• Informacje na temat:

    łazanki kiszona

Przepisy na temat: łazanki kiszona
  • Łazanki z kapustą

    Sposób przygotowania: Grzyby namocz i ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Kapustę zalej wywarem z grzybów. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj do kapusty. Dołóż przyprawy i gotuj ok. 40 minut. Po tym czasie do kapusty dodaj pokrojone grzyby. Gotuj jeszcze 20 minut. Przypraw solą i pieprzem. Łazanki ugotuj wg przepisu na opakowaniu. W żaroodpornej formie ułóż na przemian...

  • Można wykorzystać różne skrawki wędlin co daje za każdym razem inny smak potrawy. Czasami dla odmiany do tej potrawy razem z wędliną dodaję pokrojone w paski i usmażone pieczarki.

  • Kapusta kiszona z makaronem i pieczarkami

    Składniki: op. makaronu kokardki lub łazanki 20 dag pieczarek 70 dag kiszonej kapusty łyżka słodkiej papryki duża cebula pół łyżeczki ziaren kminku przyprawa do bigosu sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. 2. Kapustę dwukrotnie opłucz, dokładnie odciśnij, posiekaj. Włóż do garnka...

  • Dziś łazanki :-)

  • Przygotować łazanki: z mąki, jajka, soli i 4 łyżek ciepłej wody zagnieść dość twarde ciasto. Rozwałkować placki i rozłożyć na czystej ściereczce, aby nieco przeschły. Placek posypać lekko mąką, zwinąć w rulon i pokroić w dwucentymetrowe paski. Paski pokroić w kwadraciki. Łazanki gotować 5-7 min. w posolonym wrzątku, zahartować zimną wodą, odcedzić. Wymieszać z oliwą lub masłem, aby się nie...

  • Smakują wszystkim. Dowolne modyfikacje według upodobań i gustów.

  • Pomysł na prosty obiad

    ...żaroodpornej i obficie posypiesz żółtym serem. Łazanki z kapustą Nie masz pomysłu na obiad? Przesmaż na oleju cebulę z kiszoną kapustą i makaronem łazanki. Dopraw i podaj na stół. Soczysta wieprzowina...

  • błyskawiczne

  • Tradycja i magia przy wspólnym stole

    ...oraz przeciwutleniacze odpowiedzialne m.in. za działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Prostym i smacznym daniem są łazanki z kapustą i grzybami. Przygotowywane na bazie makaronu o specjalnym...

  • Nie jest to może najbardziej wyszukane danie, nie jest również zbytnio fotogeniczne, ale w mojej rodzinie absolutnie wielbione za smak i aromat ;-)

Artykuły na temat: łazanki kiszona
  • Szybki bigos

    Do dania pasują łazanki ze skwarkami.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Dominika Wójciak "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę"

    ...rabarbarowego tiramisu. Poczęstuj rodzinę chlebem bananowo-cukiniowym i chałwową owsianką z dynią. Zaproś przyjaciół na łazanki z kiszoną kapustą w curry, pizzę z kalafiora lub pieczone ziemniaki...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele prozdrowotnych właściwości mają kiszonki. Zajadamy się kiszonymi ogórkami, kapustą, czosnkiem i innymi warzywami. Ale czy wiedzieliście o tym, że kisić można także herbatę? Fot. 123RF/Picsel O tym, że herbata ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie widomo od dawna. Niektóre jej rodzaje doskonale przyspieszają metabolizm, inne relaksują i pomagają się odprężyć, a jeszcze inne pobudzają do działania, ułatwiając koncentrację....

  • tym razem ... lazanki. pyszne z szynka, skwarkami i grzybami.. . nie dawno je zrobilam po raz pierwszy i od tego momentu regularnie co jakis czas gotuje...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

Wideo na temat: łazanki kiszona
  • Jak zrobić łazanki?

    Łazanki to klasyka polskiej kuchni. To proste danie składa się z podsmażonego boczku, kiszonej kapusty i makaronu w charakterystycznym kształcie kwadratów. Tradycyjna wersja wymaga również dodania grzybów, można użyć również kiełbasy czy mięsa. Smakuje wyśmienicie - to genialne połączenie delikatności makaronu z lekką kwaśnością kapusty i wyjątkowym smakiem mięsa. Zobaczcie, jakie to proste!

  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.