• Informacje na temat:

    laksa

Przepisy na temat: laksa
  • Przepis na to popularne, malezyjskie danie pochodzi z bloga Facet z przepisem. Doskonała zupa rozgrzewająca, pełna niesamowitych aromatów i smaków.

  • Bardzo popularne danie z Malezji. Czerwone curry i mleko kokosowe, sprawiają, że zupa doskonale rozgrzewa. Podany przepis jest łatwiejszy w przygotowaniu, ponieważ używamy gotowej pasty curry. Oryginalnie pastę przygotowałem sam z tych składników, które należy zmiksować w blenderze: 3 suszone papryczki chili, 5 ząbków czosnku, 4 cm korzeń , 10 orzechów nerkowca, 2 łyżki oliwy, 2 szalotki, 1 łyżeczka pasty z chili (może być np sos sriracha)

  • Dziś zabieram Wam w podróż na Daleki Wschód. Kuchnia tego regionu to przede wszystkim olbrzymia różnorodność. Nie sposób bowiem w kilku zdaniach opisać smaków Chin, Japonii, Korei czy Wietnamu. Jedno jednak jest pewne: wśród szerokiego wachlarza egzotycznych smaków na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś postawiłam na krewetki, bo choć są małe, dają nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Zupa jest wspaniała, rozgrzewająca i aż kipi od tajskich aromatów!

  • Sprawdzony przepis na "Makaron razowy z cynamonem"

  • Wypróbowany przepis na "Ciasto marchewkowe z bananami"

  • Przepis wart wypróbowania: "Tort waflowy z pastami"

Artykuły na temat: laksa
  • TOP 5, CZYLI CO ZWIEDZIĆ W MALEZJI – NAJCIEKAWSZE MIEJSCA

    ...gdziekolwiek indziej – za słynne char keow teow czy zupę Penang laksa niejeden Malezyjczyk dałby się pokroić. Mnie najbardziej urzekła wielka chińska świątynia Kek Lok Si, górująca nad miastem, Chyba...

  • Langkawi

    .... Restauracje serwują głównie dania na bazie smażonego ryżu (nasi goreng) i smażonego makaronu (mee goreng). Ulubiona potrawa tubylców to laksa, pikantno-kwaśna zupa z owoców morza. Je się głównie po zmroku...

  • Konkurs na 1. urodziny

    Konkurs już się zakończył.

  • dlaczego tak jest że jeśli rodzina rozsiana po całej Polsce to po latach kiedy rodzice odchodzą spotyka się już tylko z okazji pogrzebów i wesel.... Cała...