• Informacje na temat:

    lecz do słoików

Przepisy na temat: lecz do słoików
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    .... Wszechstronny ogórek W jakiej formie kiszone rarytasy najczęściej pojawiają się w codziennym menu? Ogórkowa, kapuśniak, surówka, bigos. Lecz z ich wykorzystaniem nie trzeba trzymać się ściśle ustalonych...

  • Od kilku lat robię. Przepis niezawodny, zawsze się udaje i bardzo smakuje. W zimie mam namiastkę lata :) wystarczy tylko podsmazyć kiełbaskę z cebulką i mamy pyszne leczo.

  • Te wspaniałe rzodkiewki...

    ...jednocześnie tonizuje nadmiar kwasów w żołądku. Rzodkiewki zapobiegają niestrawności, likwidują zgagę. Leczą nadkwaśność żołądka, przepłukują nerki, zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Zwiększają(...). Rzodkiewki włożyć do wywaru, gotować 2 minuty i wyjąć. Następnie rozłożyć je do słoików i zalać zimnym wywarem. Jeśli rzodkiewki mają być dłużej przechowywane, trzeba je pasteryzować przez 15 minut...

  • Na zimowe chłodne dni, pyszny, szybki, domowy obiad ze słoika :)

  • W zimie jak znalazł dla osób pracujących.

  • zimą wykorzystuję je jako sos do makaronu, można dodać smażony filet z kurczaka albo jako dodatek do drugiego dania, nie dodaję zbyt dużo przypraw, ziołami doprawiam przed podaniem bo ich dodatek zależy od rodzaju przygotowywanej potrawy

  • Tak przygotowaną cukinię używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp)

  • Domowy przepis na pyszny, zdrowy przecier pomidorowy. Po co kupować "gotowce" skoro można szybko i łatwo zrobić go samemu :)

  • Leczo w moich przetworach to podstawa ! Uwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok. Pycha

  • Tradycyjnie jak co roku wśród moich przetworów zimowych muszą znaleźć się jabłka tarte. Są pyszne, zarówno do kanapek, naleśników i co najważniejsze do szarlotki! Polecam!

Artykuły na temat: lecz do słoików
  • Zioła, które leczą

    ...wspomaga leczenie chorób płuc i oskrzeli. Jest także sprzymierzeńcem w walce z chorobami skóry (np. egzema, trądzik). Pomaga zarówno picie naparu, jak też robione z niego okłady. Na opryszczkę melisa(...) też przetwory wspomagają leczenie schorzeń siatkówki. Ponadto regulują procesy trawienne (skuteczne i przy biegunkach, i przy zaparciach). Suszone owoce działają przeciwgorączkowo i antyseptycznie...

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • Inhalacje leczą katar, kaszel, chrypkę

    Przez nozdrza do układu oddechowego mogą dostać się lecznicze cząsteczki o wyjątkowych właściwościach. Pod ich wpływem zmniejszy się obrzęk śluzówki. Stanie się ona lepiej nawilżona, a przez to(...) nie wychodzić na dwór (przez 2-3 godziny). Poznaj moc leczniczych ziół, olejków oraz solanek Ważne zasady: - inhalacja z dodatkiem ziół, soli lub solanek - parę wdychaj nosem, a wydychaj ustami...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Pięć sprawdzonych sposobów na zdrową tarczycę

    Lecz się naturalnie.

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Sprytne patenty na przetwory

    Żeby ogórki kiszone były jędrne, ale i smaczniejsze, wrzuć do słoika liść czarnej porzeczki, liść winorośli albo liść dębu.  By ogórki nie były "puste" w środku, przed włożeniem do słoików(...), czy słoik był dobrze zakręcony i nakrętka szczelna. Aby konfitury równomiernie się smażyły, od czasu do czasu potrząsaj rondlem. Owoce w konfiturze powinny być szkliste, lecz nie mogą się...

  • Pestki dyni do popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Czy to zwykła przekąska? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Ale równocześnie działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają jego wchłanianie, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu całkowitego i...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...- wyparzone. Przetwory od razu po zakończeniu gotowania wkładaj do słoików i szczelnie zamykaj wygotowanymi nakrętkami. Tylko konfitury z malin i truskawek wkładaj do słoików dopiero kiedy zupełnie ostygną(...) nakrętkę) lub zjedz przetwór od razu. Konfitury są to przetwory gęste, lecz nie mają zżelowanej konsystencji. Otrzymuje się je bardzo długo smażąc całe lub rozdrobnione owoce w syropie o dużej...

  • Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że za włączeniem ich do diety przemawiają nie tylko względy estetyczne? Szczególnie cenne są fioletowe warzywa, gdyż mogą uchronić nas przed rakiem. Fot. 123RF Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki - co je łączy? Z pozoru, poza doskonałym smakiem, niewiele, Jeśli jednak przyjrzycie się im dokładniej, z pewnością rzuci wam się w oczy ich...

Wideo na temat: lecz do słoików
  • Warzywa i sery w słoiku, czyli nauka kiszenia i piklowania

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" David Gaboriaud przygotował słoiki pełne kiszonych i piklowanych warzyw. Są one nie tylko smaczne, lecz także zawierają dużo potrzebnych nam probiotyków. Jak idealnie je przygotować? Na stole pojawiły się pikle z grillowanych warzyw, kiszone warzywa i „nakładany hermelin”, czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek. (Dzień Dobry TVN)