• Informacje na temat:

    leczo z cebuli i marchewki

Przepisy na temat: leczo z cebuli i marchewki
  • Wegetariańskie leczo

    Cukiniowe z marchewką Sposób przygotowania Papryki i cukinie umyj, oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, umyj, potnij w cienkie plasterki. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule oraz czosnek. Oprósz je słodką i ostrą papryką. Zasmaż, uważając, by nie przypalić papryki. Dodaj pokrojone warzywa, oregano, ajvar, sól i pieprz. Duś ok. 20 minut...

  • szybka i smaczna na każdą okazję

  • 3 najlepsze zimowe zupy odchudzające

    .... Taka zupa nasyci nas tak bardzo, jak drugie danie! Składniki na 3 porcje: 40 dag filetów drobiowych, 1 cebula, 4 marchewki, 1 duża pietruszka, 1/2 selera, 1 por, ziele angielskie, po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku, 3 listki laurowe, pieprz. Warzywa (bez cebuli) myjemy, kroimy w kostkę. Mięso opłukujemy, wkładamy do garnka, dodajemy warzywa i przyprawy, zalewamy zimną wodą...

  • Danie na bazie warzyw z przydomowego ogrodu ;-)

  • Cukinia po bolońsku

    Zwykle przygotowujemy z niej leczo. Warto jednak wypróbować inne przepisy z wykorzystaniem tego warzywa.

  • Szybkie i pyszne:)

  • Jednogarnkowe dania z pulpecikami

    ..., 1/2 pokruszonej fety oraz 1/2 cebuli. Dosyp sól i pieprz oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Wyrób. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje mięsa. Formuj pulpeciki. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Zrumień na nim pulpeciki. Zdejmij je.  3. Na tym samym tłuszczu zeszklij resztę cebuli. Wrzuć papryki. Smaż razem chwilę. Dodaj pomidory. Duś 15 minut. Przypraw solą i pieprzem. Włóż mięsne kuleczki. Duś 15 minut. Pod...

  • Leczo jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Danie obowiązkowo musi być pikantne. Super smakuje i przygotowuje je nawet w środku lata :) ;

  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    Rosół to niezaprzeczalnie król niedzielnego obiadu, stały bywalec polskich stołów. Ochoczo serwowany na co dzień i od święta. Wszyscy doskonale znamy oraz doceniamy jego wyjątkowy smak. Co takiego ma w sobie, że możemy go jeść i jeść? Poznaj tajemnice rosołu oczko po oczku!

  • Oryginalne leczo to papryka, cebula i pomidory. Ja dodaję jeszcze kabaczka i kiełbaskę.Wyśmienite danie jednogarnkowe.

Artykuły na temat: leczo z cebuli i marchewki
  • Kolorowe warzywa i owoce. Co leczą?

    ...czosnku czy cebuli. Dlatego warzywa te najlepiej zjeść zaraz po rozdrobnieniu. Zobacz także:

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Zupy: odchudzają i leczą

    .... Jeśli dodasz do wywaru dużo cebuli albo czosnku, dodatkowo zmobilizujesz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami.  Zupa cebulowa to obok rosołu klasyka na przeziębienie. Kombinacja selera, marchewki oraz imbiru również doskonale wpływa na obniżenie gorączki. Ale nie tylko rozgrzewające właściwości zupy przemawiają na jej korzyść. Taka forma dania to idealne rozwiązanie dla tych, którzy...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Leczo z papryki, cukinii i kiełbasy

    Do leczo warto dodać kabaczki oraz pokrojoną marchewkę podsmażoną na oleju. Zamiast kiełbasy można włożyć grillowane serdelki.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Dieta na problemy ze skórą

    ...: Dwie marchewki zetrzyj na grubej tarce. Dodaj 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki i posiekaną dymkę ze szczypiorem. Wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Posyp po...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Modne, ale czy na pewno zdrowe?

    ...: Owsianka z płatków górskich, ugotowana na wodzie, z dodatkiem orzechów, malin i jagód. Drugie śniadanie: Kawałki ogórka, papryki i kalafiora z pastą z soczewicy i marchewki. Obiad: Krem z fasolki(...) ryżem i czerwoną soczewicą, z dodatkiem cebuli i natki pietruszki. Jarski burger: Wymieszaj 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 startego ugotowanego buraka, łyżeczkę posiekanych pestek...

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...