• Informacje na temat:

    latwy makowiec bez ciasta

Przepisy na temat: latwy makowiec bez ciasta
  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    Świąteczne wypieki, takie jak piernik czy makowiec, zdecydowanie lepiej jest przygotowywać samodzielnie, niż kupować gotowy wyrób w sklepie. Tylko wtedy będziemy mieć gwarancję, że do ich pieczenia(...) jednonienasyconych (oleinowego i linolowego).   ...i do pieczenia Piekąc bożonarodzeniowe ciasta przygotujmy je na bazie wysokiej jakości margaryny lub oleju roślinnego, dzięki czemu będą nie tylko...

  • Pyszna strucla makowa z przepisu mojej Babci. Obowiązkowo gości u nas w święta bożonarodzeniowe, a czasami mamy na nią ochotę również poza tym okresem.

  • Dzisiaj proponuję makowiec bez zawijania, ale też bez jabłek. W zamian dodałam powidła i wyszło "przednio" :)

  • Makowiec rozpływa się w ustach.

  • pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt

  • Bardzo fajne ciasto na strucle makowe lub na rogaliki

  • Zarówno dla miłośników makowców, jak i tych, co kochają ciasta z jabłkami! Delikatny, rozpływający się w ustach, o intensywnym smaku. A do tego bez dodatku mąki, ach, po prostu makowiec idealny...

  • Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko.

  • Smaczny pomysł na "Makowiec"

  • Bardzo smaczny, soczysty sero makowiec z dużą ilością bakalii.

Artykuły na temat: latwy makowiec bez ciasta
  • Święta muszą być pełne tradycji

    Gotowanie to ich pasja! Ale świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażają sobie bez tradycyjnych polskich dań, bez wspomnień i rodzinnych rozmów pełnych ciepła i miłości.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    Czas Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Święta w wersji light

    Dla wszystkich, którym radość Świąt przyćmiewa niepokój o zachowanie diety i sylwetki mam dobrą wiadomość: można świętować tak, by na wadze nie przybyło dodatkowych kilogramów. Poniżej praktyczne porady, jak w łatwy sposób zapobiec przytyciu w Święta, bez wielkich wyrzeczeń, tłumaczeń i żalu...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...

  • Wigilia w wersji light dla całej rodziny

    Wigilia bez karpia, pierogów, uszek czy sałatki jarzynowej to żadne święta. Ale co, jeśli jesteśmy na diecie? Te i wiele innych dań bez konsekwencji dla figury może pojawić się na wigilijnym stole(...) można zaserwować ciasta w wersji light. Najważniejszą zasadą jest rezygnacja z gotowych produktów lub tych w proszku. Słodkie wypieki przecież z powodzeniem możesz zrobić kilka dni wcześniej. Pamiętaj...

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...

  • To będą zdrowe święta!

    ...przygotowywania postnej kapusty połowę oleju zastąpmy bulionem, a modną kutię zastąpmy struclą z ciasta drożdżowego. Tradycji stanie się zadość, a kalorii będzie mniej. "NA LEPSZE TRAWIENIE POMOŻE(...) szkodzi. - Bezpiecznym rozwiązaniem jest też podanie pieczywa typu graham, czyli z grubo mielonej mąki pszennej, ale nie pełnoziarnistej - radzi Iza Czajka. - Jeśli chcemy podać wyjątkowy chleb, upieczmy...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...