• Informacje na temat:

    latwy sos do sajgonek

Przepisy na temat: latwy sos do sajgonek
  • Łatwe domowe sajgonki

    ...i smaż 2-3 minuty. Zdejmij z patelni. Ogórek obierz, potnij w cienkie słupki i wymieszaj z marchewką. Dodaj drobno posiekaną miętę. Przypraw sosem sojowym.  2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu(...) posiekane jajka. Przypraw sosem sojowym. Arkusze papieru ryżowego mocz przez chwilę we wrzątku. Ułóż na deseczce. Na każdym połóż porcję farszu. Zwiń jak krokiety. Smaż na złoty kolor na ok. 3 mm warstwie...

  • Przepis na sajgonki już kiedyś był. Dotychczas kupowałam gotowy sos. Teraz zrobiłam swój i wyszedł bardzo podobny.

  • Wegetariańskie sajgonki z kiełkami

    ...i manganu. W kiełkach lucerny znajdziemy także łatwo przyswajalne białko, kwasy omega-3 oraz omega-6. Do przygotowania wegetariańskich sajgonek potrzebujemy: 4 arkusze papieru ryżowego, 50 g makaronu ryżowego(...) sos: 4 łyżki białego octu, 2 łyżki sosu rybnego, łyżkę cukru, pół łyżeczki pasty chili (lub papryczkę chili). Makaron namaczamy przez ok. 15 minut w misce wypełnionej gorącą wodą, a następnie odcedzamy...

  • Klasyczny sos do wietnamskich potraw, należy uważać z ilością użytego chili, żeby nie sos nie był za ostry. Sos doskonale pasuje do sajgonek lub do najważniejszego dania w Hanoi: Bun Cha.

  • Sajgonki na różne sposoby

    ..., mięso i kiełki wymieszaj w miseczce. Przypraw do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz chili.  2. Każdy arkusz papieru ryżowego posmaruj wodą. Nałóż porcję farszu. Zawiń boki do środka i zwiń(...) obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso. Smaż chwilę. Dołóż pieczarki i borowiki. Dołóż marchewkę. Duś ok. 25 minut. Pod koniec dodaj kapustę. Zdejmij z ognia. Przypraw sosem sojowym...

  • Przepyszna wersja sajgonek bez mięsa i bez grzybów!

  • Sajgonki z serem i warzywami

    Sposób przygotowania Papier ryżowy namoczyć w wodzie aż do zmięknięcia. Na każdy nałożyć liść botwinki, pokrojone w cienkie paseczki warzywa, kiełki i plaster sera. Zwinąć jak gołąbki. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z niewielką ilością chrzanu wasabi.  Smacznego!

  • Bez bicia przyznaję, że sajgonki to moja kulinarna miłość! Uwielbiam je za smak, chrupkość i łatwość przygotowania. Za własne sajgonki zabierałam się od dawna, wreszcie się zmotywowałam, no i są! Pyszne i błyskawicznie znikające z talerza!

  • Warzywa z rosołu

    ...wspaniale będą smakowały w galarecie! Możesz przygotować wersję bezmięsną lub dodać je do klasycznych "zimnych nóżek", galarety z kurczakiem, indykiem, rybą czy wędliną. Do sajgonek, roladek Marchewki(...) rewelacyjnie. Możesz serwować je z ulubionym dipem. Wytrawny torcik Warzywa z rosołu pokrój lub zblenduj, połącz z dowolnym sosem (ewentualnie z innymi dodatkami). Masą możesz przełożyć cienko...

  • Wiosenny naleśnik, wiosenny krokiet, zimowy żołnierz, potocznie zwany sajgonką, w skrócie zaś cesarskim zawijańcem z ryżem weń drzemiącym. Legenda głosi, że spór o sposób zawijania farszu w papier ryżowy był ongiś zarzewiem jednej z największych wojen domowych w starożytnych Chinach. Powstało wówczas kilka szkół zawijania, które po dziś dzień zazdrośnie strzegą tajemnic swojego rzemiosła. W dzisiejszym przepisie zastosujemy jedną z metod, której szczegóły zdradził nam słynny wietnamski...

Artykuły na temat: latwy sos do sajgonek
  • ...prawdziwki. Okazało się,że to siniaki, a z pół torby grzybów została mi malutka garstka. Reszta była robaczywa. Ale dobre i to umyłam, ugotowałam i zamroziłam, będą na zimowy sos:-)

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Torty czynią wykonawcę mistrzem sztuki kulinarnej. Autorka przedstawia 80 przepisów na efektowne, ale proste w wykonaniu torty i zapewnia,że zawsze się udają. Tłuste i kaloryczne kremy maślane można zastąpić konfiturą lub musem. Smak tortów przez epoki ciągle się doskonalił. Książka prezentuje słodkości na miarę XXI wieku! Wśród nowoczesnych propozycji znajdziesz między innymi przepis na zgrabny torcik z nutellą, tort z Kresów i tylko dla dorosłych. Bogactwo dodatków powoduje, że chce się od...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • W maju ukaże się książka Zdrowe Lody Christine Chitnis, zawierająca aż 75 przepisów na orzeźwiające, smaczne, zdrowe i naturalne zimne desery na bazie owoców, warzyw, ziół, bez chemii i konserwantów. To idealne przepisy dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej. Lody to pasjonujący i niewyczerpany temat: to deser, który zawsze będzie obecny na naszych stołach (albo w zamrażarce), a wyrastające jak grzyby po deszczu lokalne lodziarnie wskazują na wciąż...