• Informacje na temat:

    latwy i smaczny chleb

Przepisy na temat: latwy i smaczny chleb
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Bardzo łatwy chleb, który zawsze się udaje. Znalazłam go w internecie, źródło podaję poniżej. Piekę go bardzo często. Chleb jest zdrowy, pełen ziaren, bardzo szybki w przygotowaniu, polecam :-).

  • Jeśli nie chłodnik litewski, to gazpacho

    ...chleba, ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu z czerwonego wina, sól. Pomidory, obrane ze skórki kroimy na ćwiartki, wrzucamy do malaksera. Paprykę oczyszczamy z pestek, obieramy ogórek i cebulę...

  • Prosty i pyszny chleb dla początkujących i nie tylko.

  • Niedocenione, domowe pasty na kanapki

    ...doskonale smakowały z kromką świeżego chleba i kiszonym ogórkiem. 

  • latwy w przygotowaniu i bardzo smaczny

  • Powidła na chlebku z ziemniakami

    Śliwkowe powidła, to lokalny przysmak kujawsko - pomorski. Ale nie tylko. Powidła zostały wpisane do rejestru, jako "regionalny produkt tradycyjny", co daje im większą możliwość podbijania innych rynków. Jak kosztować powidła? Rzecz jasna na chlebku z ziemniakami, kolejnego miejscowego przysmaku.

  • Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni

  • Sprytny sposób na szybkie party

    ...rozdrabniamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i sosem tzatziki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy kromki chleba przygotowaną pastą. Układamy na nich pokrojoną w drobne paski czerwoną paprykę oraz...

  • To jeden z moich pierwszych chlebków, które upiekłam w swoim życiu. Jest on bardzo łatwy i przede wszystkim szybki do zrobienia. Polecam go dla osób, które dopiero zaczynają "przygodę" z pieczeniem chleba. Dodatkowy jest bardzo dobry w smaku.

Artykuły na temat: latwy i smaczny chleb
  • Smaczne, ale czy wartościowe?

    ...ozdobione obietnicami typu "obniżona zawartość cukru" czy "wysoka zawartość błonnika". Tymczasem błonnika jest w nich często mniej niż w kanapce z razowego chleba, która ma jeszcze jedną zaletę: nie zawiera...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • ​Sposoby na smaczne posiłki w diecie cukrzycowej

    ..., pieprz. Do podania: 1/2 opakowania kiełków rzeżuchy, 3 kromki chleba chrupkiego żytniego. Wszystkie składniki pasty wymieszać. Podawać na pieczywie z kiełkami. Przepis na obiad: Burgery...

  • Tunezja jest niezwykle apetyczna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, słodko, ostro i słono. Nawet najwięksi smakosze poczują się tu jak w kulinarnym raju. Tunezyjska kuchnia łączy w sobie francuską subtelność z afrykańską pikanterią, którą w większości potraw zapewnia harissa. Ten bardzo ostry sos przyrządzany z suszonych czerwonych papryczek chili wymieszanych z oliwą z oliwek stał się niemal narodowym znakiem rozpoznawczym. Tunezyjczycy uwielbiają przyprawy i obok wspomnianej...

  • Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu

    Jesień to taka pora roku, gdy każdy odczuwa spadek energii – i to często już na samym początku dnia. Ale jest to też idealny czas, by czerpać do woli z pysznych, naturalnych produktach będących jej nieprzebranym źródłem. Te w połączeniu ze smacznym pieczywem szybko rozgrzeją nawet najbardziej zziębnięty jesienną aurą organizm.

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Dieta dla zdrowia i dobrej formy

    ...przemianę materii. Biały chleb i bułki są puszyste i smaczne, ale zawierają wiele niezdrowych dodatków, m.in. polepszaczy i spulchniaczy. Zdrowszy jest chleb na zakwasie, razowy czy graham. Zawiera więcej minerałów, witamin i błonnika, który pobudza jelita do pracy. Warto też samodzielnie przygotować zakwas i upiec chleb z ulubionymi dodatkami, np. suszoną śliwką. Modne, zdrowe... Najlepsze dla...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Sekrety udanych zup

    ...solimy już po ugotowaniu - łatwo je przesolić. Jeśli jednak przesadzimy z solą, zupę uratuje ziemniak lub skórki chleba włożone na kilka minut pod koniec gotowania. Jak zagęścić zupę Zupy naszych...

  • Z pozoru pieczywo tostowe ma same zalety – nie psuje się, nie wysycha i bardzo długo nadaje się do spożycia. Tylko czy tak właśnie powinien zachowywać się chleb? W jaki sposób jedzenie takiego pieczywa wpływa na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny...