• Informacje na temat:

    laka do szynki

Przepisy na temat: laka do szynki
  • Dziczyzna

    ..., dzik ma bardzo ostre kły" - to znane wszystkim przysłowie tylko w części oddaje prawdę, bowiem bać powinniśmy się raczej tylko przy spotkaniu ze 150 kilogramową lochą z warchlakami. Z reguły dziki(...) odpowiedniej obróbce zyskuje na jakości. Nadaje się do wyrobu kiełbasy i szynki; przyrządza się z jego mięsa pieczenie, steki, kotlety i zrazy. Wysoko ceni się polędwicę z dzika, golonkę i wątróbkę. Zając...

  • tort biszoptowy z kremem mainowym i malinami

  • ...kolejny ciekawy sposób na tradycyjną sałatkę jarzynową ;-)

  • Dla wyostrzenia smaku delikatnej szynki,podaję galaretkę z majonezem i szczypiorkiem.

  • Zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem, cebulką, kiełbasą, pyszny obiad.

  • Niesamowicie pachnąca i niesamowicie smaczna nie tylko jako wersja obiadowa, ale także jako przystawka.

  • Bardzo fajna propozycja na śniadanie lub przekąskę,można ją komponować ze swoimi ulubionymi składnikami,szybko znika z talerza ;-)

  • Przepyszne szaszłyczki

  • Bardzo prosta i smaczna zakąska :)

  • Szybka przekąska.

Artykuły na temat: laka do szynki
  • Słońce i ośnieżone szczyty Alp

    .... Prosto z deski wającej szynki) wyjadany ze wspólnej drewnianej deski to przysmak, który wywodzi się właśnie z Tyrolu i stanowi część lokalnego dziedzictwa. Deski od lat zastępowały talerze w góralskich...

  • Dwa razy do roku, w Beskidzie Niskim, swoje podwoje otwiera osobliwa restauracja. Nie ma adresu i nie znajdziemy jej w przewodnikach. Ni stąd, ni zowąd dziesięciu kucharzy postanawia wydać ucztę. Potrzebne im są tylko stoły i trochę sprzętów. Resztę umeblowania zapewniają góry. Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego Przejść parę kilometrów górskim szlakiem, przeskoczyć przez strumień, zatrzymać się na chwilę, by odetchnąć i nacieszyć się pięknem, otaczającej nas natury. Na chwilę, bo na końcu...

  • Kuba Badach: Najtrudniejsze jest hamowanie

    ...informacjami, że świat jest piękny, wielki i trzeba iść w ten świat. Jak mieliśmy po sześć, siedem lat, kazał nam pozakładać teczki, w których musieliśmy zbierać plakaty wszystkich zespołów, odpytywał nas ze(...). Chodziłem między półkami, oglądałem szynki z Krakusa, ale nic na mnie nie działało, aż w końcu zobaczyłem słoik z chrzanem i dostałem ślinotoku. Reakcja jak u psiaka. Nigdy nie byłem fanem chrzanu, ale wtedy...

  • Świąteczny wypiek Małgosi, który podpił serca jurorów w siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!". Składniki:Ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego pół łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko szczypta soli pistacje niesolone, nieprażone Konfitura: maliny 300 g jeżyny 300 g pektyna 8g szklanka cukru woda różana 50 ml limonka ganasche z białej czekolady: śmietanka 200 ml czekolada biała 400 g Do ozdoby: pistacje zielone, niesolone owoce liofilizowane ( maliny i...

  • Skąd pochodzisz kurczaku?

    ...inwestycja w zdrowie. Dopytywanie to nasze święte prawo. Sprzedawczyni ma obowiązek poinformować, jaki jest skład pięknie wyglądającej różowej szynki. Jeśli mamy skrupuły, że zabieramy czas ludziom...

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością przywitają odmianę w...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji Emilia-Romana. To...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie pochodzą z Ameryki,...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...