• Informacje na temat:

    leczo skladniki

Przepisy na temat: leczo skladniki
  • Węgierskie leczo

    Kabaczki obrać i pokroić w kostkę, z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.

  • Propozycja na goraca kolacje

  • Leczo

    Węgierska potrawa idealna na domową imprezę

  • Prawdopodobnie najlepsze leczo!

  • Leczo, jakiego nie jadłaś!

    W tym daniu nie musisz ściśle trzymać się przepisu. Ważne, by duszenie zacząć od składników twardszych, a potem dodawać te, które potrzebują mniej czasu, by stały się miękkie. Wtedy leczo będzie przysmakiem pełnym kolorów oraz chrupiących warzyw.

  • Żal byłoby nie zrobić skoro warzywa rosną we własnym ogrodzie. Można je zrobić bez wędliny, można zrobić z wędliną. Wszystko zależy od naszych upodobań.

  • Leczo z kurczakiem

    ...pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i kurczaka.  Leczo doprawiamy do smaku i gotujemy przez około pół godziny. Następnie podajemy z ciemnym pieczywem.

  • Szybkie i pyszne:)

  • Patisony z leczo

    ...warzywa, dopraw i uduś. Patisony nafaszeruj przygotowanym leczo (jeśli nie były gotowane - piecz ok. 15 min w 180ºC).

  • Pyszne i pożywne letnie danie !

Artykuły na temat: leczo skladniki
  • Kolorowe warzywa i owoce. Co leczą?

    ​Czerwienie i żółcienie działają pobudzająco, a odcienie niebieskiego i zielenie uspokajają. Każda barwa w pokarmie to pewna substancja chemiczna o określonym działaniu.

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Zupy: odchudzają i leczą

    ​Czy ty też za swój główny cel w nowym roku postawiłaś sobie zrzucenie paru kilogramów? A może postanowiłaś zdrowo się odżywiać i wprowadzić na stałe do swojej diety zupy? I bardzo dobrze. To ma sens.

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Kosmetyczne ABC. Naturalne składniki, które poprawią wygląd skóry

    Coraz więcej kobiet czyta etykiety kosmetyków w poszukiwaniu parabenów, sztucznych barwników i konserwantów, które mogą uczulać i podrażniać. My również zachęcamy, żeby uważnie przyglądać się składom kosmetyków i szukać w nich naturalnych składników. Jakich? Olejków i witamin. Żeby ułatwić wam zadanie przygotowałyśmy dla was podręczną listę dobroczynnych składników.

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • Lecz się tak, by sobie nie szkodzić

    By kuracja była skuteczna, nie wystarczy sumienne przyjmowanie leków. Jakie są najczęstsze błędy popełniane w trakcie terapii?

  • Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że za włączeniem ich do diety przemawiają nie tylko względy estetyczne? Szczególnie cenne są fioletowe warzywa, gdyż mogą uchronić nas przed rakiem. Fot. 123RF Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki - co je łączy? Z pozoru, poza doskonałym smakiem, niewiele, Jeśli jednak przyjrzycie się im dokładniej, z pewnością rzuci wam się w oczy ich...

  • Zielone suplementy, które leczą i odmładzają

    Moda na zdrowe suplementy trwa. Młody jęczmień, chlorella, spirulina, zielona kawa czy nasiona konopi są zdecydowanie czołowymi superfoods. Poza tym, że posiadają chlorofil nadający im zieloną barwę, to są bogate w białko, witaminy i mikroelementy. Ciągle trwają badania na temat ich wpływu na organizm człowieka. Co udało się ustalić do tej pory?

  • Pestki dyni do popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Czy to zwykła przekąska? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Ale równocześnie działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają jego wchłanianie, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu całkowitego i...

Wideo na temat: leczo skladniki
  • Najważniejszy składnik diety

    Ze statystyk wynika, że w perspektywie ostatnich dwóch dekad spożycie chleba w Polsce spadło o połowę. Tymczasem zarówno piekarze, jak i specjaliści od żywienia przekonują, że pieczywo jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe.

  • Pączki smażone w głębokim tłuszczu praktycznie nie zawierają żadnych składników odżywczych.

    Dietetycy radzą, by tłustego czwartku nie traktować jako święta objadania się, lecz jako tradycję, którą trzeba podtrzymywać, choć oczywiście z umiarem, symbolicznie. W zupełności wystarczy jeden pączek, który i tak z powodu dużej zawartości cukru i tłuszczu jest prawdziwą bombą kaloryczną. A ten kupiony w supermarkecie zawiera jeszcze dodatkowo substancje wspomagające smak i zapach.

  • Rokitnik – wielka moc małego owocu

    Dlaczego rokitnik jest tak dobry dla naszego zdrowia? - Owoce rokitnika w 100 gramach mają od 200 do nawet 600 miligramów witaminy C, więc to jest absolutny skarb - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Iwona Wawer z Zakładu Chemii Fizycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jak się okazuje, rokitnik to nie tylko bogaty w zdrowe składniki owoc, lecz także znakomity składnik kosmetyków. Jak przyznała Agnieszka Cegielska, krem do rąk z rokitnika należy do jej ulubionych. Jakie jeszcze sekrety...