• Informacje na temat:

    łatwe ciastka bez masłą

Przepisy na temat: łatwe ciastka bez masłą
  • Sól na... słodko

    ...łyżeczka. Dla dosalających każdą potrawę taka ilość może być niewystarczająca, bo jak tu zjeść ziemniaka czy pomidora bez soli? Sól nadaje potrawom smak - wyostrza go. Ale ma nie tylko takie(...), np. 60 gram masła i 120 albo 140 gram ciastek. Ciastka wystarczy potłuc albo zmielić, masło rozpuścić i połączyć ze sobą oba te składniki. Do tego sól, która nada nawet takim prostym składnikom...

  • Przepis na błyskawiczne i zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem masła orzechowego bez cukru i mąki.

  • Szybkie torty ze świeżymi owocami

    Wiśniowa fantazja na orzechowym spodzie Choć upieczony bez dodatku mąki, to smakiem nie ustępuje tortom na klasycznym biszkopcie. Idealny na letnie spotkania z przyjaciółmi i rodzinne uroczystości. Składniki: 15 dag masła 15 dag + 1 łyżka cukru 4 jajka 20 dag mielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 dag wiśni bez pestek 2 szkl. soku wiśniowego...

  • Witam serdecznie Propozycja na polewę czekoladową bez masła i mleka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowaną polewę czekoladową możemy wykorzystać do wykończenia ciast, ciastek, ciasteczek.

  • Można przekładać masami. Bardzo łatwe w wykonaniu i pyszne.

  • Ciastka te mogą być z pewnością dobra alternatywą dla klasycznych słodyczy! Są łatwe i szybkie do przygotowania, a w dodatku bardzo smaczne:)

  • Kolejny przepis na kukurydzianki, ale tym razem bez tradycyjnej mąki. Zrobiłam je "na oko" i wyszły super.

  • Wykwintne ciasteczka do kawki.

  • Świetnie sprawdzają się jako dodatek do porannej kawy, drugie śniadanie i baza do deserów lodowych :)

  • Idealne ciasteczka dla dzieci i osób trenujących. Bez dodatku cukru i do przygotowania razem z pieczeniem w 30 minut.

Artykuły na temat: łatwe ciastka bez masłą
  • Ciastka z orzechami włoskimi

    ...1. Orzechy podprażamy 2-3 minuty na dobrze nagrzanej patelni bez tłuszczu. Przekładamy na pergamin, aby wystygły, a następnie drobno siekamy. 2. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, sodę oraz posiekane orzechy, mieszamy. Następnie miksujemy z roztopionym i ostudzonym masłem, cukrem, cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy roztrzepane jaja i dokładnie mieszamy. 3. Dwie blachy...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...pokruszonych płatków kukurydzianych oraz 4 łyżki płatków migdałowych. Dobrze wymieszaj i wyłóż dno tortownicy. Chrupiąca masa znakomicie zastąpi biszkopty. Łatwe wyjmowanie Ciasto bez trudu wyjmiemy(...) bez skórki, 25 dag cukru, 15 dag masła, 10 dag biszkoptów albo herbatników maślanych, 25 dag malin, 3 łyżeczki żelatyny, 40 dag tłustego mielonego twarogu, 25 dag śmietany kremówki, 2 łyżki konfitury...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Słodkie co nieco - pyszne i zdrowe desery

    Co robić, kiedy przyjdzie nam nagle ochota na coś słodkiego, a jednocześnie nie chcemy zapychać się byle czym? Oto przepisy na pyszne, łatwe i zdrowe słodkie przekąski, które małym nakładem sił możemy zrobić same i potem bezpiecznie jeść oraz podawać naszym dzieciom.

  • Życie bez glutenu z początku bywa trudne. W końcu, kto z nas nie lubi zjeść na śniadanie ciepłej bułki posmarowanej grubą warstwą masła? Jednak z Waszych opowieści wynika, że da się porzucić pszenicę, mało tego, posiłki bez niej są o wiele zdrowsze! Ze względu na dietę spowodowaną nietolerancją glutenu czy z własnego wyboru - większość z Was porzuciła w swoim jadłospisie produkty pszeniczne. Dzięki temu czujecie się mniej ociężali i macie więcej energii do działania. Bardzo dziękujemy Wam za...

  • Wielka lokalność

    Po pierwsze, nie tylko Mozart. Po drugie, nie tylko zimą. Po trzecie, nie tylko po słodycze. W tej opowieści nie wspomnimy Wolfganga Amadeusza, nie powiemy słowa o nartach i ciastkach Mozartkugeln. Dlaczego? Bo SalzburgerLand najciekawszy jest właśnie teraz, kiedy trwa jedyny na świecie festiwal operowy tej miary, że kucharze stają na głowie, by zadowolić gości, a alpejskie szlaki są najbardziej...

  • Torty czynią wykonawcę mistrzem sztuki kulinarnej. Autorka przedstawia 80 przepisów na efektowne, ale proste w wykonaniu torty i zapewnia,że zawsze się udają. Tłuste i kaloryczne kremy maślane można zastąpić konfiturą lub musem. Smak tortów przez epoki ciągle się doskonalił. Książka prezentuje słodkości na miarę XXI wieku! Wśród nowoczesnych propozycji znajdziesz między innymi przepis na zgrabny torcik z nutellą, tort z Kresów i tylko dla dorosłych. Bogactwo dodatków powoduje, że chce się od...

  • Serowe pyszności

    Kto ich nie lubi? Serniki są pyszne, łatwe w przygotowaniu i można je upiec na tysiące sposobów. Dlatego na świątecznym stole, tak samo szybko, jak się pojawią, znikają z talerzyka...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...