• Informacje na temat:

    lazania z cukinią

Przepisy na temat: lazania z cukinią
  • Lazania bez beszamelu

    Sycąca i bardzo smaczna.

  • Moja lazania w bardzo odchudzonej wersji, z cukinią zamiast makaronu i nadal smakowita! Do 300 kcal w porcji.

  • Przekładana cukinią i kabaczkiem

    Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a jednocześnie wyjątkowo apetycznie wygląda. Będzie pyszną alternatywą dla mięsnych specjałów.

  • Wypróbowany przepis na "Lazania z cukinią"

  • Trzyskładnikowa letnia zapiekanka

    Zaledwie trzy składniki wystarczą, by mieć świetnie sezonowe danie obiadowe. Zapiekankę z cukinii, szynki i sera robi się naprawdę szybko, co w upalny dzień nie jest bez znaczenia...

  • Lazania. Kolejny włoski klasyk znany na całym świecie. Najśmieszniejsze jest to, że będąc już kilka razy we Włoszech nie spróbowałem nigdy tam tego dania. Więc, szczerze powiedziawszy, nie wiem czy ta lazania jest włoska, czy moja.

  • Smakowite zapiekanki z mięsem mielonym

    Chrupiąca lazania Sposób przygotowania 1. Warzywa oczyść. Cebulę posiekaj, seler potnij w kosteczkę, marchewkę zetrzyj na wiórki. Boczek drobno pokrój. 2 łyżki oliwy rozgrzej, wrzuć warzywa, duś(...).  4. Śmietaną polej wierzch zapiekanki. Posyp resztą parmezanu. Piecz ok. 50 minut w 180°C (przez pierwsze 30 min przykrytą folią). Podaj posypaną posiekanymi listkami bazylii. Warstwowiec z cukinią...

  • Bardzo lubimy lazanię ;)

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...i plastry marchewki. Papryki przetnij na pół, wydrąż środki i pokrój w kostkę. Dodaj do całości wraz z posiekaną cukinią i ugotowanym groszkiem. Przypraw solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem granulowanym(...)°C. Sok z pieczeni zagotuj z dodatkiem śmietany i wina. Dopraw, polej pieczeń.   Lazania Sposób przygotowania 1. Zrumień cebulę, dodaj mięso, smaż. Wrzuć pokrojone pomidory i wlej przecier...

  • polecam pycha

Artykuły na temat: lazania z cukinią
  • Lazania z jajkiem

    Przygotowanie: Na 2 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Wrzuć mięso, smaż ok. 5 min. Dodaj pomidory, duś ok. 10 min. Dopraw. Cukinię pokrój w plasterki....

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Grajmy latem w zielone

    "Grasz w zielone? Gram!" - brzmiały słowa dziecięcej wyliczanki. W zielone powinien grać każdy, niezależnie od wieku. Potrawy z zielonych warzyw sprzyjają naszemu zdrowiu, a latem jest o nie najłatwiej. Urozmaicajmy swoje dania o zielone warzywa, a poczujemy przypływ sił witalnych.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz. Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Mamy zaszczyt przedstawić Wam zwycięzców, do których powędrują książki Sarah Britton "My New Roots" Serdecznie dziękujemy za wszystkie przesłane do nas zgłoszenia. Po raz kolejny udowodniliście, że z prostych produktów można wyczarować smakowite i zaskakujące dania. Nasze jury za najciekawsze uznało propozycje nadesłane przez: Panią Izabelę: Jesień daje bogactwo smaków, dlatego w deszczowe jesienne popołudnia warto zamknąć się w kuchni i eksplorować królestwo warzyw. Podane warzywa...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...