności tort. Jeśli lubicie smak porzeczki i cytrusowe nuty, ten wypiek z pewnością przypadnie wam do gustu. Biszkopt cytrynowy5 dużych jaj ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków¾ szklanki mąki tortowej¼ szklanki mąki ziemniaczanej1 cytryna (skórka) Frużelina porzeczkowa400 g czarnych porzeczek100 g cukru1 cytryna (sok)5 łyżeczek żelatyny75 ml wody Krem cytrynowy2 szklanki mleka4 jaja4 łyżki mąki pszennej5 łyżek mąki...

  • Słodkości na wielką okazję

    Desery po uroczystym obiedzie powinny być lekkie i puszyste. Krem maślany do tortu zastąp delikatniejszą masą z serka, bitej śmietany lub galaretką.

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Komunia święta

    ...z cytryny, 2 łyżki żelatyny, szklanka śmietanki kremówki (36 proc.), cukier wanilinowy, filiżanka herbaty, mango, komunijne ozdoby cukiernicze (z wafelków, cukru, marcepanu lub czekolady) Przygotowanie(...) wystygnie, przekrój biszkopt na pół, aby powstały dwa równe blaty. 2. Gruszki z puszki osącz z soku lub syropu. Pokrój na mniejsze kawałki, zmiksuj z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny. Dobrze schłodzoną...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Aromatyczne poncze do biszkoptów

    ...pasuje do tortów orzechowych oraz biszkoptów przekładanych kremem kawowym lub czekoladowym. Rumowo-cytrynowy Zagotuj 1 szklankę wody z 1/2 szklanki cukru oraz skórką otartą z 1/2 cytryny. Następnie dobrze wystudź i przecedź przez gęste sitko. Dolej 100 ml rumu. Stosuj do nasączania blatów czekoladowych i klasycznych biszkoptów przekładanych bitą śmietaną albo kremem maślanym. Pomarańczowo...

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...