• Informacje na temat:

    łatwe bułeczki drożdżowe

Przepisy na temat: łatwe bułeczki drożdżowe
  • Drożdżówki ze śliwkami

    ...przygotowywania ciasta drożdżowego ze śliwkami jest mnóstwo. Bardzo pięknie wyglądają np. minidrożdżówki upieczone w kokilkach i podane w nich na stół. Rogaliki, bułeczki lub chałki drożdżowe możesz nadziać(...) pieczenia, tak by się stykały. Każdą kulkę posmaruj wodą lub roztrzepanym jajkiem. Rosnąc, skleją się - da to ciekawy efekt. Po upieczeniu łatwo je rozdzielisz. A może z kruszonką? Drożdżowe babeczki ze...

  • pyszne i łatwe

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...pudrem. Chcesz, by były kolorowe? Dodaj barwniki spożywcze. Jakie jajka? Jaja do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej. Wyrabianie ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest...

  • Bardzo smaczne bułeczki, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek, 87 gramowych.

  • Bułeczki są bardzo pyszne i proste do wykonania.

  • Przepis, który sprawdza sie za każdym razem, bułeczki są smaczne, najlepsze nienadziewane, posmarowane samym masłem lub jeśli ktoś woli na słodko, z nutellą, konfiturami owocowymi lub powidłami.

  • Super na podwieczorek do kawki lub herbatki , smakują też dzieciom.

  • Wspaniałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.

  • Sprawdzony przepis na "Bułeczki drożdżowe"

  • Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe bułeczki"

Artykuły na temat: łatwe bułeczki drożdżowe
  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    Choć znane od dawna potrawy i napoje zawsze łechcą nasze podniebienia, w końcu przychodzi czas, gdy mamy ochotę na odrobinę urozmaicenia. W jaki sposób dodać trochę magii do codziennych smaków?

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    ...poza nią. Piekła też przepyszne ciasta drożdżowe, wielkie blachy... Jej makowiec był nie do powtórzenia. Niestety, zabrała przepisy ze sobą. - Największą atrakcją świątecznego stołu był pasztet(...) słono, z kapustą i z grzybami, i na słodko, z makiem. Z drożdżowego ciasta, usmażone na głębokim tłuszczu. W Polsce się takich nie robi. Do tego czerwony barszcz, podawany w kubku. Potem wjeżdżały ryby...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • O rodzinie, świętach... czyli alfabet Pierwszej Damy

    ...są bardzo tradycyjne: jajka, mazurki, serniki, baby drożdżowe. Jak w każdym domu, mamy też swoje ulubione potrawy. Obowiązkowo pieczemy faszerowane bułeczki drożdżowe - szpekuchy, według przepisu z Kurlandii. Łotysze robią je z ciasta maślanego, w naszej rodzinie robi się z drożdżowego. U - Uroda, dbanie o siebie... To cegiełki budujące nasze dobre samopoczucie. Jak to robimy? Myślę, że każda...

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

  • Natura dla niesfornej cery

    ...i zanieczyszczoną cerą, warto nakładać tę maseczkę 2 razy w tygodniu. Kuracja powinna trwać ok. 2 miesięcy. Maseczka z drożdżami I jeszcze jeden wariant drożdżowej maseczki, bez dodatku miodu. Zastygająca(...) nieco lub słodki dodatek do porannej bułeczki. To także wspaniały kosmetyk, który nawilża i oczyszcza skórę, ściąga rozszerzone pory, a przesuszonym i zniszczonym włosom nadaje bajeczny połysk...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Zamiast bawic sie z Fineczka i psem lub wymyslac co by to Fin mogl zrobic do jedzenia, siedze w pracy. Kolezanka, ktora dzis miala miec dyzur, utknela...

  • Torty czynią wykonawcę mistrzem sztuki kulinarnej. Autorka przedstawia 80 przepisów na efektowne, ale proste w wykonaniu torty i zapewnia,że zawsze się udają. Tłuste i kaloryczne kremy maślane można zastąpić konfiturą lub musem. Smak tortów przez epoki ciągle się doskonalił. Książka prezentuje słodkości na miarę XXI wieku! Wśród nowoczesnych propozycji znajdziesz między innymi przepis na zgrabny torcik z nutellą, tort z Kresów i tylko dla dorosłych. Bogactwo dodatków powoduje, że chce się od...