• Informacje na temat:

    lasagne z mięsem mielonym kwestia smaku

Przepisy na temat: lasagne z mięsem mielonym kwestia smaku
  • Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. (źródło http://kuchnia.wp.pl/)

  • Mój przepis na lasagne z mięsem mielonym jest prosty w przyrządzeniu. Dodaję dość dużo sosu pomidorowego i beszamelowego, co w połączeniu z dużą ilością żółtego sera sprawia, że lasagne jest mocno soczysta – po prostu rozpływa się w ustach.

  • coś innego nietradycyjnego

  • Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, sosem beszamelowym i oczywiście serem. Oto przepis na najlepszą lasagne jaką kiedykolwiek jadłeś! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

  • Wersja lasagne z mięsem drobiowym i parmezanem... to tylko w kuchni włoskiej ? U nas też sprawdza się !!!

  • Danie przepyszne i bardzo syte,polecam na sobotni obiad albo spotkanie z przyjaciołmi :-)

  • Lasagne to ulubione tzw. jednogarnkowe danie obiadowe mojej rodziny, bardzo sycące, najlepsze do spożycia na świeżo.

  • Po prostu pyszne.

  • Przepis z włoskiej książki kucharskiej;)

  • Wypróbowany przepis na "Zapiekana lasagne z mielonym mięsem"

Artykuły na temat: lasagne z mięsem mielonym kwestia smaku
  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • Mięso mielone gości zwykle na naszych talerzach pod postacią nieśmiertelnych kotletów. A gdyby tak pożegnać kulinarną nudę i wykorzystać ten produkt w nieco inny sposób? Oto nasze propozycje. Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, ma niemal nieograniczoną liczbę zastosowań w kuchni. Z jego pomocą przygotujecie nie tylko klasyczne kotlety, ale również ciekawe zupy, sycące sosy, zapiekanki oraz wiele zaskakujących przekąsek, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach....

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Dwie kobiety — producentka i psychodietetyczka. Wspólna pasja — kulinaria. Jeden cel — dobry smak. Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska - kulinarne autorytety stacji TVN Style - wywołały już niejedną Rewolucję na talerzu. Po popularnym programie i opartej na nim bestsellerowej książce, panie postanowiły iść za ciosem i doprawić tegoroczną jesień znakomitą Szczyptą smaku. W nowej książce udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciekawe. W tej kuchni...

  • Pobudzają wyobraźnię, wspaniale pachną i jeszcze lepiej wyglądają. Kwiaty bezsprzecznie są jednymi z najpiękniejszych darów natury, lecz poza walorami estetycznymi świetnie sprawdzają się również...na talerzu. Poznajcie zatem ich kulinarne zastosowanie. Pojęcie „kwiatów jadalnych" zaczyna być coraz bardziej powszechne, a możliwości ich nabycia również przybywa. Najlepiej oczywiście wyhodować je we własnym ogródku. Wtedy trzeba pamiętać, że na smak rośliny wpływa pora zbioru - najlepiej robić...

  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...

  • Dobre mięso mielone powinno wyglądać świeżo i mieć różowo-czerwoną barwę. Co jednak w przypadku, gdy po kilku dniach zszarzeje? Czy nadal nadaje się do zjedzenia? Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Możecie wykorzystać je do przygotowania wielu potraw, w tym gołąbków, aromatycznego sosu bolońskiego lub tradycyjnych kotletów. Co oczywiste, w czasie zakupów staramy się wybierać mięso najwyższej jakości. Często zdarza się, iż starannie wybrany...

  • Kolejna afera mięsna! Czy mamy się czego obawiać? Antybiotyki dodawano do pasz dla zwierząt hodowlanych w celu zwiększenia przyswajalności związków odżywczych i stymulowania wzrostu, do roku 2006. Zostały zakazane mocą unijnej dyrektywy, która poprzedziła zakaz dodawania do pasz mączek zwierzęcych w 2004 roku. Mimo to, jak stwierdził Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rady Drobiarstwa - w Polsce pokutuje mit, że drób z wielkich hodowli szpikowany jest chemią.   Tymczasem Polska jest...

  • Maczanka krakowska często nazywana jest prababką hamburgera. Skąd się wzięła i czemu jest niezwykłym przysmakiem? Fot. 123RF Jak mawiają starsi krakowianie - maczankę wymyślono, aby w jakiś sposób wykorzystać pieczeń i duże ilości sosu, które powstały z innych potraw. Gościła zarówno w stałym menu eleganckich restauracji, na czele ze słynnym lokalem Koscha i Wybirała na rogu Grodzkiej i Poselskiej, ale i w zwykłych barach. Maczanką zajadali się niezamożni studenci oraz dorożkarze. Była jadłem...