• Informacje na temat:

    leczo ze słodkiej kapusty

Przepisy na temat: leczo ze słodkiej kapusty
  • Gulasz z Kolozsvaru

    Składniki: 40 dkg wołowiny 15 dkg cebuli 5 dkg smalcu 60 dkg ziemniaków 40 dkg kapusty 1 dkg słodkiej papryki 1 ząbek czosnku szczypta kminku sól leczo lub 2 pomidory i zielona papryka pół pęczka natki pietruszki Zeszklić na smalcu cebulę, dodać paprykę i zalać dwoma łyżkami wody. Dodać pokrojone w kostkę mięso, zgnieciony czosnek i kminek. Doprawić solą i dodać gotowe leczo lub...

  • Bigos ze słodkiej kapusty

  • Kuchnia chorwacka

    ...z podrobów jagnięcych nadzianych w jelito i upieczone na grillu, a jedynie na Visie dostaniemy pizze z sardelami. Tereny położone przy źródłach wody słodkiej znane są z egzotycznych dań z żab i raków...

  • Obecność kapusty w naszej rodzimej kuchni zawdzięczamy Hunom i Mongołom. To właśnie oni sprowadzili do Europy to warzywo, które dość szybko stało się ulubieńcem mieszkańców starożytnej Grecji. W Polsce kapusta zadomowiła się na stałe w XIV wieku. Kapusta jest leczniczym i niskokalorycznym warzywem. Posiada sporą ilość witamin i składników mineralnych, więc warto po nią sięgać w szczególności, że jest warzywem tanim i dostępnym przez cały rok. Wracając do tematu, nie wiem czy znacie zupę ze...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...dodaje się baraninę). Można je spotkać przyrządzone podobnie jak w Polsce - w liściu kapusty, ale kiszonej, albo też na sposób bałkański - w liściu winorośli. Oba rodzaje dusi się w sosie pomidorowym. Dla(...), tradycyjne węgierskie danie z wołowiny z kapustą, zazwyczaj podawane z galuskămi- kluskami zamiast chleba. Bawiąc w okolicach Klużu warto spróbować potrawy o nazwie varză călită - szatkowanej kapusty...

  • "Oszukany" kapuśniak też jest pyszny. A przygotowany na mięsie wołowym, pycha.

  • Bardzo lubię łazanki,te powstały z tzw.odzysku.Wcześniej robiłam gołąbki,została mi kapusta,szkoda wyrzucić..więc ugotowałam do miękkości...a dalej w przepisie. Serdecznie polecam:)

  • Gdy niedawno przeglądałam blog “Jadłonomia” – przepis na wegetariańskie leczo z młodej kapusty wprawił mnie w zachwyt i natychmiastową potrzebę ugotowania potrawy. Miałam w domu młodą kapustę, bo akurat jest na nią sezon, ale musiałam popędzić do sklepu po świeżą paprykę. Ona wiosną nie jest tania, ale czego nie robi się dla spełnienia marzeń?

Artykuły na temat: leczo ze słodkiej kapusty
  • Pięć sprawdzonych sposobów  na zaparcia

    ...1. Na czczo sok warzywny Najskuteczniejsze są soki ze słodkiej  i  kiszonej kapusty, marchewki, rzodkwi oraz surowych ziemniaków, bo zawierają naturalny błonnik i pobudzają perystaltykę jelit. Nie niszczą przy tym flory bakteryjnej,  dostarczając witaminy  i mikroelementy. Wzmocnisz ich efekt, dodając szczyptę czarnego pieprzu lub chili - zawarta w nich kapsaicyna sprzyja wypróżnieniom.  Jak...

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Kulinarne początki gwiazd

    Ze swojej edukacji kulinarnej aktorka Maria Pakulnis szczególnie pamięta wekowanie lecza. W okresie, gdy jeszcze brakowało towarów w sklepach, chciała przydomową spiżarkę zapełnić ulubioną potrawą, by cieszyć się nią w zimie. Zrobiła 60 słoików, ale wszystkie poszły na śmietnik, bo zapomniała o pasteryzacji. Leczo doczekało się premiery na wielkim przyjęciu. Jak wielkie było rozczarowanie gwiazdy...

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • Smaki zza miedzy

    Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce - zdecydowanie pochodzą z... Ukrainy. To tylko początek sekretów ukraińskiej kuchni, które w...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Sposoby na świąteczne przejedzenie

    Jak zapobiegać i jak leczyć skutki?

  • Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że za włączeniem ich do diety przemawiają nie tylko względy estetyczne? Szczególnie cenne są fioletowe warzywa, gdyż mogą uchronić nas przed rakiem. Fot. 123RF Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki - co je łączy? Z pozoru, poza doskonałym smakiem, niewiele, Jeśli jednak przyjrzycie się im dokładniej, z pewnością rzuci wam się w oczy ich...

  • Stłuszczenie wątroby

    Nie tylko po alkoholu…

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...