• Informacje na temat:

    łatwy i dobry bigos

Przepisy na temat: łatwy i dobry bigos
  • Staropolskie i pyszne.

  • Sprawdzony przepis na "Bigos"

  • To smaczne, sycące danie, które wszystkim smakuje. Jest pracochłonne ale można zrobić większą ilość i zamrozić . Bywają dni, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu i w takich sytuacjach się świetnie sprawdza.

  • To jeden z moich pierwszych chlebków, które upiekłam w swoim życiu. Jest on bardzo łatwy i przede wszystkim szybki do zrobienia. Polecam go dla osób, które dopiero zaczynają "przygodę" z pieczeniem chleba. Dodatkowy jest bardzo dobry w smaku.

  • wspaniały sernik łatwy do zrobienia na duuużą blachę

  • Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach.

  • pyszny kwaśny domowy bigos

  • Pomysłów na bigos jest wiele. Właściwie każdy przygotowuje go inaczej. Ja proponuję mój własny, sprawdzony przepis, na to typowo polskie danie.

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Mój przepis na bigos:)

Artykuły na temat: łatwy i dobry bigos
  • Folia aluminiowa do zadań specjalnych

    ...i włóż do zamrażalnika. Wyjmiesz, gdy będziesz go ponownie potrzebować. Wyszoruj garnki Nie masz druciaka, a więc i pomysłu, jak doprowadzić garnek po bigosie do idealnego stanu? Zwiń folię(...) miejscu, przykryj kawałkiem folii aluminiowej, a następnie "uprasuj" gorącym żelazkiem. Kiedy klej pod płytką się rozpuści, połóż na niej kilka grubych książek i poczekaj. To także dobry sposób na...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...pysznymi i sycącymi daniami wegańskimi, które na pewno przypadną do gustu także "mięsożernym" gościom. W temacie przystawek i dań głównych ogranicza Cię właściwie jedynie Twoja wyobraźnia. Dobry pomysł(...) ciecierzycą, bigos z boczniakiem czy pyszne zapiekanki ryżowe z warzywami. Wegańskie wypieki świąteczne Stosunkowo największy problem mogą stanowić tradycyjne wypieki świąteczne w wersji wegańskiej, bo...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...

  • Włoskie wesele

    ...risotto ze szparagami lub grzybami. Ostrożnie natomiast z sosami z owoców morza. Sama przekonałam się ostatnio, że to nie zawsze dobry pomysł.  Na obiad z okazji 60. rocznicy ślubu moich rodziców(...) duszoną wołowinę z marchewką i cebulą  z dodatkiem wina, w tym wypadku marsali, potrawę można było jeść łyżką, rozpływała się w ustach. Drugim dobrym doświadczeniem była wspaniale soczysta pierś...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Kobieta na Zanzibarze

    ...śledziami, bigosem i sernikiem. Gdy jestem w Polsce, tęsknię za bliskością przyrody, dźwiękami natury, gorącym Oceanem Indyjskim, świeżymi owocami morza, mango, papają, avocado, ciepłym, wilgotnym...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...przecież, że nie ma sensu mniej gotować - bigosu, gulaszu. Zupę robimy na dziesięć osób i jeśli jej nie zjemy, to zamrażamy. Eleganckie kotlety, wołowina - tak, wtedy gotuje się dla dwojga, czworga(...). Teraz to modne. - W Stanach też. Ale ja nie piekę, nie potrzebuję. Dobry chleb można kupić w Nakle. Pieczenie chleba wymaga czasu, zaangażowania, pilnowania zakwasu. A w Chobielinie nie mieszkamy...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...