• Informacje na temat:

    latwe ciasta w foremce

Przepisy na temat: latwe ciasta w foremce
  • Łatwe ciasta ucierane

    ...ciasta. Piecz 30 minut, do suchego patyczka. Ciasta ostudź, przekrój wzdłuż na pół.  3. Dżem podgrzej z brandy. Posmaruj każdą część ciasta. 1/2 marcepana rozwałkuj. Na środku ułóż ciasto różowe, obok kremowe. Przykryj ułożonymi odwrotnie kawałkami ciast w różnych kolorach. Owiń masą, zlep ją. Tak samo przygotuj resztę ciasta i marcepana. Pistacjowy kołacz Sposób przygotowania...

  • Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy, wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce.

  • Łatwe ciasto czekoladowe

    ...jest około 165 mg magnezu, co stawia czekoladę w czołówce produktów bogatych w magnez. Do przygotowania ciasta czekoladowego potrzebujemy: tabliczkę gorzkiej czekolady, 125 g masła, 125 g cukru, 3 jajka...

  • Tanie smaczne i latwe

  • Ciasta z budyniem

    Babeczki z cynamonem Sposób przygotowania 1. Zimne składniki ciasta zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, ułóż w foremkach, nakłuj widelcem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.  2. Ugotuj budyń, ostudź. Miękkie masło zmiksuj, dodaj zimny budyń, miksuj. Do babeczek kładź łyżkę masy kajmakowej i budyń. Posyp czekoladą i cynamonem.   Ciasto z gruszkami Sposób przygotowania 1. Przesianą mąkę...

  • Wypróbowany przepis na "Babeczki foremki"

  • Zaskocz gości bliskowschodnim ciastem z tahini!

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Okrągłą formę do ciasta solidnie natłuść masłem. 2. Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 5 minut lub dłużej, aż łatwo je będzie(...) czas miksując. Na koniec dodaj zblendowane daktyle i tahini i dokładnie wymieszaj. 5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając. 6. Gotową masę umieść w foremce i posyp...

  • Najprostszy przepis na szybkie upieczenie smacznego chleba.

  • Muffiny jagodowe

    ...maślanej. Wlej mleko. Wymieszaj mikserem. 2. Jagody przebierz, oprósz odłożoną mąką. Owoce dodaj do ciasta i delikatnie przemieszaj łyżką. Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je w środku tłuszczem. Do każdego wgłębienia nałóż porcję ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 35 minut.

  • Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka).

Artykuły na temat: latwe ciasta w foremce
  • Łaciaty serniczek

    Dwukolorowe łatwe ciasto.

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...

  • Niezawodne ciasta

    Bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu. Te ciasta zawsze się udają.

  • W maju ukaże się książka Zdrowe Lody Christine Chitnis, zawierająca aż 75 przepisów na orzeźwiające, smaczne, zdrowe i naturalne zimne desery na bazie owoców, warzyw, ziół, bez chemii i konserwantów. To idealne przepisy dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej. Lody to pasjonujący i niewyczerpany temat: to deser, który zawsze będzie obecny na naszych stołach (albo w zamrażarce), a wyrastające jak grzyby po deszczu lokalne lodziarnie wskazują na wciąż...

  • Tarteletki z łososiem

    Kruche babeczki (tartaletki) najlepiej piec w silikonowych foremkach. Nie trzeba ich natłuszczać, ciasto do nich nie przywiera i gotowy wypiek łatwo z nich wyjąć.

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Ciasta na niedzielę

    ...francuskich nie natłuszcza się form i blaszek. Wystarczy tylko lekko oprószyć je mąką. Kiedy kroić kruche? Wypieki z kruchego ciasta mogą tężeć i przestygnąć w formie, w której się piekły (w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Ciasta bez pieczenia

    Dobre rady Owoce do ciasta Do ciast z dodatkiem żelatyny nie dodajemy surowych ananasów, kiwi, papai i mango. Enzymy zawarte w tych owocach sprawiają, że masa nie zastyga. Sposobem na obejście tej(...) malinowej, 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta, olej do formy 1. Migdały zrumienić na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Posypać połową cukru i, mieszając, smażyć, aż cukier się skarmelizuje...

  • Książka w łatwy, prosty i przystępny sposób przedstawia wszystkie klasyczne gatunki ciasta, proponując imponujący zbiór oryginalnych przepisów. Każdy rozdział omawia odrębny rodzaj ciasta, poczynając od precyzyjnego - krok po kroku - opisu jego przygotowania. Szczegółowe przepisy proponują najróżniejsze sposoby jego wykorzystania - zarówno na słodko, jak i na słono. Przy czym przepisy klasyczne uwspółcześniono, a w nowych, innowacyjnych propozycjach wprowadzono nieznane dotąd smaki lub...