• Informacje na temat:

    łata wołowa

Przepisy na temat: łata wołowa
  • Zupa pho - wietnamski rosół dla duszy

    Zupa pho to wietnamski rosół dla ducha. Jednak Paweł Krysiak z Instytutu Sztuki Kulinarnej zachęca, żeby jeść ją latem, nie zimą. Bo jak wiele dań kuchni orientalnej, zupa pho, w przeciwieństwie do naszego babcinego rosołu, ma właściwości wychładzające.

  • Fantazja nt. łaty wołowej, z której nie bardzo wiedziałam, co zrobić, a efekt okazał się wspaniały.

  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    Rosół to niezaprzeczalnie król niedzielnego obiadu, stały bywalec polskich stołów. Ochoczo serwowany na co dzień i od święta. Wszyscy doskonale znamy oraz doceniamy jego wyjątkowy smak. Co takiego ma w sobie, że możemy go jeść i jeść? Poznaj tajemnice rosołu oczko po oczku!

  • Pieczeń wołowa to propozycja dla tych, którzy lubią odpocząć od wieprzowiny ;)

  • Nie od dziś wiadomo, że tajemnica wyjątkowego smaku mocnego bulionu tkwi w jego długim i wolnym gotowaniu. W miarę coraz dalszego gotowania smak bulionu będzie coraz lepszy. Po kilku, a nawet kilkunastu godzinach wywar jest nie tylko esencjonalny i klarowny, ale i mięso, nawet jeżeli żylaste, rozpływa się w ustach. W przepisie podaję minimalny czas gotowania. Bulion wołowy jest o wiele bardziej wyrazisty w smaku, a niżeli ten gotowany na mięsie drobiowym. Bardzo często podajemy go jako...

  • Smaczny pomysł na "Zupa wołowa"

  • Przepis wart wypróbowania: "Sztufada wołowa"

  • Sprawdzony przepis na "Sztufada wołowa"

  • Nie kurczak nie świnka dziś będzie wołowinka.

  • Danie długo gotowane, ale warte zachodu.

Artykuły na temat: łata wołowa
  • 5 sposobów, które sprawią, że twój mózg pozostanie sprawny przez długie lata

    Za twoje problemy z pamięcią i koncentracją najczęściej odpowiadają zmęczenie i stres. Ostatnio naukowcy dowiedli kolejnych zależności pomiędzy sposobem życia a kondycją umysłu. Warto z ich odkryć skorzystać.

  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.   1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany   3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak   4. Łopatka - doskonała do pieczenia,...

  • Mój urodzinowy obiad w 2* Michelin, w Zamku Cordeillan-Bages 1

     Na tym zdjeciu danie dzieciece: poledwica wolowa, ziemniaki sauté, purée z pasternaku z brunoise z warzyw.       Na zdjeciu tytulowym mini przystawka...

  • Kiedy kończą się wakacje, chętnie sięgamy po mrożone owoce i warzywa, aby przywołać najlepsze smaki lata. Co zrobić, aby wszystkie produkty zachowały swój smak, wartości odżywcze i apetyczny wygląd? Z pomocą przychodzi system No Frost, dzięki któremu zyskamy najlepsze warunki do przechowywania ulubionych przysmaków. Brak konieczności rozmrażania lodówki, znacznie więcej miejsca, dłuższa świeżość produk-tów, oszczędność czasu i energii - to tylko niektóre z zalet lodówek Samsung No Frost....

  • Nasyć się latem

    Pieczeń wołowa z sosem migdałowym (dla 6 osób) Czas przygotowania: 40 minut Poziom trudności: 2 Składniki: 1,2 kg polędwicy wołowej, 60 ml oliwy extra virgin, 2 pęczki jarmużu drobno(...) popełnić podczas pieczenia ciasta Sałata rzymska z parmezanem i anchois (dla 4 osób) Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności: 2 Składniki: 12 kromek bagietki, 4 łyżki oliwy...

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Witamina D3 tak wiele potrafi!

    ...i serach żółtych: szwajcarskim,parmezanie, camembercie, edamie. Stosunkowo bogatym jej źródłem są również jajka, szczególnie żółtka oraz wątróbka - wieprzowa i wołowa.

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Zatrzymajmy czas!

    Proste sposoby, by żyć dłużej i nie chorować.

  • Letnie potrawy powinny być przede wszystkim szybkie i proste w wykonaniu! Oto kilka przepisów na orzeźwiające napoje, lekkie sałatki, delikatne zupy kremy i apetyczne przekąski autorstwa Marka Siola z bloga Hungry Eyes. Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl 1. Chłodnik z awokado i ogórka Chłodniki to świetna alternatywa dla zup, które nie smakują najlepiej podczas wyjątkowo upalnych dni. Najpopularniejszy i wszystkim znany chłodnik z botwinki mógł się już nieco znudzić, dlatego proponuję innego...