• Informacje na temat:

    lagodne zalewy

Przepisy na temat: lagodne zalewy
  • Żeberka z chili i tymiankiem

    Żeberka płuczemy, suszymy i kroimy na jednakowe porcje. Z papryczek chili wydrążamy gniazda nasienne, myjemy i drobno siekamy. Wlewamy zimną wodę do garnka, dodajemy sól, pieprz, cukier, ocet winny, chili i tymianek. Do zalewy wkładamy żeberka i gotujemy 60 do 70 minut, aż mięso będzie lekko odchodzić od kości. Ugotowane żeberka wyjmujemy i schładzamy. Z ketchupu, musztardy, oleju, soli...

  • Łagodny,wspaniały smak,najlepiej wypróbować,polecam.

  • Szparagi konserwowe

    ...cukru, 2 łyżki soli, 3/4 szklanki octu, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego. Szparagi, bez obierania układamy w słoikach. Wszystkie składniki zalewy należy zagotować. Zalewę wlewamy do(...) i zimą, oczywiście zakładając, że przygotowaliśmy je w sezonie, czyli w maju lub czerwcu. Może się okazać, że na 2 kg szparagów przygotowanej zalewy może być za dużo lub za mało. Efekt naszej pracy zależy...

  • Przepis wart wypróbowania: "Karp z zalewy"

  • Śledzie po góralsku

    Składniki na 8 porcji: - 30 dag filetów śledziowych w oleju, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki zielonego groszku konserwowego, - 1/2 czerwonej papryki, 2 dymki, - jeden oscypek, - sól, pieprz, - 1/2 łyżeczki cukru, - łyżka oliwy. Przyrządzanie: Filety śledziowe osączyć z zalewy. Jeśli ktoś lubi śledzie bardzo łagodne w smaku, może je wymoczyć około godziny w wodzie i dopiero osączyć...

  • Szynka może być podawana na ciepło i na zimno. Dodatkowo na bazie zalewy oraz bejcy w której jest pieczona można sporządzić sos.

  • Robi się ją długo, ale smakuje wybornie.

  • Szybka,zdrowa i smaczna surówka obiadowa:)

  • Świetna propozycja na dodatek do obiadu do dań mięsnych.Polecam na pewno nie raz zrobicie.

  • Połączenie ryby i grzybków sprawdziło się,dodatek reszty składników również.Bardzo polecam na śniadanie lub kolację:)

Artykuły na temat: lagodne zalewy
  • Czeskie Morawy. Uroki Toskanii w dobrej cenie

    ...dorównują tylko toskańskie widoki! Całości dopełniają Nowe Młyny – trzy sztuczne zbiorniki wodne utworzone na rzece DyjÍ. Można dojechać tu jedną z dwóch grobli dzielących zalewy – wąską i niezwykle...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin. Ciasto 200 ml ciepłej wody400 g mąki pszennej (typ 650)20 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżeczki soli2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego½ łyżeczki cukru Farsz mięsny 3 mięsiste pomidory 150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)1 cebula szalotka1 zielona papryka3 łyżki oliwy z oliwek sól do smakupieprz do smaku3 pieczarki2 ząbki czosnku10 g długo dojrzewającego sera koziego50 ml...

  • Czerwona, żółta, zielona

    ...do smażenia. Ewentualnie: chrupki nachos lub jasne pieczywo. Przygotowanie: Fasolę odcedź z zalewy i odstaw. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...wymieszaj cebulę, szalotkę, czosnek, kapary, oliwki, pieprz z zalewy i zioła prowansalskie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W dużym słoiku układaj naprzemiennie mieszankę cebulową i śledzie...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Odmładzamy organizm na wiosnę

    Feta pokrojonego w kostkę i 10 odsączonych z zalewy oliwek. Przepis na dressing: zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego działa korzystnie na skórę. Do słoiczka wlej 4 łyżki oleju rzepakowego...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • ... gaweda o ... osmiornicy ...

    ...sie krewetki i inne owocki , wszystko razem dogotowuje. La seppia nigdy nie bedzie bardzo miekka. Ale ja lubie jej charakterystyczna twardosc. Wszystko razem wkladamy do zalewy octowej ... ja lubie...

  • Podstawowym warunkiem, gwarantującym świeżość naszych misternie przygotowywanych dżemów, konfitur, musów, marmolad i galaretek jest utrwalenie ich zawartości, czyli całkowite wyniszczenie wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogły przeniknąć do wnętrza na etapie przelewania owoców lub przygotowywania naczyń. Fot. 123RF/PICSEL Proces oczyszczania żywności z mikroorganizmów jest ważny z prostego powodu - gdy już zamkniemy słoik i odstawimy go na spiżarnianą półkę, po kilku miesiącach...